metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 7 °C

Středa 6. listopadu 2024. Svátek má Liběna

Je lepší točit pět kvalitních jídel než kvanta nutričně nehodnotných

  8:00
Příprava svačin pro děti v předstihu je pro mnoho lidí poměrně náročnou disciplínou. Komplikuje to shon a třeba i nulová nálada si ráno přivstat a vymýšlet, co připravit. Jak si tedy naplánovat přípravu svačin, aby to bylo snesitelné, dlouhodobě udržitelné? Nejen o to se pokusily ve své knize Velká svačinková bichle autorky Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková.
Zleva Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková | foto: ARCHIV

„Hlavním úkolem svačiny je doplnit energii dětem v delší pauze mezi hlavními jídly. Velikost svačiny je hodně individuální a je třeba ji přizpůsobit ostatním jídlům daného dne, aktivitě a konkrétním potřebám jedince,“ shodují se autorky.

Roli ve složení také hraje to, zda má dítě například sladký oběd. Pak je vhodné se u svačiny zaměřit více na zeleninu, vlákninu a bílkoviny.

Autorky doporučují naplánovat si dvě až tři svačiny předem. „Velkou pomocí je za nás takzvaná zásobárna – jedná se například o předpřipravenou granolu, ovocné pyré, müsli tyčinky, ovocné rolované plátky či datlové kuličky. Tyto věci lze totiž velmi jednoduše připravit ve větším množství a uchovat je na určitou dobu ve spíži nebo v lednici. Když pak někdy nestíháte a teče vám do bot, není nic jednoduššího než sbalit na svačinu trochu granoly s jogurtem a ovocným pyré nebo doma upečené müsli tyčinky,“ popisuje Mähringová.

Co dále radí? Podle obou autorek nemusí být svačina pokaždé jiná. „Zkuste si vybrat klidně jen pět deset favoritů a ty točit dokola. Jakmile si zažijete rutinu, můžete postupně přidávat další. Anebo zůstat jen u těch pěti. I to je v pořádku. Rozhodně je lepší varianta pěti kvalitních a výživných svačin než 20 nekvalitních,“ dodává Břicháčková.

Využít se k jídlu do školy či školky také dají zbytky večeře, například slaný koláč nebo pomazánka. „Některá jídla se dají alespoň částečně předpřipravit už večer. Kromě již zmiňovaných pomazánek můžete připravit například palačinky, lívance, placičky, a to jak nasladko tak i naslano. Ráno pak už jen namažete, zabalíte a hurá do školy,“ dávají osvědčený tip autorky a přidávají ještě jeden: „Výborně se na svačinu hodí vajíčka. Uvařte je klidně již v neděli, a to natvrdo. V chladničce vám vydrží celý týden. Využijete je nejen na chléb nakrájené, ale třeba i do pomazánek. Výborně také poslouží různé sladké i slané kaše. Například ovesná kaše se dá připravit ve větším množství, uskladnit v lednici a postupně dochucovat oříšky, ovocem, kakaem nebo medem či čekankovým sirupem.“ Z vlastní zkušeností mají tip: „Je dobré zapojit do přípravy jídla i děti. Mnohem víc jim pak i chutná, jako bonus tím v dětech budujeme zodpovědnost a samostatnost,“ uzavírají.

Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Pravá Itálie sídlí přímo v centru Prahy. Mouku tu mají nad zlato

vydáno 5. listopadu 2024  17:00

Každý Ital vám potvrdí, že základem skvělé italské kuchyně jsou prvotřídní suroviny. A ví to samozřejmě i Riccardo Lucque, který nedávno otevřel v pražské...  celý článek

Nadějný český jezdec: Díky rodičům jsem velmi rychle dohnal své soupeře

vydáno 5. listopadu 2024  10:54

Budoucnost a naděje českého jezdectví? Tak by se dal popsat šestnáctiletý Marek Pokorný, který je také v současné době čerstvým mistrem České republiky v...  celý článek

Slib: Okruh bude za šest let. Na uklidnění provozu si musí Praha ještě počkat

vydáno 5. listopadu 2024  8:49

Na dlouho očekávaný obchvat Běchovic, Újezdu nad Lesy a Úval zamířily bagry před měsícem. O dostavění okruhu kolem hlavního města se mluví desítky let.  celý článek

Už máte přezuto na zimu? Na počkání to nejde, pneuservisy ani nezvedají telefony. Opět mají fofr

vydáno 4. listopadu 2024  18:38

Přezouvání z letních pneumatik na zimní a naopak je v médiích evergreenem. Už nám s tím dejte pokoj, slyšíme občas od čtenářů. Jenže opakování je matkou...  celý článek