metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 14 °C

Úterý, 26. října 2021. Svátek má Erik.

Větší foto
Libor Vávra | foto: Archiv

Pivo a čokoláda? Funguje to, říká sládek

  6:17
„Často se mluví o párování jídla a vína, ale o pivu o něco méně,“ podotýká sládek Libor Vávra.

Skutečně se můžou pivo a jídlo navzájem ovlivňovat?
Určitě ano. Vinaři mají často až neuvěřitelně košaté příběhy o párování. Pivo českého typu je ve své podstatě senzoricky jednoduchý nápoj. Ale má úžasné vlastnosti. Zahání žízeň a přináší osvěžení, spojuje lidi u stolu, vyvolává nádherné vzpomínky na chvíle, kdy jsme ho pili, a při spojení s jídlem velice dobře generuje zisky. Ale je potřeba vybrat ten správný druh piva. Já tvrdím, že naše široké portfolio piv má výrazně širší spektrum barev, vůní a chutí než víno.

Jaká jsou základní pravidla, podle kterých bych měl vybírat pivo k jídlu?
Já se tedy velice často nejdříve v restauraci ptám, jak se vyspal kuchař. Ale teď vážně. Buď jako puzzle, kdy se pivo a jídlo doplní, nebo kontrastně. Například k Velvetu si mohu dát králíka na smetanové omáčce s knedlíkem – k hebkému sametovému jídlu se Velvet hodí. Nebo k Velvetu dát něco kontrastního, například maso s chilli papričkami. U piva má velký vliv na vnímání chuti zejména říz, který na jazyku úžasně uvolní a vyčistí chuťové pohárky. Cílem správného párování je vyniknutí a spojení autentické chuti a vůně surovin, z kterých bylo pivo a jídlo uvařeno.

Co má všechno vonět v pivu, pokud je správně uvařeno a ošetřeno?
To je docela jednoduché. Pivo má vonět prostě jako pivo. Samozřejmě vůni ovlivňuje i druh piva, použité suroviny zejména na varně a technologický postup. Čistá vůně chmele a sladu jsou základem senzorického profilu.

Jak naopak na první signální poznáme zkažené nebo špatně ošetřené pivo?
Já osobně mám extrémně citlivý nos a špatně ošetřené pivo poznám často už u vstupních dveří do hospody. Už i první pohled do výčepu nebo na sklenici piva jasně prozradí, zda je pivo dobře ošetřené.

Existuje i řada mýtů – například, že se pivo nehodí k čokoládě, ale mnozí to doporučují, protože vynikne jeho chuť. Je to tak?
Mýtů kolem piva je pěkně dlouhá řada a mnohé jsou velice úsměvné. Asi by každý v hospodě koukal, kdyby si host objednal pivo a čokoládu. A přitom to funguje. Je ale nutná skutečně kvalitní čokoláda a každá se zase hodí k jinému druhu piva. Kdyby to někdo chtěl zkusit, tak nejdříve pivo, potom čokoška, a zase pěkně zapít pivem.

Uvedu pár jídel a vy mi řekněte, které pivo byste k nim zvolil. Koprovka.
Rozhodně Hoegaarden White. Pozor. To je famózní kombinace, kterou vřele doporučuji.

Zeleninový salát s lososem.
Určitě Staropramen 11.

Mušle na víně.
Tady velmi, ale skutečně velmi záleží na druhu mušlí, celkové přípravě pokrmu a vínu. Vhodný může být Staropramen Nefiltr, ale pro určitý druh mušlí také Stella Artois.

Sorbet z citronové zmrzliny.
K citronovému sorbetu je mistrovskou kombinací dobře vychlazené pšeničné nefiltrované pivo Blue Moon s plátkem šťavnatého pomeranče.

Komentáře

Hlavní zprávy

Zelené budovy, v pátek dříve z práce. Firmy hledají úspory, jak si poradit s drahými energiemi

vydáno 26. října 2021  9:59

Nejen krach Bohemia Energy, ale také prudké zvyšování cen energií nutí domácnosti i firmy k rychlému zamyšlení: Kde ušetřit?  celý článek

Práce je nutno dělat pořádně, hájí četné uzavírky v hlavním městě radní Adam Scheinherr

vydáno 26. října 2021  6:25

Starosti potkávají šoféry, kteří využívají Argentinskou či Proseckou ulici. Může za to špatná koordinace? Podzim trápí Pražany nejen kvůli covidu, ale i...  celý článek

Komerční sdělení

Třinec ovládl druhou ligu amerického fotbalu i bez pozitivního Kosniovského

vydáno 26. října 2021

Finále druhé ligy amerického fotbalu přineslo napínavou zápletku. Třinec Sharks přicestovali na hřiště Pardubic Stallions bez quarterbacka Alana...  celý článek

Po covidu se cestuje nekultivovaně, říká šéf pražských revizorů

vydáno 25. října 2021  5:05

Vedoucí revizorů v metropoli Pavel Kurka je v deníku Metro již stálicí. Každý rok za ním vyrážíme do jeho kanceláře v budově centrálního dispečinku...  celý článek

Vaše fotky z Prahy