metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 9 °C

Úterý 5. listopadu 2024. Svátek má Miriam

Degustátoři se měli co ohánět. Ochutnali přes 270 pálenek

  19:03
Hlavní slovo měly v pátek na půdě Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) destiláty. Už potřetí totiž komise vybíraly, který z nich si odnese titul Pálenka roku.
Hlavní organizátor soutěže je tajemník Unie destilatérů Jakub Gottwald. Podle něho jsou české palírny oproti zahraniční konkurenci světová extratřída. Ostatně nejvíce ovocných destilátů na světě prodává lihovar Rudolf Jelínek, který je domácími konzumenty považován za průměr. | foto: Metro.cz

Na oficiální výsledky si sice bude nutné počkat do 18. října, ale už nyní je možné prozradit, že šestatřicet palíren do soutěže poslalo celkem 273 vzorků. „Letos jsme to lihovarům trochu zdražili, takže začaly zvažovat, co do soutěže pošlou, co je od nich opravdu nejlepší a co má největší šanci na úspěch,“ uvedl organizátor soutěže a tajemník Unie destilatérů Jakub Gottwald.

Oproti loňsku se zúčastnilo pět nových palíren. Objevily se nové destiláty, které se loni nezúčastnily. „Trochu mě zklamalo, že ti, kteří loni vyhráli, letos nechtěli obhajovat,“ řekl Gottwald, který je zároveň majitelem společnosti Lihovarek.cz. Mezi nimi byla například Sudličkova palírna, která letos sice do soutěže poslala likér, ale loňskou vítěznou pálenku už nikoliv. „Přesto jsme měli plné ruce a játra, abychom to všechno byli schopni odegustovat,“ doplnil.

Některé české palírny k soutěži zprvu přistupovaly vlažně. Nicméně nyní s ní už musejí počítat. Výsledky totiž mohou ovlivnit trh.

Když se lahev před soutěží prodávala v desítkách kusů ročně, najednou prodej stoupne v tisících kusů ročně. Tedy v případě, že palírna oceněný alkohol v takovém množství vůbec má. Pokud ne, jsou lahve velmi rychle vyprodané.

Úroveň jednotlivých vzorků se často velmi lišila. „Na poněkolikáté ochutnání lze v tom sudu višeň najít,“ hodnotil například jeden z porotců zlatavou višňovici.

Nabito letos měly třeba hruškovice a vybrat opravdu tu nejlepší bylo pro komisaře velmi složité. „Hodnotíme na stobodové stupnici a nejlepších šest se dostalo nad 94 bodů. Tady už najít rozdíl v kvalitě je velmi těžké. To už jsme tak blízko k dokonalosti, že tu hrušku vezmete a vyždímáte do pusy. Blíž už to nejde,“ přiblížil Gottwald.

Letošní degustace se konala v místech, kde se pálení destilátů stává vědou. Ostatně v jedné z hodnotitelských komisí usedl i biotechnolog a někdejší rektor VŠCHT Karel Melzoch. „Tento obor je poměrně těžký a není o něj zas takový zájem. Z prvního ročníku zpravidla projde jen třetina studentů,“ přiblížil Melzoch. Na druhou stranu se studenti nemusí v budoucnu bát o práci. Velká část z nich končí v pivovarech a uplatní se i v zahraničí.

Autor: Vilém Janouš Metro.cz

Hlavní zprávy

Pravá Itálie sídlí přímo v centru Prahy. Mouku tu mají nad zlato

vydáno 5. listopadu 2024  17:00

Každý Ital vám potvrdí, že základem skvělé italské kuchyně jsou prvotřídní suroviny. A ví to samozřejmě i Riccardo Lucque, který nedávno otevřel v pražské...  celý článek

Nadějný český jezdec: Díky rodičům jsem velmi rychle dohnal své soupeře

vydáno 5. listopadu 2024  10:54

Budoucnost a naděje českého jezdectví? Tak by se dal popsat šestnáctiletý Marek Pokorný, který je také v současné době čerstvým mistrem České republiky v...  celý článek

Slib: Okruh bude za šest let. Na uklidnění provozu si musí Praha ještě počkat

vydáno 5. listopadu 2024  8:49

Na dlouho očekávaný obchvat Běchovic, Újezdu nad Lesy a Úval zamířily bagry před měsícem. O dostavění okruhu kolem hlavního města se mluví desítky let.  celý článek

Už máte přezuto na zimu? Na počkání to nejde, pneuservisy ani nezvedají telefony. Opět mají fofr

vydáno 4. listopadu 2024  18:38

Přezouvání z letních pneumatik na zimní a naopak je v médiích evergreenem. Už nám s tím dejte pokoj, slyšíme občas od čtenářů. Jenže opakování je matkou...  celý článek