metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 6 °C

Pátek 3. února 2023. Svátek má Blažej

Další 4 fotografie v galerii
Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí vařit. | foto: Polský institut

Polský šéfkuchař vás naučí kachnu i jesetera. Vařit bude v pátek na Dnech polské gastronomie

  11:01
Vařil pro fotbalisty na Euro 2012 v polské Vratislavi, v pátek se od něj můžete po polsku naučit vařit i vy. Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik je hlavním hostem Dnů polské gastronomie. Jak se dnes vaří v Polsku?

Kulinářské umění šéfkuchaře Zbigniewa Koźlika na EURO 2012 ocenily třeba reprezentační týmy Ruska, Řecka nebo Polska. V pátek předvede své umění obědovým menu v pražské restauraci Luka Lu a poté večerním kursem polské kuchyně v holešovickém Chefparade+.

V jaké kondici je současná polská kuchyně a mají o ní zájem i mladí Poláci? Jsou nějaké trendy, změny?
V Polsku nyní probíhá návrat ke kořenům, ale za použití nejnovějších kulinárních technik – výsledkem jsou lehká a dietní jídla.

Ochutnejte Polsko

Dny polské gastronomie pořádá Polský institut. Vyrazit na ně můžete ještě dnes a zítra.

Celý program najdete na www.polskyinstitut.cz.

Polsko je velká země, jaké jsou regionální rozdíly v jednotlivých kuchyních?
Hlavním rozdílem je různorodost produktů a tedy i pokrmů v jednotlivých regionech Polska. Mazury jsou známé rybími specialitami, Podkarpatí zpracováním jehněcího masa nebo sýry typu oscypek a třeba ve Velkopolsku najdete mnoho receptů s brambory a vepřovým.

Vy se specializujete na dolnoslezskou kuchyni, čím se vyznačuje?
V kuchyni Dolního Slezska se projevuje jeho historie, je vlastně mixem německého, českého, polského, rakouského, židovského a francouzského kulinářského umění. Zdejší neuvěřitelně pestrý výběr pokrmů je založen
na regionalních produktech. Dolní Slezsko se vyznačuje zdravou kuchyní ve spojení s tradičními recepty.

Jaké menu budete v Chefparade+ připravovat v pátek večer?
Bude to tradiční dolnoslezské menu v kombinaci s moderním pojetím naší gastronomie - kachní filet sous-vide na salátu z rukoly a pražených dýňových pecek, krém ze zeleného hrášku s pěnou z uzeného jesetera a jako hlavní jídlo vepřová panenka s pasírovaným celerem, jablky a ořechy v hříbkovo-brusinkové omáčce.

Komentáře

Hlavní zprávy

Státní podpora úsporného bydlení se v Česku stává rychlejší a snadnější

vydáno 2. února 2023  18:56

Vyznat se v dotacích na energetické vylepšení bydlení není snadné. Zájem o státní peníze na „zelené stavby“ je však obrovský. Lidé chtějí spořit na...  celý článek

Neobvyklá tramvaj K2 jezdí Prahou bez „závoje“. Igelit sundali ve Střešovicích

vydáno 2. února 2023  18:07

Unikátní historický dopravní prostředek bude k vidění na turistické lince 42. S číslem 23 vypraví tramvaj až později.  celý článek

Pějící pedagog Ventolin zpívá o MHD, na vzniku videoklipu se podílely dopravní podniky

vydáno 2. února 2023  8:46

Znělky, pípáky a provozní hlášení pro cestující nikdy nezněly tak romanticky. Nyní jsou součástí ulítlé hitovky zpívajícího pedagoga Ventolina, která...  celý článek

Vadí vám, jak to ve vaší obci vypadá? Vyzvěte sousedy a něco s tím udělejte

vydáno 2. února 2023  5:31

Sousedské projekty sbližují také generace, lze na ně získat i grant.  celý článek