metro.cz

Počasí v Praze

-7 °C / 1 °C

Pondělí, 18. ledna 2021. Svátek má Vladislav.
Ilustrační snímek
Větší foto
Ilustrační snímek | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Pivovary za rok proteklo šest miliard litrů vody

18. dubna 2018  16:20 Marek Hýř Metro.cz
Snaha o šetření vodou je v pivovarnictví trend.

Výroba piva není zrovna ekologická záležitost. I ten nejšetrnější český pivovar spotřebuje na litr zrzavého moku tři litry vody.

„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také například hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ popisuje Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Spotřeba klesá

138

  • Tolik litrů piva Češi loni v průměru vypili na hlavu. Je to o pět litrů méně než v roce 2016.

301

  • Tolik tisíc hektolitrů pivních mixů, tedy míchaných nápojů na bázi piva, se loni vyrobilo v Česku. Je to o 30 procent víc než předloni.

62:38

  • Takový byl loni poměr prodeje baleného piva proti točenému. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven za klesající spotřebu piva v hospodách může mimo jiné zákaz kouření.

Loni se v Česku vyrobilo zhruba 20 milionů hektolitrů piva. Pokud by každý pivovar na litr piva spotřeboval tolik vody jako Prazdroj – tedy tři litry, tak selské počty říkají, že loni tuzemské pivovary spotřebovaly 60 milionů hektolitrů vody.

Pivovary si uvědomují svou velkou ekologickou stopu a snaží se s vodou šetřit.

„Zaměřili jsme se na monitoring spotřeby vody, který dokáže odhalovat možné problémy. Také vodu, kterou použijeme při chlazení na varně, opětovně využijeme při jiném úkonu,“ popisuje mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Smíchovskému pivovaru se daří spotřebu vody snižovat dlouhodobě. „Loni se nám podařilo dostat na 3,53 litru vody na litr piva. Pokud to srovnáme s rokem 2013, jedná se o víc než pětiprocentní zlepšení,“ říká Mylbachrová.

Plzeňský Prazdroj od roku 2010 snížil spotřebu vody dokonce o 33 procent.

Ne vždy jde ale na výrobě šetřit. „Nelze se dostat k uvedeným limitům spotřeby vody, pokud vyrábíte pivo tradičním výrobním postupem, tedy dvoufázově a nepasterujete. V tomto případě musíme dbát na maximální čistotu veškerého zařízení, ale i produktu, ještě před stáčením do lahví či sudů,“ říká Zdeněk Mikulášek, mluvčí pivovaru Bernard.

Komentáře

Hlavní zprávy

Restartujme srdce metropole, burcuje urbanista Jan Adámek

Václavské náměstí
vydáno 17. ledna 2021  18:50,  aktualizováno  19:05

Centrum Prahy bez turistů, zavřené obchody, hotely, restaurace – vše v důsledku pandemie. Poprvé v novodobé historii Česka přestalo srdce metropole na...  celý článek

S výstavbou moderního terminálu se začne nejdřív za čtyři roky. Nevyužité návrhy v koši neleží

Vítězný návrh na první podobu terminálu vysokorychlostní železnice v Česku.
vydáno 17. ledna 2021  5:56

Poblíž Nehvizd nacházejících se severovýchodně od hlavního města má za několik let začít vznikat jedna z nejmodernějších železničních staveb v Evropě....  celý článek

„Zabíjejte popírače klimatických změn.“ Název nové divadelní hry dráždí

Nápisy nad vchodem divadla oznamují nejbližší hru.
vydáno 16. ledna 2021  5:39

Švandovo divadlo uvede kontroverzní satiru Davida Finnigana on-line. Její název vyvolal velkou vlnu kontroverze i v Austrálii, kde měla hra premiéru.  celý článek

STRÁŽCE STREAMU: Arsène Lupin je černoch z Nedotknutelných. A nosí nový kabát

Omar Sy Strážce streamu
vydáno 15. ledna 2021  15:42

Legendární britský detektiv Sherlock Holmes se dočkal moderního pojetí hned několikrát. Proč by to nemohl u diváků zkusit jeho neméně slavný a všemi...  celý článek

Vaše fotky z Prahy