metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 4 °C

Neděle 8. prosince 2024. Svátek má Květoslava

Hell’s Kitchen? Hybrid alá MasterChef! Soutěž s Českem v názvu vyhraje (zase) nejspíš Slovenka

Strážce streamu   14:00
STRÁŽCE STREAMU - Když před třemi lety kulinářská reality show MasterChef Česko dospěla do svého finále, byl to pro mnohé diváky smutný večer. Vítězkou se totiž stala tehdy šestadvacetiletá Veronika alias Besky, a nikomu z porotců nebylo na překážku, že si trofej a milion korun ze soutěže s Českem explicitně uvedeným v jejím názvu odnesla Slovenka. Je rok 2024, na Nově a na streamovací platformě Voyo běží jiná tuzemská předělávka amerického formátu s názvem Hell’s Kitchen Česko, a historie se možná bude brzy opakovat. Favoritkou je totiž i protentokrát slovenská kuchařka. Modrovlasá rodačka z Bratislavy jménem Ema to nejspíš celé vyhraje.
Formát Hell’s Kitchen, jenž kombinuje prvky reality show MasterChef (vaření...

Formát Hell’s Kitchen, jenž kombinuje prvky reality show MasterChef (vaření soutěžících) a Big Brother (jejich soužití v izolaci). | foto: TV NOVA

Kéž by bylo občanství největší problém, který tahle americko-česká bramboračka má. I přesto jde o ostře sledovaný fenomén.

Reality show Hell’s Kitchen Česko nesměla chybět v naší internetové rubrice Strážce streamu.

Posledních pět
Daniel Bureš, Daniela Bystrická, Ema Kremská, Pavel Švestka a Sierra Holanová. Tak zní jména pětice profesionálních kuchařů, kteří se ještě na obrazovkách Voya a Novy poperou nejen o titul vítěze Hell’s Kitchen Česko a dva a půl milionu korun, ale také o pozici budoucí pravé ruky michelinského šéfkuchaře, hlavní tváře a moderátora soutěže v jedné osobě - Radka Kašpárka. Jak to ale celé začalo? Na počátku se šestnáct profesionálních kuchařů dobrovolně vzdalo kontaktu s okolním světem a nechalo se zavřít za zdi Pekelné kuchyně. Každý z nich přišel z jiného kuchařského prostředí, z jiných poměrů a s jinými dovednostmi. Všechny je ale spojil jediný cíl - vyhrát Hell’s Kitchen Česko.

Vítěz získává místo kreativního šéfkuchaře v Kašpárkových restauracích a finanční odměnu 2,5 milionu korun.

Dva týmy ambiciózních kuchařů se následně opakovaně utkávali v náročných a stresujících kulinářských výzvách. Každý večer bylo třeba obsloužit desítky hladových hostů fiktivní studiové Pekelné kuchyně. Mezi nimi byli i Ondřej a Daniela Brzobohatí, Iva Kubelková, Ondřej Sokol, Jitka Čvančarová, Čestmír Strakatý, Stanislav Majer a mnoho dalších. Tvůrci slibovali, že každá epizoda přinese nové zvraty, napětí a emoce a diváky nakazí vášní pro vaření. A kdo měl nějaký díl Hell’s Kitchen Česko do této chvíle možnost vidět, ten ví, že se to povedlo jen částečně.

Na natáčení pořadu bylo použito přes 20 kilometrů kabeláže. Během natáčení bylo spotřebováno více než 500 kg kostí a 200 kg zeleniny pro přípravu základních vývarů. Celkem se používalo 59 kamer (z toho 8 studiových, 45 remote kamer umístěných v ubikaci a v restauraci + 6 externích kamer). Na place se během natáčení vystřídalo na 170 členů štábu.

Velké divadlo s Kašpárkem
Než se pustím do kritizování, měl bych vypíchnout jednu podstatnou skutečnost. Radka Kašpárka mám poměrně v oblibě, a i když naprosto rozumím tomu, že jeho specifický „chacharský“ projev dráždí citlivé uši nejednoho diváka, v rámci všech těch guilty pleasure soutěží jako již zmiňovaný MasterChef či Souboj na talíři mi zkrátka přirostl k srdci. Je to sympaťák, který se dal kvůli roli českého Gordona Ramsayho ještě o trochu víc do pucu, než bylo u něj v minulosti obvyklé. Právě jeho sympatičnost mu ale brání v tom být v některých klíčových momentech uvěřitelný.

„Mňam!“ Kašpárek si v jedné epizodě připravil pro soutěžící zkoušku. Nechával je ochutnat záměrně špatně vychucené jídlo a čekal na reakci.

Tuzemská varianta Pekelné kuchyně je totiž, jak známo, předělávkou amerického formátu, který má k dnešku úctyhodných osmnáct sezon. Klíčovým elementem úspěchu show je právě zmiňovaný Ramsay, kterému naopak snadno uvěříte, že se občas chová jako arogantní kretén. Kašpárek ale, jak ukázal na televizních obrazovkách už mnohokrát, nesympaťákem prostě není. Už v MasterChefovi roli nejpřísnějšího porotce tlačil trochu na sílu, o Souboji na talíři, kde je vyloženě za bodrého potetovaného sympaťáka, nemluvě. Když se tedy tahle televizní kuchařská celebrita pustí do pořvávání na soutěžící, flusání a házení jídla do koše, či opakovaně vykopávání z kuchyně jednoho týmu, respektive jedné směny za druhou, působí to v lepším případě neuvěřitelně. V horším pak vyloženě směšně.

Radek Kašpárek má kvůli show novou image. Lukáš Vlačuha alias LAKY ROYAL z něj udělal blonďáka ala Ramsay.

Kreativitou ku vlastní škodě
„Formát Hell’s Kitchen, jenž kombinuje prvky reality show MasterChef (vaření soutěžících) a Big Brother (jejich soužití v izolaci), se obecně vyznačuje přepálenou stylizací, kterou ovšem tuzemská verze posouvá od autoritativní drsnosti k pouťovému řevu.“ Tohle napsala v srpnu o české verzi Pekelné kuchyně asi nejznámější česká recenzentka Mirka Spáčilová. Má bohužel naprostou pravdu. To, že je soutěž přestylizovaná a Kašpárek je příliš velký sympaťák ale ve výsledky nejsou hlavní průšvihy, které Hell’s Kitchen Česko posílají na portálu Česko-Slovenské filmové databáze csfd.cz do modrošedé barvy. Původní formát moc neznám, ale i mně je jasné, že se kreativita českých tvůrců až příliš utrhla ze řetězu. Ve výsledku se musíte/me dívat nejen na spoustu vztahové vaty, podivné soutěže, scénky a podobně, ale také na regulérní vykrádačku v tomto článku již několikrát propíraného MasterChefa. Typickým příkladem je poslední, respektive aktuální díl, v němž se proti sobě postavily pokrmy Emy a Natálie. O jejich přípravě a následném porovnávání de facto pojednávala celá jedna epizoda. Prostě MasterChef jako poleno.

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky.

Vaječný problém
Závěrem ještě dodám, že neměl příliš pevnou ruku ani castingový tým. Tahounů jako byl Mirek, či sympatických popletů jakým byl Kuba, bylo a je v soutěži bohužel pomálu. Má jít navíc o profíky. Je proto problematické, když skoro nikdo z nich kvůli všudypřítomnému stresu často nezvládá ani základní úkony jako správného uvaření vajec či propečení masa. O tom, že skoro každý z nich alespoň jednou za díl prohlásí, že nějakou surovinu nikdy neviděl, nevařil s ní či ji dokonce nikdy nedržel v ruce, nemluvě.

Hell’s Kitchen Česko

  • Režie: Radovan Síbrt, Matěj Šámal
  • Scénář: Karel Wiencek
  • Kamera: Adam Kruliš, Dominik Truhlář
  • Účinkují: Radek Kašpárek, Ondřej Gregor Brzobohatý, Daniela Písařovicová, Iva Kubelková, Ondřej Sokol, Jitka Čvančarová, Čestmír Strakatý, Stanislav Majer, Viktorie Mertová, Zora Jandová, Sandra Černodrinská, Alexander Choupenitch, Jan Punčochář a Přemek Forejt
  • Produkce: Alžběta Karásková, Karel Poupě
  • Zvuk: František Šec
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Punk jako pes! Navštívili jsme letenský ateliér Jaromíra 99. Renesanční člověk umí překvapit

vydáno 8. prosince 2024  5:23

Jaromír Švejdík alias Jaromír 99 je významnou postavou české kulturní scény, která se pohybuje na pomezí hudby, výtvarného umění a literatury. Jak to...  celý článek

Úspěšný principál si přivydělával také reklamou. Propagoval auta, boty i zubní pastu

vydáno 7. prosince 2024  5:05

Někdo chce být od dětství lékařem, jiný popelářem, archeologem či filmovou hvězdou, a jen málokdo se těší, až se konečně stane deratizátorem či...  celý článek

Některé věci nelze zapomenout. Dokonalý cizinec je až příliš roztahaným comebackem Cuaróna

Strážce streamu
vydáno 6. prosince 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU „To si pusť, to se vám se ženou bude líbit,“ zasypávala mě v posledních týdnech doporučení na zhlédnutí seriálové mysteriózní novinky režisérské legendy...  celý článek

Ve Švédsku lze petkou přispět například na charitu. Česko na zákon o zálohování zatím čeká

vydáno 6. prosince 2024  5:01

Všechny země kolem nás už zálohují plastové a hliníkové nápojové obaly. Slováci třetím rokem, Poláci letos. Jen v Česku se už roky vedou debaty. Češi jsou...  celý článek