„Jsme totiž opravdu doslova přesně to, co jíme,“ vysvětluje vědecká specialistka Iva Kotásková, jež se zabývá výzkumem a analýzou střevního mikrobiomu, a dodává, že prevalence úzkostných poruch se udává 7,3 procenta a meziročně dochází k neustálému nárůstu. V rozhovoru pro Metro prozradila, jak se proměnil přístup k věnování pozornosti mikrobiomu oproti minulým letem, či také mimo jiné vysvětlila, proč je důležitá analýza mikrobiomu pro pacientskou populaci.
Dá se říct, že je naše trávení propojeno s mozkem?
Ano. Výzkumy ukazují klíčovou psychomodulační roli mikrobiomu. Studie poukazují na vztah mezi střevním mikrobiomem a emocionálními i kognitivními funkcemi nervové soustavy. Prakticky toho můžeme využít v náš prospěch. Můžeme totiž využít takzvaných psychobiotik – tedy probiotik, prebiotik či jiných mechanismů modulace mikrobiomu.
Čím dál více lidí má střevní problémy. Čím je to podle vás způsobeno?
Rostoucí počet lidí se střevními potížemi může být důsledkem kombinace několika faktorů. Kromě vlivu různých onemocnění a genetiky hraje významnou roli moderní strava, která obsahuje velké množství průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukrů, tuků, soli a umělých přísad, které negativně ovlivňují složení našeho střevního mikrobiomu. Svou úlohu sehrává také nízký příjem vlákniny a vysoká spotřeba červeného masa. Zdraví střev ovlivňuje rovněž chronický stres a sedavý způsob života, časté užívání antibiotik a některých léků.
Jak se proměnil přístup k věnování pozornosti mikrobiomu oproti minulým letům?
Díky masivnímu rozšíření metod molekulární biologie v posledních letech, zejména sekvenování, tedy čtení DNA, se analýza mikrobiomu přesunula z čistě vědeckých studií i do komerční sféry a stala se cenově dostupnou. Široká veřejnost má nyní přístup k podrobným informacím o svém střevním mikrobiomu, které mohou pomoci změnit stravovací návyky a vést k prevenci různých zdravotních problémů.
V čem spočívá analýza mikrobiomu?
Zabývá se studiem genetického materiálu mikroorganismů, které obývají určité prostředí. V současné době je komerčně nejdostupnější bakteriální analýza střevního mikrobiomu. Začíná odběrem vzorku stolice, ze kterého se izoluje DNA. Následuje řada laboratorních kroků vedoucích k sekvenování DNA, jehož výsledkem je identifikace bakterií vyskytujících se ve střevě.
Proč je přínosná pro případné pacienty?
Využití analýzy mikrobiomu nabízí velkou škálu odpovědí. Analýza dokáže prokázat dysbiózu mikrobiomu, tedy narušení jeho složení, které může vést k různým zdravotním problémům, ať už zažívacím, imunitním, či jiným. Na základě výsledků analýzy lze sestavit individuální doporučení na podporu růstu prospěšných bakterií a zlepšení zdravotního stavu.
Dokáže analýza nastínit například nespecifické střevní záněty?
Z výsledků analýz lze skutečně poukázat na možnost přítomnosti nespecifického střevního zánětu. Vědecké studie mikrobiomu jsou založeny na porovnávání velkých skupin zdravých jedinců s jedinci s různými onemocněními. Proto jsou již známy změny střevního mikrobiomu, jako je snížená diverzita nebo přítomnost určitých bakterií, které jsou obvykle spojeny s konkrétními zdravotními stavy, například se zmíněnými nespecifickými střevními záněty, či dalšími problémy.