V Praze je na rozdíl od italských, latinskoamerických nebo francouzských podniků španělských tapas barů poskrovnu. Autentický u nás ani nenajdete. Jít na tapas totiž ve Španělsku znamená vyrazit na pivo nebo víno, ke kterému servírují na malém talířku nějakou tapu, tedy jednohubku. Zdarma! Pozornost podniku, aby se zákazník tak rychle neopil. Jestli se tak nestane, stačí se přihlásit, a obsluha ví, co je její nepsanou povinností. Pokud máte chuť zobat u drinku trochu víc, objednáte si střední porci, za kterou už platíte (zhruba od 4 do 8, někdy 10 eur), je-li vám i to málo, pak požádáte prostě o porci tapas (od 5 do 14 eur).
Miró, jako u nás doma
Kam na tapas
|
Kritizovat existující podniky v Praze za to, že nejsou stoprocentně autentické, by však bylo laciné. Těžko chtít po Češích, aby převzali naprosto cizí kulturu, ostatně ve Španělsku taky nenajdete pravou českou knajpu. Kde si tedy v metropoli, když vás honí mlsná, pochutnáte na španělských specialitách? Zeptali jsme se těch nejpovolanějších, tedy Španělů, kteří v Praze bydlí několik let a ve městě se už vyznají. Zaměříme-li se na kvalitu servírovaných, připravovaných tapas a jejich cenu, panuje shoda u dvou podniků: Room v ulici V Jámě a Bar Miró ve Štefánikově ulici proti Švandovu divadlu.
Bar Miró
Posledně jmenovaný bar je vlastně žhavou novinkou, funguje teprve třetím měsícem, ale už teď si získal mezi Španěly dobrou pověst, především kvůli připravovaným mořským specialitám. „Krevety, a především chobotnici po galicijsku tady připravují skvěle, jako u nás doma,“ říká Sandra Castiéeiras, která pochází přímo ze španělské Galicie. Zdejšího šéfkuchaře totiž poslali na vyučenou do Španělska, navíc se španělskými dodavateli vždycky konzultují, jak kterou pochutinu připravovat.
Přečtěte si další články z nového magazínu Metro
|
Kromě studených i teplých tapas za příznivé ceny se může Bar Miró pochlubit i vkusným interiérem a příjemnou atmosférou. Název připomíná slavného katalánského malíře Joana Miróa. V uměleckém duchu Španělska 20. a 30. let je vyzdoben malými kachličkami i bar u vchodu, který pro změnu připomíná barcelonský Parque de Güell, dílo dalšího slavného Katalánce - Antonia Gaudího. Majitel se však rozhodl pro Miró z prozaičkého důvodu, jmenuje se totiž Mirek.
Bar Room
Do Room na sépii
Jak to vzniklo
|
V Room v ulici V Jámě oproti Baru Miró španělská atmosféra příliš nevládne, svým interiérem i atmosférou připomíná noční podnik, hrají zde i dýdžejové, otevřeno je však od rána až do jedné v noci. Room, který vede Argentinec Juan Cruz Allendez, je navíc propojen se sousedním hotelem.
Ovšem tapas zde podávají velmi dobré a personál kromě češtiny mluví i španělsky.
„V Praze se snažím žít českým životem, když však na mě padne trocha nostalgie, vyrazím do Room, ne ani tak kvůli atmosféře, ale za dobrými tapas,“ říká Ginés Casanova ze Sevilly. A co si zde objednat? Z vlastní zkušenosti doporučuje Madriďan Luis Ocho obalované malé sépie a krokety plněné šunkou, pokud byste rádi zakončili hody něčím sladkým, zvolte místní churros - smažené válečky chuťově podobné lívancům, které se namáčejí do čokolády.
Nejčastější tapas - slovníčekTapas existuje milion druhů, v zásadě se mohou rozdělit na studené a teplé a na ty, které pocházejí ze souše, nebo z moře.
|
Kam na tapas
|