metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 16 °C

Pondělí 20. března 2023. Svátek má Světlana

Větší foto
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Kouzlo dýška

  11:11
Důvodem vyššího dýška může být i to, že nás obsluhující osoba přitahuje, píše Pavel Maurer ve svém sloupku pro deník Metro.

Víte, že zkušený pohostinský personál z vás dokáže vytáhnout vyšší spropitné? Taky se vám už někdy stalo, že jste dali vrchnímu nebo obsluhující číšnici větší „dýško“, než jste původně plánovali? Existuje pár zaručených triků, kterými dokáže chytrý personál vytvořit příznivou atmosféru u vašeho stolu a vy mu necháte – o své vlastní vůli – větší obnos než je zvykem.

Obvyklé důvody jsou celkem známé: Jsme velmi spokojeni nebo se chceme ještě někdy vrátit, tak aby si nás zapamatovali. Nebo nechceme vypadat „čípácky“.

Důvodem může být i to, že nás obsluhující osoba sexuálně přitahuje a my se chceme zviditelnit. Jenže pak nastává ještě jiná dimenze, kdy se náš tringelt zvýší o další procenta – ovšem to už je “číšnická univerzita psychologie hosta“. Zaprvé: Když se vás během servisu číšník lehce dotkne (třeba na rameno), zvýší se podle statistiky procento dýška z 11,8 na 14,8 procent. Obzvláště u mladší generace. Zadruhé: Když si obsluhující personál přidřepne jakoby na bobek k vašemu stolu, abyste si viděli zpříma do očí, aby váš kontakt s ním byl osobnější. Nesmí se chovat podlézavě, ale přátelsky. Vaše odměna se zvyšuje z 12 na 15 procent.

Zatřetí: Když spolu s účtem položí obsluha na stůl nějakou cukrovinku, sušenku, digestiv, pak namísto plánovaných 15 procent mu dáte až 17.8 procent dýška.

Dle statistiky 76 procent nás Čechů dává diškréci. Ale neděste se, takhle vysokou většinou ne! My jsme spořivý národ. Výše uvedené údaje jsou americké.

Nicméně, jistě souhlasíte, že některá pravidla určitě mohou platit i pro nás!

Komentáře

Hlavní zprávy

Jana Mesarčová je zamilovaná do poklopů. Kanál chce dokonce i na známky

vydáno 20. března 2023  5:21

Každý jsme jiný, a tedy i naše sny vypadají odlišně. U kreativních jedinců může jít o poměrně originální výjevy. Neobvyklou zálibu má třeba dlouholetá...  celý článek

Sládek Honza Ilgner má pivovar jako alchymistickou dílnu

vydáno 19. března 2023  19:00

Vaří trendy v pivovaru Radouš i neobvyklé pivní styly ve svém projektu The Barn. Název znamená anglicky stodola a právě do zrekonstruované stodoly v...  celý článek

Každý zápas má svůj příběh, který vyprávíte divákům, říká Král Slova Kuba

vydáno 19. března 2023  13:52

Jmenuje se Jakub Pešek, ale v ringu má přezdívku Král Slova Kuba. Dřív jako wrestler zápasil, nyní je moderátorem a hlavním rozhodčím. Potkat ho můžete...  celý článek

Fronta na maso na Letné budí emoce i šedesát let po odstřelu. Stačí jedna stará fotka

Praha? Aha!
vydáno 19. března 2023  11:40

Zvedněte pohled od displeje mobilního telefonu a zkuste vnímat, kudy chodíte, kolem čeho chodíte a po čem chodíte. Možná vás překvapí, co vám celé roky...  celý článek