metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Neděle 23. června 2024. Svátek má Zdeňka

Čaj, kam se podíváš. Byli jsme se podívat na plantážích

  13:44
Indie, Čína, ale hlavně Srí Lanka. Místa, kde je produkce čaje důležitou součástí ekonomiky i kultury. Podívali jsme se, jak vzniká cejlonský čaj.

Další 3 fotografie v galerii
Autorka článku (na snímku uprostřed). | foto: Metro.cz

Když se o Srí Lance říká, že má v některých místech opravdu hodně čajových plantáží, ani si neumíte představit, jak moc jich ve skutečnosti je. Dlouho jedete autem a v kopcích míjíte nekonečné řady čajovníku a mezi nimi pobíhající sběračky. Ano, i ve 21. století, kdy je velká část výroby mechanizovaná, se tady lístky čajů sklízí ručně. Každá z Tamilek má na zádech pytel, jehož ucho kolem hlavy nosí jako čelenku, do něj utrhne z každého keře vždy jen tři horní lístky. Ty se při výrobě rozdělují do tří kvalit čaje. Během dne chodí čaj z pytle i vícekrát odevzdat, nasbírat ho přitom musí asi dvacet kilo, aby dostala přibližně čtyři dolary mzdy. 

Čaj pro svět

  • Balicí stroje za 24 hodin zabalí asi dva tisíce kilo.
  • Pod značnou Damro si jej můžete koupit pouze tady, většina společností si ho pak přebalí pod vlastní značkou.
  • Nejvíce kilogramů se vyveze do Anglie.

Když jsem si chtěla jejich práci vyzkoušet a vydrápat se za nimi do kopce, kam ony hbitě, nehledě na věk, běhají i v žabkách, dostala jsem dobrou radu. „Pozor, někdy mezi keři bývají kobry,“ volá na mě kamarádka, která na Srí Lanku jezdí již několik let. Snažím se keře příliš neničit, ale uštípnout pouze horní lístečky v rychlosti, jaké to předvádějí ženy kolem mě, je téměř nemožné. 

Po nějaké době prosím o společnou fotku, ať mám památku. Stejně jako za téměř každou službu, i tady čekají, že jim dám něco na přilepšenou. Vytahuji z kapsy pro každou 100 rupií, v přepočtu asi 13 korun. Najednou se jich kolem seběhlo celé hejno. A já za dvě vteřiny jejich úsměvu platím přibližně osminu jejich platu. Další zpracování již probíhají na strojích pouze za lidského dohledu. 

Pro ukázku jsem si vybrala továrnu Damro založenou v roce 1928, která vlastní pět hektarů plantáží. Přímo v této továrně nedaleko města Nuwara Eliya připravují černý a zelený čaj. Nejprve navezené lístky prosušují na velkém páse. Zelený čaj se po vysušení rovnou dále zpracovává. Naopak černý čaj čeká ještě proces fermentace, tedy oxidace na čerstvém vzduchu. Ještě předtím zde lístky nasekají na různé velikosti a nechají je strojově oddělit na menší a větší. „Různé velikosti dělají různou chuť,“ říká důrazně naše průvodkyně po továrně. Následně je černý čaj tři hodiny vystaven právě působení vzduchu, při kterém změní barvu. Poté jsou lístky obou čajů sušeny horkem, a to 130 stupňů Celsia. „Vše je dělané teplem z ohně, žádná elektřina nebo plyn, to by mohlo změnit chuť,“ říká průvodkyně. V dalším kroku jsou opět rozděleny podle velikosti, ty největší jsou méně intenzivní, menší naopak více. 

Dělají zde 50 druhů, které se liší sílou chuti i cenou. Až příště budete pít čaj, v duchu můžete stejně jako já poděkovat těm ženám, které pro vás tento dar nasbíraly. A díky, šéfe, že já můžu pracovat v kanceláři a podobné práce si jenom zkoušet. ■

Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Víte, kudy a jak jezdívaly železniční vagony ze Smíchova na Florenc? Neuvěříte

vydáno 23. června 2024  11:43

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Ovčí střeva, dvoumetrový černoch a zrádný robot. Vetřelec slaví 45 let

vydáno 22. června 2024  5:08

„Vetřelec je bezchybný organismus. Jeho dokonalosti se může vyrovnat jenom jeho zrůdnost,“ cedí mezi zuby android Ash. Tváří v tvář Ripleyové obdivuje...  celý článek

Stopy po okupačních kulkách, které vydržely na fasádě a také vlajkodržáky na Letné

vydáno 16. června 2024  11:30

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

České pivovary kráčejí k udržitelnosti a zároveň se snaží šetřit životní prostředí

vydáno 15. června 2024  8:32

Radegast chce zadržet v krajině více vody, než sám spotřebuje. Tento projekt přijde na miliony korun. Plzeňský Prazdroj zase vyvinul úspornější chladič...  celý článek