metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 2 °C

Úterý, 2. března 2021. Svátek má Anežka.
Levandulová zmrzlina
Větší foto
Levandulová zmrzlina | foto: globus

Sortiment studených lahůdek se rychle proměňuje. Už je i zmrzlina z brouků či levandule

30. srpna 2019  15:58 PUR, PMA
Chce-li si někdo pochutnat na kvalitní zmrzlině, nemusí už jezdit třeba do Itálie, dost možností má také u nás. A podobně to platí i v případě netradičních chutí či zdrojů.

Tak například jihoafrický startup Gourmet Grubb nedávno představil zmrzliny ve třech příchutích – čokoláda, burákové máslo a vánoční koření. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby hlavní ingrediencí nebyli brouci.

Nevšední nápady přináší také americký miliardář Ben Cohen, spoluzakladatel proslulé značky Ben & Jerry’s. Loni například na trh uvedl protitrumpovskou zmrzlinu. Na vaničce jsou vyobrazení indiáni a nápis „resist“ (vzdoruj). Cohen tím chtěl dát najevo, že názory a chování prezidenta USA Donalda Trumpa, hlavně co se týče rasismu, jsou neslučitelné s názory firmy Ben & Jerry’s.

Společnost Heaven Labs, která pod značkou Mana vyrábí „funkční“ jídlo, se také pustí do zmrzliny. „Proč zmrzlina? Jednou někdo řekl, že pokud chceš být se všemi zadobře, prodávej zmrzlinu. Není jídlo, co by tohle přebilo,“ uvedl před měsícem pro iDNES.cz Jakub Krejčík, spoluzakladatel Many. Zatím ale na rozjezd tohoto nápadu shání dostatek financí.

Před několika týdny rozjel výrobu točené pochoutky Zmrzlin.cz ze Zlína. Nabízí zmrzlinu bez lepku, bez palmového oleje i barviv. Jednou z příchutí je kombinace vanilky a granátového jablka.

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni nabízí desítky druhů, mezi nejzvláštnější patří třeba křenová, koprová, svíčková nebo moravské uzené.

V Karlíně najdete podnik Parlor – Ice Cream Cookie Sandwiches, kde si zmrzlinu dáte se sušenkou či ve veganském koblížku. Mezi nejoblíbenější parlorky zde patří tradiční čokoládová cookie či ovesná s čoko kousky doplněná zmrzlinou slaný arašíd.

Vlastní zmrzlinu si také vyrábí například velké řetězce. Kromě tradičních příchutí se mohou například v Globusu pyšnit lískovým ořechem či kyselým jablkem. Vedoucí cukráren a pekáren společnosti Globus Pavel Meduna nedávno přišel s novou příchutí, kterou je levandule-borůvka. „Jsme nadšeni z toho, jak vřele zákazníci naši novinku přijali. I muži, od kterých se očekává, že u nás zamíří spíš do řeznictví, si nakonec pochutnají na levandulové zmrzlině,“ směje se cukrář. Podle Meduny se do budoucna chystá také zmrzlina ze sójového mléka, aby si pochutnali i vegani. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Pozor na odhalené kotníky! Samozvaná moderní módní policie řádí na Facebooku

Úlovek z MHD
vydáno 2. března 2021  6:00

Členové Spolku odpůrců odhalených kotníků chtějí načapat i vás. Nejvíc fotografických úlovků mají z Prahy.  celý článek

Biologické hodiny nečekají. Umělá inteligence pomáhá lidem vybrat správné embryo

Děti a umělá inteligence jsou také oblíbenou sci-fi zápletkou pro filmaře.
vydáno 1. března 2021  18:00

Nákup vozu lze odložit. Není to tragédie. Zplození potomka je ale limitováno.   celý článek

Barrandovský kopec se mění. Koupaliště pod ním ale už nebude

Práce na Barrandovských terasách
vydáno 1. března 2021  5:34

Legendární terasy nad Vltavou mají být otevřeny již letos. Jak se vám líbí?  celý článek

Psychoterapeutka: Nemáme teď kam utéci. Ani sami před sebou.

Psychoterapeutka Magda Bartošová
vydáno 28. února 2021  14:40

Tvrdý lockdown, home office. „Lidem zmizely pevné body v životě. Teprve se ukáže, jakou odezvu tato proměna reality celosvětově způsobí,“ říká deníku...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám