Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost ochutnat sortiment všech pěti českých klášterních pivovarů na jednom místě. Jejich spolupráce vznikla díky programu Volba sládků z Plzeňského prazdroje. Letošní ročník spojuje tematika nakuřovaného sladu - každý ze zúčastněných pivovarů k ní přistoupil originálním způsobem ať už při výběru pivního stylu, nebo při dávkování různého množství nakuřovaného sladu. Výsledkem je sedm Poutních piv, která budou na festivalu k ochutnání. K pěti českým klášterním pivovarům se připojil i jeden klášterní host ze Slovenska z Červeného kláštora a také Volba Sládků z Prazdroje.
Historický speciál podle receptury z roku 1585
Domácí Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha výjimečně dopředu navařil historický speciál podle receptury z roku 1585 z knihy Tadeáše Hájka z Hájku, osobního lékaře Rudolfa II. Toto pivo, které bude na festivalu k ochutnání, by mělo návštěvníkům přiblížit chuť středověkých piv ze 16. století. Loni se Břevnovský pivovar prezentoval se samotnou výrobou tohoto piva během festivalu, letos to vezme z té „ochutnávací“ stránky.
Nakuřte si pivo doma
Festival nabídne také tematický doprovodný program zaměřený na historii klášterních pivovarů. Zájemci se mohou těšit na prohlídky Břevnovského klášterního pivovaru, odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické předvedou, jak si nakuřované pivo vařit doma. Přichystány jsou i přednášky a kulturní program. Vstup na festival je zdarma.