metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 6 °C

Čtvrtek, 21. ledna 2021. Svátek má Běla.
Levandulová zmrzlina
Větší foto
Levandulová zmrzlina | foto: globus

Sortiment studených lahůdek se rychle proměňuje. Už je i zmrzlina z brouků či levandule

30. srpna 2019  15:58 PUR, PMA
Chce-li si někdo pochutnat na kvalitní zmrzlině, nemusí už jezdit třeba do Itálie, dost možností má také u nás. A podobně to platí i v případě netradičních chutí či zdrojů.

Tak například jihoafrický startup Gourmet Grubb nedávno představil zmrzliny ve třech příchutích – čokoláda, burákové máslo a vánoční koření. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby hlavní ingrediencí nebyli brouci.

Nevšední nápady přináší také americký miliardář Ben Cohen, spoluzakladatel proslulé značky Ben & Jerry’s. Loni například na trh uvedl protitrumpovskou zmrzlinu. Na vaničce jsou vyobrazení indiáni a nápis „resist“ (vzdoruj). Cohen tím chtěl dát najevo, že názory a chování prezidenta USA Donalda Trumpa, hlavně co se týče rasismu, jsou neslučitelné s názory firmy Ben & Jerry’s.

Společnost Heaven Labs, která pod značkou Mana vyrábí „funkční“ jídlo, se také pustí do zmrzliny. „Proč zmrzlina? Jednou někdo řekl, že pokud chceš být se všemi zadobře, prodávej zmrzlinu. Není jídlo, co by tohle přebilo,“ uvedl před měsícem pro iDNES.cz Jakub Krejčík, spoluzakladatel Many. Zatím ale na rozjezd tohoto nápadu shání dostatek financí.

Před několika týdny rozjel výrobu točené pochoutky Zmrzlin.cz ze Zlína. Nabízí zmrzlinu bez lepku, bez palmového oleje i barviv. Jednou z příchutí je kombinace vanilky a granátového jablka.

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni nabízí desítky druhů, mezi nejzvláštnější patří třeba křenová, koprová, svíčková nebo moravské uzené.

V Karlíně najdete podnik Parlor – Ice Cream Cookie Sandwiches, kde si zmrzlinu dáte se sušenkou či ve veganském koblížku. Mezi nejoblíbenější parlorky zde patří tradiční čokoládová cookie či ovesná s čoko kousky doplněná zmrzlinou slaný arašíd.

Vlastní zmrzlinu si také vyrábí například velké řetězce. Kromě tradičních příchutí se mohou například v Globusu pyšnit lískovým ořechem či kyselým jablkem. Vedoucí cukráren a pekáren společnosti Globus Pavel Meduna nedávno přišel s novou příchutí, kterou je levandule-borůvka. „Jsme nadšeni z toho, jak vřele zákazníci naši novinku přijali. I muži, od kterých se očekává, že u nás zamíří spíš do řeznictví, si nakonec pochutnají na levandulové zmrzlině,“ směje se cukrář. Podle Meduny se do budoucna chystá také zmrzlina ze sójového mléka, aby si pochutnali i vegani. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Pražské tramvaje byly opraveny v Ostravě

Tramvaj ev.č. 7269 se po opravě z Ostravy vrátila v prosinci 2020. Na snímku je...
vydáno 21. ledna 2021  17:30

Dvojici retro tramvají nechal pražský dopravní podnik opravit externě.   celý článek

Postavil dům z kontejnerů. Teď chce know-how předat dál

Kontejnerový dům v Hranicích na Moravě při dokončování fasády.
vydáno 21. ledna 2021  7:24

Když začal loni v březnu stavět Marek Popálený v Hranicích na Moravě dům z kontejnerů, začali se u něj stavovat místní, ale i další, kteří projížděli....  celý článek

Vyzkoušeli jsme si každodenní patálie pražských řidičů. Místo na sídlišti jsme hledali vážně dlouho

V Novodvorské ulici se parkuji i „v druhé řadě“.
vydáno 20. ledna 2021  17:38

Kroužíme po sídlišti. Je šest večer a my už pět minut hledáme místo. Vytipovali jsme si vchod v Novodvorské v Praze 4, který je v tuto chvíli naším...  celý článek

Hledáte parťáka na výlet? Máme pro vás tip

Z výletu na Okoř.
vydáno 20. ledna 2021  12:00

Máte toulavé boty, rádi sportujete nebo vás baví divadlo, ale vašim přátelům se moc „ven“ nechce? Zkuste facebookovou skupinu Pražáci pro společné...  celý článek

Vaše fotky z Prahy