metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 20 °C

Úterý 8. října 2024. Svátek má Věra

Káva s mlékem není hřích. Naopak je o ni největší zájem, tvrdí kavárníci

  13:08
Sto lidí, sto chutí. U Čechů ale vede cappuccino. V Itálii pijí kávy s mlékem jenom dopoledne a mnozí říkají, že tato surovina do kávy vůbec nepatří.
Cappuccino patří v Česku k nejoblíbenějším kávovým nápojům. | foto: MAFRAMAFRA

„Nepochybně existují tací, kteří nedají dopustit na čistě černou kávu a jakákoli jiná možnost je pro ně naprosté tabu. Nicméně mléčné nápoje se těší obrovské popularitě a až na některé výjimky patří do nabídky každé kavárny, takže rozhodně neplatí, že pít kávu s mlékem je hřích. Dle mého názoru dokonce tvoří nějakých 70–80 procent tržby,“ popisuje Jan Jim Hůza, hlavní pražič ze sítě kaváren The Miners.

S tím souhlasí také Lucie Pultarová, manažerka tréninku a kvality a kávová expertka CrossCafe: „Tvrzení, že káva s mlékem je hřích, odráží spíš subjektivní názor. U nás ve firmě rádi používáme spojení ‚sto lidí, sto chutí‘. Milovníci černé kávy, zejména nadšenci pro espresso, někdy považují přidání mléka či cukru za ‚znehodnocení‘ pravé chuti kávy. Pro mnoho lidí je to ale otázka vkusu a tradice, při čemž v různých kulturách se přístup ke kávě liší. Například v Itálii je zvykem pít cappuccino jen ráno a po obědě už se káva pije zásadně bez mléka.

Klidně i po obědě
Konzumace kávy v Česku roste, nicméně stále zaostáváme především za severskými státy, kde se konzumace drží tradičně na nejvyšších číslech. „V Česku převládá počet konzumentů, kteří preferují spíše tmavší nekyselé kávy oproti těm kyselým,“ říká Hůza a dodává, že by se dalo říct, že o výběru konkrétního typu kávy může rozhodovat i pohlaví. „Muži většinou sáhnou po espressu, flat white či filtrované kávě, zatímco ženy si dávají spíše cappuccino nebo latte. Nicméně je to spíše stereotyp a existuje samozřejmě spousta výjimek,“ vyjmenovává Jan Jim Hůza.

Americano, ale jinak mléčné
Tomu odpovídají i statistiky Lucie Pultarové. „Je to různé, ale muži si zpravidla častěji objednávají espresso a americano. Ženy rády přijdou na latte doplněné třeba sezonní příchutí. Teď si například hosté kávu mohou zpestřit naším novým dýňovým sirupem a ochutnat u nás ikonické Pumpkin Spice latte v horké i ledové verzi,“ dodává kávová expertka CrossCafé a vysvětluje, že obecně mezi pěticí oblíbených nápojů u nich v kavárnách evidují jenom jedno bezmléčné kafe, a to americano.

Mléčné alternativy

  • Jedním z trendů jsou také rostlinná mléka, která už jsou běžnou součástí nabídky.
  • „Ať už se jedná o vegany, zákazníky intolerantní na laktózu, či jen toužící po zpestření nápoje, zákazníků volajících po alternativních možnostech se najde celá řada. Příprava probíhá víceméně stejně jako s kravským mlékem, ačkoli některá mléka, jako například kokosové, se šlehají o něco obtížněji,“ říká Hůza
  • „Pokud jde o alternativy mléka, zaznamenáváme u našich hostů dlouhodobě rostoucí zájem. Proto si i v této kategorii dáváme záležet na výběru kvalitních rostlinných alternativ a hostům nabízíme hned několik variant,“ doplňuje Pultarová.
Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Co s načatým životem? Budeme totiž žít o dvacet let déle než naši předci

vydáno 8. října 2024  5:00

Co lze stihnout za jeden lidský věk? Někdo říká, že záleží na intenzitě, jiný, že záleží na tom, kolik roků tady jsme. V letech 2015 až 2016 se dožilo v...  celý článek

Procházka po hladině Vltavy, Orloj i létající věže. Nechte se unést expozicí Praga Magica

vydáno 7. října 2024  12:46

Neopakovatelný zážitek pro pražské rodáky i přespolní? Přímo v domě U Červené lišky na Staroměstském náměstí probíhá interaktivní vizuální výstavou Praga...  celý článek

Láska má spoustu barev i odstínů, říká streetartový umělec David Strauzz

vydáno 7. října 2024  5:27

Vyrůstal v Kanadě v rodině českých emigrantů, teď žije v Praze. Scházíme se na Žižkově, kde má ateliér. Kousek od něj nedávno vznikl i jeho nový mural....  celý článek

Degustátoři se měli co ohánět. Ochutnali přes 270 pálenek

vydáno 6. října 2024  19:03

Hlavní slovo měly v pátek na půdě Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) destiláty. Už potřetí totiž komise vybíraly, který z nich si odnese...  celý článek