Rozhovor: Trochu mi vadí, že po mně pojmenovali pivo, říká učitel českých sládků

  8:00
Oldřich Koza učí budoucí sládky na průmyslovce v Praze v Podskalské už skoro 25 let. Dříve probírali jeho studenti téměř výhradně jen ležáky a desítky, dnes si čichnou i k „ejlům“ nebo stoutům.
Oldřich Koza je učitel českých sládků.

Oldřich Koza je učitel českých sládků. | foto: Metro.cz

Skoro každý týden teď někde otevírá nový minipivovar. Nezačíná se už projevovat nedostatek kvalifikovaných sládků?
V některých regionech ano. Problém je v tom, že na škole máme skoro samé Pražáky, kterým se z Prahy nechce. Platy bohužel nejsou tak motivační, aby se Pražák sebral a jel na Moravu. To si radši sežene práci mimo obor. Když ale vznikne nový pivovar v Praze, sežene sládka okamžitě.

Takže někde pivo vaří sládci bez vzdělání?
Každý pivovar musí mít odpovědnou osobu, která má vzdělání od nás, z VŠCHT nebo z některého z dřívějších učilišť, která fungovala při velkých pivovarech. Fyzicky však leckde sládkuje i někdo šikovný bez odborného vzdělání, odpovědná osoba může dohlížet až na čtyři pivovary.

Existují prý i „putovní“ sládci, kteří pendlují mezi několika místy, je to tak?
Myslím si, že tohle je docela nešvar, protože sládek by měl být ve svém pivovaru patriotem a snažit se uvařit to nejlepší pivo. Bohužel, práce není tak ohodnocená, tak si sládek nabere tři pivovary, aby se uživil.

Přesto je asi zájem o vaši školu vyšší než dřív, ne? Pivovarnictví zažívá boom...
Není to tak úplně přesné. Před deseti lety, když se zavíraly střední pivovary, tak to vypadalo, že obor bude omezovat. Teď se snad v důsledku rozmachu pivovarství v Čechách bude hlásit větší počet zájemců o studium. Zatím však o strmé nebo skokové změně nelze hovořit.

Oldřich Koza učí budoucí sládky.

Oldřich Koza s mapou České republiky vytvořenou z pivních víček.

Studovat lze i dálkově. Kdo se k vám hlásí?
Za poslední roky se zvýšil počet těch, kteří už mají maturitu nebo vysokoškolský diplom. Je to zajímavý fenomén, chodí k nám i jeden pedagog z Univerzity Karlovy. Mezi studenty se najdou lidi, kteří plánují založit vlastní pivovar, i sládci, kteří už vaří, ale potřebují si doplnit vzdělání.

V každém ročníku máte dvě tři studentky, moc českých pivovarů ale ženy nevedou. Čím to?
Měli jsme a máme ročníky, kdy bylo třeba i podstatně více dívek, ale hlavně v minipivovarech je práce fyzicky náročná. Sládek je tam kolikrát sám a musí tahat plné sudy nebo pytle se sladem při šrotování.

Působí vaši absolventi i v zahraničí?
Ano, třeba v Japonsku, na Islandu, v Rakousku, Itálii nebo Mexiku. Na všechny si určitě nevzpomenu. Často jedou do ciziny třeba na pět let, vydělají si tam a pak se vrací. Za tu dobu to stihnou naučit místní, což je model, který funguje v zemích jako Rusko, Ukrajina nebo Gruzie. Jindy si zas pivovar pozve dalšího českého sládka.

Čím jsou Češi výjimeční?
Jsou to odborníci a navíc nemají třeba v porovnání s Němci tak vysoké finanční požadavky.

Jak dlouho v Podskalské funguje školní pivovar?
V tuhle chvíli tu máme dva. Malý měděný si škola pořídila v roce 1967, ale pak se dlouhá léta nepoužíval. Když jsem sem nastoupil, tak jsem vaření znovu rozjel, a o něco později jsme získali další školní pivovar zrušeného učiliště holešovického pivovaru. Ten menší dnes máme prakticky už jen jako dekoraci. Vaří se na něm jen na požádání maximálně jednou za rok, když si to chce některý student zkusit.

Může člověk vaše pivo někde ochutnat?
Bohužel ne, vyrábí se jen pro laboratorní účely.

Jak to mají studenti, kterým ještě nebylo 18? Paradoxně asi nemůžou ochutnat, co uvařili, že?
To nemůžou. Řešíme to tak, že si ochutnají meziprodukt, kde to ještě nekvasilo, tedy sladinu a mladinu. Na pivo si musejí počkat do čtvrtého ročníku, kdy konečně to, co vyrábějí, můžou i ochutnat.

Takže i řízené degustace až od čtvrťáku?
Přesně tak. Pivo se na rozdíl od vína neplive. Bohužel, nebo spíš bohudík, ho při degustaci musíte polknout.

Jaká piva vaříte? Jsou vaši absolventi připravení na nové chutě českých zákazníků?
Dřív jsme vařili převážně spodně kvašená piva a sem tam jsme zkusili svrchně kvašené pšeničné. Studenti ale musí být schopni plnit přání majitelů pivovarů, a tak třeba zrovna dneska vaříme pivo typu ale. Děláme i stouty a celou škálu, kterou nabízejí minipivovary, studenti jsou pak schopni prakticky ihned pivovar samostatně vést.

Takže klasické světlé ležáky už probíráte jen okrajově?
To ne, převážnou část stále tvoří spodně kvašená piva. Jen škála je širší – devítka, desítka, jedenáctka, dvanáctka, třináctka a jednou jsme dokonce uvařili i osmatřicítku, která je zapsaná v české knize rekordů.

