metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 27 °C

Čtvrtek, 18. července 2019. Svátek má Drahomíra.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek milovníka jídla Pavla Maurera: Nebuďte kyselí

26. dubna 2017  13:13 Pavel Maurer
Nepropadejte panice, že musíte jíst jen zásadotvorné suroviny.

Také vám někdy ráno v metru, busu nebo v jiném prostředku hromadné dopravy připadá, že lidé kolem jsou malinko kyselí? Ono to není jenom tím, že vstávali do „šichty“ a do školy, ale proto, že mají poněkud překyselený žaludek.

Skoro veškerá naše strava a pití totiž kromě všech možných vitaminů, minerálů a bílkovin a dalších důležitých živin do našeho těla vpravuje kyselé Ph a zásadité Ph. A ne každý z nás to má uvnitř sebe úplně dobře vybalancováno a ne každé tělo se s různými výkyvy „zásad a kyselostí“ snadno vyrovná.

Pokud naše krev nemá stabilně Ph 7,4, tak nám jde téměř o život! Já bych se vůbec nedivil, že toho do sebe dostáváme spíš více kyselého a naše tělo by raději naopak chtělo více „zásad“.

Kde brát? Tak třeba obyčejná voda z kohoutku má podle zákona mít Ph 7, což je pro naše tělo neutrální střed. Různými úpravami a ionizátory, které jsou běžně k dostání, můžeme Ph vody zvýšit na 9 až 10, což určitě není na škodu. Ovšem díky potravinám, třeba mouce, masu, energy drinkům, kávě či alkoholu v sobě vytváříme velmi kyselotvorné prostředí.

Vždyť i když prší, často jde o tak zvané „kyselé deště“ (acid rain), které padají na veškerou zeleninu, ovoce i na naše hlavy. A s tím vším musí naše tělo každodenně bojovat, aby vyrovnalo kyselé a zásadité prostředí. To stojí náš organismus mnoho sil.

Takže raději si vybírejte pro své zdraví potraviny, které obsahují neutrální nebo spíše vyšší než nižší Ph. Třeba zelí, jablko, avokado, zelený hrášek jsou v pořádku. Kupodivu i citron, byť chutná kysele, tak v našem těle dokáže harmonizovat zásaditější prostředí. Nepropadejte panice, že musíte jíst jen zásadotvorné suroviny. Vše je třeba mít v harmonii. Pak vás třeba nebude trápit alergie, migréna, deprese, celulitida či nadváha. A hlavně už se nebudete tvářit tak kysele!

Komentáře

Hlavní zprávy

Do kobky na náplavce chystají zero waste kavárnu

Takto vypadala kobka na Rašínově nábřeží v dubnu.
vydáno 17. července 2019  17:45

Jednu z rekonstruovaných kobek na náplavce získala kavárna Tiskárna na Vzduchu. Dominika Antonie Skalová z jejího týmu v rozhovoru pro Metro nastínila,...  celý článek

Jižní spojku zavřou statici

Auta popojížděla i na lanovém mostu
vydáno 17. července 2019  13:15

Úplná uzavírka lanového mostu proběhne během dvou nejbližších víkendů.  celý článek

Horká srbská krev miluje český klid

Vladimir Mandić
vydáno 17. července 2019  11:08

Vladimir Mandić je „chodící reklamou“ na Česko, kam před dvaceti lety unikl za svobodou. Otec dvou dětí, který v naší zemi udělal docela slušnou kariéru v...  celý článek

Na koleje kreslí dopravce obrysy mrtvol. Snad zaberou, doufá

Siluety najdete na nejfrekventovanějších úsecích.
vydáno 17. července 2019  8:40

„Při přecházení vždycky dávej pozor, aby tvůj obrys neskončil na zemi!“ Tak zní krédo, kterým by se měl podle tvůrců projektu Neskákej mi pod kola při...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám