Pivovary myslí i na přírodu. Aktivní je v tomto ohledu nošovický Radegast. Ten plánuje zadržet v krajině do roku 2030 více vody, než sám spotřebuje. Svého závazku chce dosáhnout například výstavbou či obnovou tůní v lesích po celé zemi. Do projektů investoval přes osm milionů korun.
Šetření vodou a péčí o vodní zdroje se pivovar zabývá dlouhodobě. Za uplynulých 15 let dokázali v Nošovicích technologickými úpravami snížit spotřebu vody v pivovaru o 44 procent. S hodnotou 2,29 hl vody na 1 hl vyrobeného piva nyní patří mezi nejlepší na světě. Český průměr je 3,4 hl vody na 1 hl piva.
Další oblastí, na kterou se pivovar v rámci šetření vodních zdrojů soustředí, je snižování spotřeby vody při pěstování surovin. Jedním z výsledků této snahy je projekt Odolchmel, jehož cílem je vyšlechtit nové odrůdy chmele s mnohem vyšší odolností vůči suchu než ty tradiční. Radegast z nich uvařil várku piva Rezist. Tu mohou lidé ochutnat například na festivalu Colours of Ostrava či na právě probíhajícím Rock for People.
Cestou šetření energií se pro změnu vydal Plzeňský Prazdroj. Ten vyvinul ve spolupráci se společností Sinop CB nový a úsporný systém chlazení piva, u kterého očekává třetinovou úsporu elektřiny. „Data nám potvrdila, že nejvíce elektřiny se spotřebuje v chladicích systémech, které jsou energetickým centrem každého výčepního pultu,“ říká Jakub Zaoral, vedoucí projektu Chytrej výčep z Prazdroje. Nový chladič nyní experti instalují v prvních deseti hospodách v Česku. Jeho výhodou je mimo jiné to, že ho lze využít i ve stávajících výčepech.
Šetřit přírodu jde i díky recyklování
|