metro.cz

Počasí v Praze

17 °C / 29 °C

Pátek, 14. srpna 2020. Svátek má Alan.
Svatopluk Vrzala
Svatopluk Vrzala | foto: Heineken

Rozhovor: Na Moravě je pivo teplejší, v Čechách trnou zuby, říká sládek Heinekenu

1. listopadu 2014  7:00 Libor Hruška, Metro.cz
Ledové, nebo s ­ohříváčkem? Jaká má být správná teplota piva? A proč se pije na Moravě o trochu teplejší pivo než v Čechách? A je led v pivu opravdu barbarství? Věci na pravou míru uvádí obchodní sládek Heinekenu Svatopluk Vrzala.

Trochu se nám ochladilo. Jak je to s teplotou piva v zimě, má se pít úplně stejně studené jako v létě?
V pivnicích by se měla teplota piva pohybovat mezi 6 až 9 °C po celý rok. V létě kolem šesti stupňů, v zimě o něco více. V restauracích při konzumaci jídla není nutné činit rozdíly v ­teplotách piva v­ zimě a v létě. Dobře vychlazené by mělo být vždycky.

Kontrolujete osobně, zda hostinští teplotu dodržují?
Ano, obchodní sládek při návštěvách teplotu čepovaného piva pravidelně kontroluje. Dělají to i obchodní zástupci, kteří provozovny navštěvují častěji. Namátková kontrola teploty čepovaného piva tak patří mezi jejich povinnost.

Říká se, že Moraváci pijí teplejší pivo než Češi. Není to spíš legenda?
Toto tvrzení vychází z historického rčení: „Čím více na východ, tím teplejší pivo!“ Štamgasti ve městech mají rádi dobře vychlazené pivo, v ­některých menších obcích si potrpí na pivo o stupínek teplejší, ale v podstatě lze říci, že už se nečepují piva o teplotě okolo 10 °C, jako tomu bylo před rokem 1989. Ta teplota byla tehdy dána dostupnou výčepní technologií. Skutečně ale registrujeme rozdíl v teplotě čepovaného piva například v severních Čechách a na jižní Moravě. V­prvním případě se teplota čepovaného piva pohybuje pod 5 °C, až trnou zuby, a ve druhém případě místy nad 10 °C. Ideální teplota piva je taková, aby zákazníci při jeho pití měli chuť objednat si další.

Máte nějakou teorii, proč tomu tak je?
Je pro to vcelku jednoduché vysvětlení. Zvyk čepování velmi chladného piva pochází z Bavorska, kde se pije z tupláků. Aby pivo bylo chladné i při dopíjení takového objemu, je nutno ho vychladit o několik stupínků níže. Naproti tomu na jižní Moravě jsou lidé, kteří si všechny prožitky života plně vychutnávají, a proto pivo pijí o takové teplotě, která dá vyniknout všem chuťovým přednostem. U podchlazeného piva nemáte už co vychutnávat.

V některých zemích se pivo servíruje s ledem jako kola. To je barbarství, ne?
Není to barbarství, je to mentalita lidí, kteří pivo konzumují. Právě proto se uvádí, že naše česká piva chutnají našim štamgastům, kteří jsou velmi nároční a pivo si vychutnávají pohledem, hmatem, vůní a chutí. Tím se odlišují od zemí, kde se čepují výše zmíněná podchlazená piva. Je to také styl života, kdy mladým lidem třeba na diskotéce chutnají silně nachlazené nápoje. V podstatě nápoj nevychutnávají, ale ochlazují se.

A co namražené půllitry?
To je jeden z trendů. V minulosti jsme v restauracích sledovali takovou „zrůdnost“, kdy se pivní sklo umývalo v myčce, ještě horké se přinášelo do výčepu a zde, do ještě teplého skla, výčepní čepoval pivo o teplotě 6 °C. Výsledkem bylo teplé pivo! V ­hospodách výčepním doporučujeme, aby sklenici před čepováním ochladili studenou vodou. Pivo načepované do namraženého půllitru utrpí tepelný šok, nehledě na to, v jakých mrazácích jsou sklenice umístěny.

Komentáře

Hlavní zprávy

Wi-fi síť poslední sbohem umírajícímu nikdy nenahradí, říká zdravotní sestra

Silvie Bulková ze IV. interní kliniky VFN: „Stále platí, že moje rouška chrání...
vydáno 13. srpna 2020  17:59

Silvie Bulková si jako zdravotní sestra IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze prožila nejtěžší jarní týdny koronavirové epidemie. Její...  celý článek

Na konci roku by mohlo být bez práce „jen“ 360 tisíc lidí

ilustrační snímek
vydáno 13. srpna 2020  13:14

Kanál Odra – Dunaj: 283 miliard. Kampaň na podporu domácí turistiky: 2 miliardy. Když to oželíme, zchudneme méně.  celý článek

Švédské koule ochutnáte i na Andělu. Nejsou ale masové

David ochutnává pokrm za 49 korun.
vydáno 13. srpna 2020  5:27

Masové kuličky s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou. I jen díky tomuto jídlu mnoho Čechů navštěvuje prodejny švédského...  celý článek

KOLOBLOG: „Haló? Zrovna šlapu, ale klidně mluv“

Ilustrační snímek Koloblog
vydáno 12. srpna 2020  16:25

Redaktor Pavel Hrabica je cyklista tělem i duší. Na kole vyráží do práce i na výlety. Ve své rubrice Koloblog dává čtenářům tipy, kam se vydat na...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám