metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 3 °C

Pondělí, 24. ledna 2022. Svátek má Milena.

Větší foto
Levandulová zmrzlina | foto: globus

Sortiment studených lahůdek se rychle proměňuje. Už je i zmrzlina z brouků či levandule

  15:58
Chce-li si někdo pochutnat na kvalitní zmrzlině, nemusí už jezdit třeba do Itálie, dost možností má také u nás. A podobně to platí i v případě netradičních chutí či zdrojů.

Tak například jihoafrický startup Gourmet Grubb nedávno představil zmrzliny ve třech příchutích – čokoláda, burákové máslo a vánoční koření. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby hlavní ingrediencí nebyli brouci.

Nevšední nápady přináší také americký miliardář Ben Cohen, spoluzakladatel proslulé značky Ben & Jerry’s. Loni například na trh uvedl protitrumpovskou zmrzlinu. Na vaničce jsou vyobrazení indiáni a nápis „resist“ (vzdoruj). Cohen tím chtěl dát najevo, že názory a chování prezidenta USA Donalda Trumpa, hlavně co se týče rasismu, jsou neslučitelné s názory firmy Ben & Jerry’s.

Společnost Heaven Labs, která pod značkou Mana vyrábí „funkční“ jídlo, se také pustí do zmrzliny. „Proč zmrzlina? Jednou někdo řekl, že pokud chceš být se všemi zadobře, prodávej zmrzlinu. Není jídlo, co by tohle přebilo,“ uvedl před měsícem pro iDNES.cz Jakub Krejčík, spoluzakladatel Many. Zatím ale na rozjezd tohoto nápadu shání dostatek financí.

Před několika týdny rozjel výrobu točené pochoutky Zmrzlin.cz ze Zlína. Nabízí zmrzlinu bez lepku, bez palmového oleje i barviv. Jednou z příchutí je kombinace vanilky a granátového jablka.

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni nabízí desítky druhů, mezi nejzvláštnější patří třeba křenová, koprová, svíčková nebo moravské uzené.

V Karlíně najdete podnik Parlor – Ice Cream Cookie Sandwiches, kde si zmrzlinu dáte se sušenkou či ve veganském koblížku. Mezi nejoblíbenější parlorky zde patří tradiční čokoládová cookie či ovesná s čoko kousky doplněná zmrzlinou slaný arašíd.

Vlastní zmrzlinu si také vyrábí například velké řetězce. Kromě tradičních příchutí se mohou například v Globusu pyšnit lískovým ořechem či kyselým jablkem. Vedoucí cukráren a pekáren společnosti Globus Pavel Meduna nedávno přišel s novou příchutí, kterou je levandule-borůvka. „Jsme nadšeni z toho, jak vřele zákazníci naši novinku přijali. I muži, od kterých se očekává, že u nás zamíří spíš do řeznictví, si nakonec pochutnají na levandulové zmrzlině,“ směje se cukrář. Podle Meduny se do budoucna chystá také zmrzlina ze sójového mléka, aby si pochutnali i vegani. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Devítku trápí, že jí Praha posílá problémové nájemníky

vydáno 24. ledna 2022  13:20

Párty po celou noc a divná individua. Starousedlíci se bouří proti sociálním bytům. Další přitom přibudou.  celý článek

Zapomenutý švec z Barrandova: Hravě spravím i napůl sežranou botu

vydáno 24. ledna 2022  5:11

Do barrandovské opravny obuvi Andreje Němce se v posledních dnech lidé moc nehrnou. Přesto je z něj celebrita.  celý článek

Jednorázové samotestovací sady. Jak s nimi správně naložit?

vydáno 23. ledna 2022  19:03

Vzít, strčit do plastového sáčku, zauzlovat ho, pak ho dát do druhého pytlíku, ten také zauzlovat a vyhodit do popelnice. Tak zní podle největší svozové...  celý článek

Tady býval ráj netuzexových československých hifi nadšenců

PRAHA? AHA!
vydáno 22. ledna 2022  23:08

Zvedněte pohled od displeje mobilního telefonu a zkuste vnímat, kudy chodíte, kolem čeho chodíte a po čem chodíte. Možná vás překvapí, co vám celé roky...  celý článek

Vaše fotky z Prahy