metro.cz

Počasí v Praze

7 °C / 10 °C

Pátek, 7. května 2021. Svátek má Stanislav.

Větší foto
Ilustrační snímek | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Pivovary za rok proteklo šest miliard litrů vody

  16:20
Snaha o šetření vodou je v pivovarnictví trend.

Výroba piva není zrovna ekologická záležitost. I ten nejšetrnější český pivovar spotřebuje na litr zrzavého moku tři litry vody.

„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také například hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ popisuje Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Spotřeba klesá

138

  • Tolik litrů piva Češi loni v průměru vypili na hlavu. Je to o pět litrů méně než v roce 2016.

301

  • Tolik tisíc hektolitrů pivních mixů, tedy míchaných nápojů na bázi piva, se loni vyrobilo v Česku. Je to o 30 procent víc než předloni.

62:38

  • Takový byl loni poměr prodeje baleného piva proti točenému. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven za klesající spotřebu piva v hospodách může mimo jiné zákaz kouření.

Loni se v Česku vyrobilo zhruba 20 milionů hektolitrů piva. Pokud by každý pivovar na litr piva spotřeboval tolik vody jako Prazdroj – tedy tři litry, tak selské počty říkají, že loni tuzemské pivovary spotřebovaly 60 milionů hektolitrů vody.

Pivovary si uvědomují svou velkou ekologickou stopu a snaží se s vodou šetřit.

„Zaměřili jsme se na monitoring spotřeby vody, který dokáže odhalovat možné problémy. Také vodu, kterou použijeme při chlazení na varně, opětovně využijeme při jiném úkonu,“ popisuje mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Smíchovskému pivovaru se daří spotřebu vody snižovat dlouhodobě. „Loni se nám podařilo dostat na 3,53 litru vody na litr piva. Pokud to srovnáme s rokem 2013, jedná se o víc než pětiprocentní zlepšení,“ říká Mylbachrová.

Plzeňský Prazdroj od roku 2010 snížil spotřebu vody dokonce o 33 procent.

Ne vždy jde ale na výrobě šetřit. „Nelze se dostat k uvedeným limitům spotřeby vody, pokud vyrábíte pivo tradičním výrobním postupem, tedy dvoufázově a nepasterujete. V tomto případě musíme dbát na maximální čistotu veškerého zařízení, ale i produktu, ještě před stáčením do lahví či sudů,“ říká Zdeněk Mikulášek, mluvčí pivovaru Bernard.

Komentáře

Hlavní zprávy

Chytrá řešení i přírodní materiál. To jsou netradiční domy v Česku

vydáno 7. května 2021  14:46

Paneláky a řadovky bývají ohrané. Nadšenci vymýšlejí jiný styl bydlení.  celý článek

Trnopuk nebo traven neuspěly, nakonec máme květen od Jungmanna

vydáno 7. května 2021  14:02

Snaha odlišit se od zbytku Evropy? Kdepak, šlo hlavně o projev purismu typického pro národní obrození.  celý článek

První Máj, kina čas! Jak se v Hollywoodu bojuje o nejlepší datum premiéry?

vydáno 7. května 2021  14:00

Víte, co mají společného první komiksoví Avengers s dvojkou Krotitelů duchů či první díl série Hvězdných válek: Epizoda IV – Nová naděje? Všechny tyhle...  celý článek

Speciální filmová rubrika Strážce streamu slaví rok

Strážce streamu
vydáno 7. května 2021  5:04

Před rokem, když nás první vlna pandemie ukovala u obrazovek doma, hádali jsme se, čím oživit web Metro.cz. Proto přišel Strážce streamu, který přináší...  celý článek

Vaše fotky z Prahy