metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 3 °C

Pátek, 22. února 2019. Svátek má Petr.
Svatopluk Vrzala
Svatopluk Vrzala | foto: Heineken

Rozhovor: Na Moravě je pivo teplejší, v Čechách trnou zuby, říká sládek Heinekenu

1. listopadu 2014  7:00 Libor Hruška, Metro.cz
Ledové, nebo s ­ohříváčkem? Jaká má být správná teplota piva? A proč se pije na Moravě o trochu teplejší pivo než v Čechách? A je led v pivu opravdu barbarství? Věci na pravou míru uvádí obchodní sládek Heinekenu Svatopluk Vrzala.

Trochu se nám ochladilo. Jak je to s teplotou piva v zimě, má se pít úplně stejně studené jako v létě?
V pivnicích by se měla teplota piva pohybovat mezi 6 až 9 °C po celý rok. V létě kolem šesti stupňů, v zimě o něco více. V restauracích při konzumaci jídla není nutné činit rozdíly v ­teplotách piva v­ zimě a v létě. Dobře vychlazené by mělo být vždycky.

Kontrolujete osobně, zda hostinští teplotu dodržují?
Ano, obchodní sládek při návštěvách teplotu čepovaného piva pravidelně kontroluje. Dělají to i obchodní zástupci, kteří provozovny navštěvují častěji. Namátková kontrola teploty čepovaného piva tak patří mezi jejich povinnost.

Říká se, že Moraváci pijí teplejší pivo než Češi. Není to spíš legenda?
Toto tvrzení vychází z historického rčení: „Čím více na východ, tím teplejší pivo!“ Štamgasti ve městech mají rádi dobře vychlazené pivo, v ­některých menších obcích si potrpí na pivo o stupínek teplejší, ale v podstatě lze říci, že už se nečepují piva o teplotě okolo 10 °C, jako tomu bylo před rokem 1989. Ta teplota byla tehdy dána dostupnou výčepní technologií. Skutečně ale registrujeme rozdíl v teplotě čepovaného piva například v severních Čechách a na jižní Moravě. V­prvním případě se teplota čepovaného piva pohybuje pod 5 °C, až trnou zuby, a ve druhém případě místy nad 10 °C. Ideální teplota piva je taková, aby zákazníci při jeho pití měli chuť objednat si další.

Máte nějakou teorii, proč tomu tak je?
Je pro to vcelku jednoduché vysvětlení. Zvyk čepování velmi chladného piva pochází z Bavorska, kde se pije z tupláků. Aby pivo bylo chladné i při dopíjení takového objemu, je nutno ho vychladit o několik stupínků níže. Naproti tomu na jižní Moravě jsou lidé, kteří si všechny prožitky života plně vychutnávají, a proto pivo pijí o takové teplotě, která dá vyniknout všem chuťovým přednostem. U podchlazeného piva nemáte už co vychutnávat.

V některých zemích se pivo servíruje s ledem jako kola. To je barbarství, ne?
Není to barbarství, je to mentalita lidí, kteří pivo konzumují. Právě proto se uvádí, že naše česká piva chutnají našim štamgastům, kteří jsou velmi nároční a pivo si vychutnávají pohledem, hmatem, vůní a chutí. Tím se odlišují od zemí, kde se čepují výše zmíněná podchlazená piva. Je to také styl života, kdy mladým lidem třeba na diskotéce chutnají silně nachlazené nápoje. V podstatě nápoj nevychutnávají, ale ochlazují se.

A co namražené půllitry?
To je jeden z trendů. V minulosti jsme v restauracích sledovali takovou „zrůdnost“, kdy se pivní sklo umývalo v myčce, ještě horké se přinášelo do výčepu a zde, do ještě teplého skla, výčepní čepoval pivo o teplotě 6 °C. Výsledkem bylo teplé pivo! V ­hospodách výčepním doporučujeme, aby sklenici před čepováním ochladili studenou vodou. Pivo načepované do namraženého půllitru utrpí tepelný šok, nehledě na to, v jakých mrazácích jsou sklenice umístěny.

Komentáře

Hlavní zprávy

Pod Hradištěm voní Itálie. Kousek od Litoměřic funguje první česká pršuterie

Vlastimil Chovaneček mladší (vlevo) a jeho bratr Tomáš.
vydáno 22. února 2019  17:39

„Naší inspirací je italská cesta. Cesta slunce, vína, dobrého jídla a rodiny,“ říká Vlastimil Chovaneček mladší a rozhlíží se po Českém středohoří. Tady,...  celý článek

Starosto, přijeďte! Jsou čtyři ráno a kokrhá mi tady kohout

Volání v tramvaji (ilustrační foto)
vydáno 22. února 2019  15:12

Aby k nim měli občané blíž, zveřejňuje většina starostek a starostů malých obcí i menších měst číslo svých mobilních telefonů. Pro případ urgentních...  celý článek

Na kostel je přilepen stánek. Podle památkářů je konstrukce v pořádku

Stánky zde byly už v minulosti.
vydáno 22. února 2019  10:54

„Na toto jsem narazila v Týnské ulici. Na jednu z nejpůsobivějších památek Prahy, kostel Matky Boží před Týnem, je nalepen prodejní stánek, který čeká na...  celý článek

Na vlastní kůži. Vyzkoušel jsem si rychlocvičení

Redaktor ve fitku
vydáno 22. února 2019  8:47

Na první pohled se nezdá, že by se tato malá tělocvična v Holešovicích lišila od ostatních. Přece jen se tu ale maká jinak. „Chtěl bych vás pozvat na...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám