metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 3 °C

Pátek, 22. února 2019. Svátek má Petr.
Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí
Další 4 fotografie v galerii
Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí vařit. | foto: Polský institut

Polský šéfkuchař vás naučí kachnu i jesetera. Vařit bude v pátek na Dnech polské gastronomie

21. listopadu 2013  11:01 Josef Rubeš Metro.cz
Vařil pro fotbalisty na Euro 2012 v polské Vratislavi, v pátek se od něj můžete po polsku naučit vařit i vy. Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik je hlavním hostem Dnů polské gastronomie. Jak se dnes vaří v Polsku?

Kulinářské umění šéfkuchaře Zbigniewa Koźlika na EURO 2012 ocenily třeba reprezentační týmy Ruska, Řecka nebo Polska. V pátek předvede své umění obědovým menu v pražské restauraci Luka Lu a poté večerním kursem polské kuchyně v holešovickém Chefparade+.

V jaké kondici je současná polská kuchyně a mají o ní zájem i mladí Poláci? Jsou nějaké trendy, změny?
V Polsku nyní probíhá návrat ke kořenům, ale za použití nejnovějších kulinárních technik – výsledkem jsou lehká a dietní jídla.

Ochutnejte Polsko

Dny polské gastronomie pořádá Polský institut. Vyrazit na ně můžete ještě dnes a zítra.

Celý program najdete na www.polskyinstitut.cz.

Polsko je velká země, jaké jsou regionální rozdíly v jednotlivých kuchyních?
Hlavním rozdílem je různorodost produktů a tedy i pokrmů v jednotlivých regionech Polska. Mazury jsou známé rybími specialitami, Podkarpatí zpracováním jehněcího masa nebo sýry typu oscypek a třeba ve Velkopolsku najdete mnoho receptů s brambory a vepřovým.

Vy se specializujete na dolnoslezskou kuchyni, čím se vyznačuje?
V kuchyni Dolního Slezska se projevuje jeho historie, je vlastně mixem německého, českého, polského, rakouského, židovského a francouzského kulinářského umění. Zdejší neuvěřitelně pestrý výběr pokrmů je založen
na regionalních produktech. Dolní Slezsko se vyznačuje zdravou kuchyní ve spojení s tradičními recepty.

Jaké menu budete v Chefparade+ připravovat v pátek večer?
Bude to tradiční dolnoslezské menu v kombinaci s moderním pojetím naší gastronomie - kachní filet sous-vide na salátu z rukoly a pražených dýňových pecek, krém ze zeleného hrášku s pěnou z uzeného jesetera a jako hlavní jídlo vepřová panenka s pasírovaným celerem, jablky a ořechy v hříbkovo-brusinkové omáčce.

Komentáře

Hlavní zprávy

Pod Hradištěm voní Itálie. Kousek od Litoměřic funguje první česká pršuterie

Vlastimil Chovaneček mladší (vlevo) a jeho bratr Tomáš.
vydáno 22. února 2019  17:39

„Naší inspirací je italská cesta. Cesta slunce, vína, dobrého jídla a rodiny,“ říká Vlastimil Chovaneček mladší a rozhlíží se po Českém středohoří. Tady,...  celý článek

Starosto, přijeďte! Jsou čtyři ráno a kokrhá mi tady kohout

Volání v tramvaji (ilustrační foto)
vydáno 22. února 2019  15:12

Aby k nim měli občané blíž, zveřejňuje většina starostek a starostů malých obcí i menších měst číslo svých mobilních telefonů. Pro případ urgentních...  celý článek

Na kostel je přilepen stánek. Podle památkářů je konstrukce v pořádku

Stánky zde byly už v minulosti.
vydáno 22. února 2019  10:54

„Na toto jsem narazila v Týnské ulici. Na jednu z nejpůsobivějších památek Prahy, kostel Matky Boží před Týnem, je nalepen prodejní stánek, který čeká na...  celý článek

Na vlastní kůži. Vyzkoušel jsem si rychlocvičení

Redaktor ve fitku
vydáno 22. února 2019  8:47

Na první pohled se nezdá, že by se tato malá tělocvična v Holešovicích lišila od ostatních. Přece jen se tu ale maká jinak. „Chtěl bych vás pozvat na...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám