metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 8 °C

Sobota, 29. února 2020. Svátek má Horymír.
Trhy (ilustrační foto)
Trhy (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Rozhovor: Biomaso jede na trh, lidé už mají radši to vyzrálé

22. listopadu 2013  11:10 Jan David Metro.cz
Na co se lidé ptali ohledně prodeje masa, když farmářské trhy v Praze před lety začínaly, a kde jsou se svými otázkami a zájmem dnes? Po krátkém váhání se ujalo vyzrávání hovězího masa, díky kterému je křehčí.

"Návštěvníci už přišli na to, že je to tak správně, oproti začátku je to dnes už standard," říká Šárka Sedláčková, která s občanským sdružením Archetyp organizuje trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a náplavce Rašínova nábřeží.

Kam se posunul prodej masa na trzích od jejich vzniku?
Skvělé je postupné snižování cen u biohovězího z farem – to je dnes, po čtyřech sezónách farmářských trhů už cenově naprosto srovnatelné s konvenčním chovem, což je výborné. Stalo se běžnou potravinou.

Po čtyřech letech provozu už konečně pár farmářů chová a nabízí vepříky českých plemen, například přeštíky (Přeštické černostrakaté prase). Návštěvníci i my se zajímáme i o velikost chovu a prostředí, ve kterém zvířata žijí, výraz "domácí chov" sice oficiálně nesmějí farmáři používat, ale jak kvantitativně vyjádřit fakt, že se na malé farmě porazí v průměru jeden pašík týdně?

Archetyp

Je občanské sdružení, které se věnuje farmářským trhům.

  • Na náplavce Rašínova nábřeží mezi Palackého a železničním mostem v Praze 2 je pořádá.

  • Na náměstí Jiřího z Poděbrad je organizuje pro provozovatele, kterým je přímo městská část Praha 3.

O jaké maso je teď největší zájem, mění se to se sezónní nabídkou podobně jako u zeleniny?
Celoroční zájem je o kuřátka z farem, která se na trhu prodávají jako chlazená a o krůtí maso, které mimochodem Světová zdravotnická organizace zařadila mezi čtrnáct nejkvalitnějších světových potravin. U nás na Jiřáku i na Náplavce je farma rodiny Kořínkových, která umí krůtí maso připravit i do skvělých a žádaných polotovarů. Na trzích teď na podzim až do vánoc budou frčet čerstvé kachny a husy, které si na Náplavce a Jiřák můžou zákazníci i objednat předem přes náš web, to už se stalo dobrou tradicí a službou.

Pro návštěvníky se taky úžasně rozšířila nabídka všech řezů hovězího z farem s volným výběhem a v biokvalitě. Běžně jsou k dostání ořech, ossobucco, a jiné speciality, ale i morkové kosti, mletá masa, polotovary jako hamburger, špízy, a nabídka se rozšiřuje díky komunikaci farmářů přímo se zákazníky. I vy se na místě můžete s farmářem domluvit a pobavit o tom, co vám chybí a domluvit a on zareaguje určitě rychleji, než kamenný obchod.

Co vlastně musí splnit zájemce, který chce prodávat na farmářských trzích?
Jednak se zájemců především ptáme na charakter farmy: farmářský trh, aspoň jak ho chápeme my, má sloužit malým farmám, ne velkochovům. Každý farmář musí mít schválený provoz a dozoruje ho krajská veterinární stanice. Potvrzení a číslo každého chovu je součástí celostátní databáze a jeho kontrola je součástí přijímacího kolečka na Jiřák i Náplavku.

Pak je tady v Praze městská veterinární stanice, jejíž kontroloři povinně docházejí na trh a kontrolují doklady a maso přímo na místě. Farmáře známe už několik let, a víme, že v téhle branži se nedá pracovat punkově. Pravidla u nás jsou přísná už na začátku, žádný podvodník s kvalitou k nám nepronikl. Pokud jsme se s někým loučili, tak z jiného důvodu.

Jak je to s farmářskými trhy přes zimu?
Na Jiřáku je přestávka krátká, letos byl první trh už na konci ledna. Pokud se budou denní teploty pohybovat okolo nuly či nad nulou, kéž by, zahájíme poté farmářské tržiště na Jiřáku v plném provozu – tedy ve středy, pátky i soboty. Pokud budou větší mrazy, to znamená nižší denní teploty než mínus pět stupňů, zrušíme trhy ve všední dny a ponecháme pouze soboty.

Proč v případě trvalých mrazů jen soboty?
Sobotní trh je kratší a jak zboží, tak i my to vydržíme. Na náplavce začínáme už v únoru.

Komentáře

Hlavní zprávy

Z Riegrových sadů mohou zmizet stromy

Napadený smrk
vydáno 29. února 2020  5:46

Na území Prahy 2 padly již čtyři smrky napadené kůrovcem. Dendrologové mají pohotovost.  celý článek

Co je tajemný biohacking?

Biohacking
vydáno 29. února 2020  5:40

Pokud se zajímáte o různé moderní a inovativní přístupy k životnímu stylu, možná jste už zaslechli zvláštně znějící pojem biohacking. Jedná se o přístup k...  celý článek

Hrát o Voskovcovi s Werichem je od nás drzé, říká Matoušek

Matoušek (vlevo) a Kočárník v roli Wericha
vydáno 28. února 2020  17:41

Dílo Jiřího Voskovce a Jana Wericha měli rádi odmalička. A tak už při studiích připravili Daniel Matoušek a Tomáš Kočárník inscenaci Hovory V+W, kterou...  celý článek

Branické divadlo začne svou novou kapitolu už za dva týdny

Branické divadlo.
vydáno 28. února 2020  14:27

Nový nájemník Branického divadla se představí veřejnosti 14. března pod názvem Divadlo Bravo. O šest dní později zde proběhne premiéra inscenace Mimjové,...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám