metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 5 °C

Úterý 6. prosince 2022. Svátek má Mikuláš
Mardoša, člen skupiny Tata Bojs | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Mardoši: Osm vteřin a dost

  17:21
Tohle je, alespoň pro mne, úplně nový fenomén. I když nevím, co je na něm pravdy: pravidlo osmi vteřin. Toto pravidlo praví, že když vám nějaká potravina spadne na zem a vy ji seberete dřív, než uběhne osm vteřin, je ještě stále poživatelná a nezávadná! Bacily se do ní prý tak rychle nestihnou zakousnout...

Opravdu nevím, jak moc je tato poučka směroplatná. Ale jisté je, že u­mnohých je vítaná. Především u rodičů malých dětí, které co chvíli vyhodí nějakou dobrotu z kočárku, aby se jí v příští minutě vehementně dožadovaly. Pro ně je tato teorie jako stvořená! (A­nedá se vyloučit, že pro ně opravdu byla stvořená.) Jídelní ztráty po malých dětech jsou někdy opravdu nepřiměřené. Osmivteřinové pravidlo přináší ohromnou úlevu. 

Pokud rodič reaguje alespoň trochu pohotově, do osmi vteřin se vejde pohodově. Pravidlo, o kterém jsem doposud neměl vůbec tušení, je už natolik v­oběhu, že jsem na něj slyšel už i­vtip. Bacily chtějí skočit na odpadlý rohlík, ale jeden zastaví své kolegy a volá: Kluci, počkejte! Ještě to není osm vteřin. (Přemýšlím, jestli by se teorie dala praktikovat i v jiné oblasti než gastronomické. Napadl mě jen box s odpočítáváním knockoutovaného borce, ale usoudil jsem, že to je asi z jiného soudku. 

Navíc ten se musí sebrat sám.) Za našich časů tento limit nebyl. Maximálně se říkalo, že stačí jídlo ofoukat. I když o tomhle přístupu existovaly už tenkrát pochybnosti. A musím přiznat, že míra pochybností byla přímo úměrná atraktivitě odpadlého sousta. Tabulku čokolády samozřejmě stačilo ofoukat, kdežto chleba se sýrem už by se asi neměl jíst. V zájmu objektivity ale musím dodat, že stala-li se nejhorší věc na světě, tedy vypadl z kornoutku kopeček zmrzliny, ze země jsme ho nelízali ani po pofoukání. A myslím, že bychom si ho už nedali, ani kdyby to ještě nebylo osm vteřin.

Komentáře

Hlavní zprávy

Strkejte si ruce do kyblíků s ledem, brzy vám bude hej, radí biohacker Libor Mattuš

vydáno 6. prosince 2022  13:59

S biohackerem Liborem Mattušem se potkáváme na konferenci o štěstí v práci, kde zvědavým přihlížejícím popisuje příznivé účinky chladu na tělo. Okamžitý...  celý článek

Období až opulentních hostin se blíží, dají se zvládnout bez těžkostí

vydáno 6. prosince 2022  6:00

Chcete se po svátcích vejít do svého oblečení? Na přibírání má vliv nedostatek spánku, kila naskáčou i po alkoholu.  celý článek

Pokud budete dárky pod stromeček lovit on-line, dejte si pozor na podvodníky

vydáno 5. prosince 2022  6:31

Věci z druhé ruky jsou díky příznivé ceně a ekologickému aspektu čím dál oblíbenější. Dříve sloužily spíše pro osobní potřebu, zato letos se pod...  celý článek

Geometrie a její symetrie uklidňují můj vnitřní zmatek, říká o svých špercích Hana Melčová

vydáno 4. prosince 2022  17:33

Jako malá si Hana Melčová přála prodávat v květinářství, líbilo se jí množství barev, tvarů květin a tvůrčí prostředí. Před lety začala pod značkou...  celý článek