Pivo se jmenuje Podskalská Koza. Asi po vás, že?
Mně tohle docela vadí. Kdykoliv přijde nějaká exkurze, tak jim pan ředitel říká, že se to jmenuje po mně. Částečně to je pravda, ale nevymyslel jsem to já, nýbrž kolega Jaroslav Vedral, který říkal: „Vaříš tu pivo, jmenuješ se Koza a navíc jsi přišel z Popovic, kde mají Kozla!“ Dělali jsme ale i Podskalskou Kočičku, Smrtihlava nebo Pusinku.

Autoři: Metro.cz

Nejčtenější

Nejdelší pražský eskalátor vede do hlubin metra. Kde se nachází?

Držte se pevně madla. Nejdelší eskalátor v metru není nejdelší jen v Praze, ale dokonce i v celé Evropské unii. Vede do stanice Náměstí Míru na lince A a měří úctyhodných 87,1 metrů. Cesta dolů trvá...

Metro D na vlastní oči! Část prvního déčka bude otevřena už za měsíc. První zájemci si prohlédnou tunely

Deset let čekají obyvatelé hlavního města na rozšíření podzemní dráhy do dalších částí metropole. A jak se podle posledních odhadů zdá, další nejméně dekádu si ještě počkají. Dopravní podnik nicméně...

Metro D: Termín dokončení, mapa i nové stanice. Kdy se konečně svezeme?

Pražané netrpělivě vyhlížejí novou linku metra, která slibuje revoluci v cestování především pro obyvatele a návštěvníky jižní části metropole. Po letech příprav a náročných stavebních prací se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Kam v Praze mimo zoo za zvířátky? Poradíme místa, kde je vstupné maximálně 50 korun

Praha nabízí překvapivě mnoho míst, kde se děti mohou podívat na zvířata – a nemusí to být zrovna zoologická zahrada. Od malých zookoutků přes přírodní parky až po naučné stezky v lese. Prozkoumejte...

Hledáme supermana. Zn. 10 let praxe, věk 25, mzda minimální. Firmy hledají hrdiny za hubičku

Třetinu českého pracovního trhu tvoří firmy se zahraniční účastí. Což znamená, že, až na světlé výjimky, zisky putují k cizozemským majitelům. V životní úrovni, po přepočtu na všechny životní...

Městské slavnosti v Děčíně nabídnou čtyři víkendy plné zábavy

Historický májový trh, spoustu muziky a také adrenalinu si užijete během Městských slavností v Děčíně.

28. dubna 2025  7:59

Obyvatelé Jirkova opět mohou na dvou veřejných místech grilovat

Grilovací místa zájemci najdou v Olejomlýnském parku a u 4. základní školy. Město je před sezonou vyčistilo.

28. dubna 2025  6:59

Policie v noci vypátrala chlapce, který v neděli odešel z liberecké nemocnice

Pohřešovaný čtrnáctiletý chlapec, který v neděli odešel z liberecké krajské nemocnice, byl vypátrán. Je v péči zdravotníků a mimo ohrožení života, uvedla dnes...

28. dubna 2025  5:03,  aktualizováno  5:03

Policie v noci vypátrala chlapce, který v neděli odešel z liberecké nemocnice

Pohřešovaný čtrnáctiletý chlapec, který v neděli odešel z liberecké krajské nemocnice, byl vypátrán. Je v péči zdravotníků a mimo ohrožení života, uvedla dnes...

28. dubna 2025  5:03,  aktualizováno  5:03

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Kůrovec je v Olomouckém kraji na ústupu, na první letošní rojení se čeká

Kůrovcem napadených stromů bude letos méně než v předchozích letech, očekávají Lesy České republiky (LČR). Pokračuje tak sestupný trend. V loňském roce zpracovaly LČR v Olomouckém kraji 113 tisíc...

28. dubna 2025  6:42,  aktualizováno  6:42

Pečovatelská služba bude dostupná i během uzavírky Benešova mostu v Ústí

Pracovníci pečovatelské služby budou mít po dobu opravy Benešova mostu zázemí přímo na střekovské straně – v prostorách bývalé obchodní akademie. Od tud budou dojíždět za klienty na Střekov, do...

28. dubna 2025  5:59

Fontána na Václavském náměstí v Lovosicích prochází údržbou

Práce na čištění okrasného vodního zdroje budou probíhat do úterý. Letos dojde i na výměnu vody.

28. dubna 2025  5:59

„Prokletý“ most v Brně opět vyžene vlaky. Viník jeho špatného stavu není stále znám

Už zhruba měsíc rozebírají bagry jednu z mostních konstrukcí na železničním viaduktu u Křenové ulice v těsném sousedství hlavního brněnského nádraží. Brzy se k nim přidá stavební ruch i na opačné...

28. dubna 2025  5:22,  aktualizováno  5:22

OD Máj, který se stal symbolem moderního nakupování, slaví 50 let. Co o něm možná ještě nevíte?

Kolem křižovatky ulic Národní a Spálená denně projde zhruba devadesát tisíc lidí. Právě oni povětšinou nemohou přehlédnout pražský obchodní dům Máj, který je pro mnoho Čechů, zejména těch narozených...

28. dubna 2025  4:36

Soud v Ústí možná rozhodne v kauze exředitelky stacionáře obžalované z podvodu

Krajský soud v Ústí nad Labem dnes možná rozhodne v případu bývalé ředitelky ústeckého denního stacionáře pro postižené Helias. Za pokus o dotační podvod a...

28. dubna 2025,  aktualizováno 

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Policie pátrá po 14letém chlapci z Liberce

Policie pátrá po 14letém Josefu Peigerovi, který dnes odešel z liberecké krajské nemocnice, kde byl hospitalizován kvůli sebevražedným sklonům. Policie po něm...

27. dubna 2025  23:11,  aktualizováno  23:11
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.