Kvalita českých vín mě překvapila, říká sommeliér z Belgie

  15:12
William Pato Wouters, viceprezident Mezinárodní asociace sommeliérů, do jehož kompetencí spadá Evropa, přijel do Prahy jako jeden z porotců soutěže Bohemia Sekt Trophée o­sommeliéra roku.

William Pato Wouters, viceprezident Mezinárodní asociace sommeliérů, do jehož kompetencí spadá Evropa, přijel do Prahy jako jeden z porotců soutěže Bohemia Sekt Trophée o­sommeliéra roku. | foto: William Pato WoutersMetro.cz

Sám sebe popisuje jako šéfkuchaře, sommeliéra a ­restauratéra v ­jednom. Pochází z ­rodiny restauratérů z­ Antverp v Belgii. V ­posledních letech ho naplno pohltila vášeň pro vytváření vín v portugalském rodinném vinařství Pato, které vlastní se svou manželkou. Je fanoušek fotbalu, je to bývalý šéfkuchař belgického národního týmu. Pochoutky jim připravoval na světovém šampionátu v Brazílii a­na loňském evropském fotbalovém mistrovství v Paříži.

Letošní výsledky

Vítězem jubilejního 20. ročníku sommeliérské soutěže se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích.

V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe jak ve znalostních, tak praktických dovednostech. Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v­podání herečky Ani Geislerové a­režiséra Jana Hřebejka. „Soutěžil jsem potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v­semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a dostat se do finále pro mne byl dosavadní vrchol, taková meta,“ dodal vítěz.

Na stříbrné příčce se umístil David Král z Bohemia Sektu, který tak nenavázal na svá vítězství z let 2015 a 2016.

Třetí místo patří Libuši Vrbové z vinařství U Vrbů.

Jak člověk získá lásku k vínu?

Vždy jsem měl velkou vášeň pro víno. Vystudoval jsem gastronomickou školu a vzal jsem si ženu, která vyrábí víno. Osmnáct let jsem provozoval vlastní restauraci a vinárnu, kde jsme podávali vína z celého světa. Ve světě vína se máte stále čemu učit, protože každé víno je příběhem nejen toho místa, kde vyrostlo nebo kde se vyrobilo, ale jde i o příběhy lidí, kteří jej vypěstovali a vyrobili, o historii vinařství v daném místě. Víno není pouze zkvašená šťáva z hroznů.

My Češi si o sobě myslíme, že naše vína jsou skvělá. Jak to vidíte vy, jako odborník? 

Ochutnali jsme tu výborná moravská vína, například tramín červený nebo veltlínské zelené. Jejich kvalita mne velmi překvapila, vyfotil jsem proto etikety a poslal je svým přátelům. Bylo pro nás velmi zajímavé ochutnat zdejší vína. Ale kupříkladu ve své restauraci mám i některá moravská vína, ale lidé je neznají. Jako sommeliér dám občas našim hostům ochutnat sklenku a oni jsou poté překvapení. A­ objednají si ho i příště. Sommeliér musí být vždy otevřen novým věcem a­ mít vášeň pro víno.

Kromě vína se věnujete i vaření, k ­tomu jste se dostal jak?

Vystudoval jsem gastronomickou školu a ve své restauraci jsem nejdříve působil jako kuchař, až poté jako číšník a sommeliér. Protože nejdříve musíte poznat, jak to funguje v kuchyni, abyste to následně mohli přenést k vašim zákazníkům. Pro číšníka je velmi důležité chápat, jak kuchyně funguje.

Znáte českou kuchyni?

S českou kuchyní ještě nemám moc zkušeností, během svého pobytu jsem ale měl možnost alespoň něco ochutnat. Přijde mi, že česká kuchyně je velmi podobná slovenské a­ maďarské. Měli jsme vídeňský řízek – vepřový, telecí a kuřecí. Je zajímavé, že ačkoliv je to stejný recept i příprava, tak výsledná chuť se velmi liší podle masa, které je použito. A podle toho se k ­tomu také hodí určitý typ vína.

Jde-li o kombinaci vína a jídla, vídáme na etiketách doporučení, co k čemu se hodí. Má to smysl?

Je to velmi subjektivní záležitost. Na etiketě může být něco napsaného, ale není potřeba to brát jako dogma. Já osobně bych například nikdy nepil Château Majureau s hovězím masem, když je venku 30 stupňů, ačkoliv je to doporučovaná kombinace na etiketě. Nebude to asi chutnat tak, jak by mělo. Vždy je potřeba vzít v potaz prostředí, náladu a ­to, komu víno podáváte. Zda je to váš blízký přítel, nebo třeba nějaká celebrita. Myslím, že víno nejde napasovat do tabulek. Můj názor je, že je důležité zkoušet nové věci a mít otevřenou mysl. Když bych se jako sommeliér řídil jenom tím, co je dáno zavedenými pravidly, nikdy bych nebyl tak úspěšný.

Jak došlo ke spolupráci s­ belgickým fotbalovým týmem?

Dostal jsem se tam i­ díky tomu, že jsem polyglot, mluvím celkem šesti jazyky, díky čemuž mám možnost cestovat po celém světě a poznávat různé kultury. Já jsem se oženil s Portugalkou, mluvím tedy plynně portugalsky a mnohokrát jsem byl i v Brazílii. Proto jsem tam poté jel i s národním týmem – vyznám se v oboru, byl jsem schopen se domluvit na místě a mám tam známé. Byl jsem díky tomu schopen vybrat ty nejlepší ingredience pro vaření pro národní tým. Navíc jsem taky úplně blázen do fotbalu, takže to pro mne byla ideální práce – víno, jídlo a fotbal.

Nejčtenější

Největší letní výluka omezí metro na déle než týden. Do ulic Prahy vyrazí flotila náhradních autobusů

Zhruba za měsíc čeká metro největší letošní výluka. Déle jak týden bude omezen provoz na lince C. Pražský dopravní podnik se totiž pouští do další etapy modernizace zabezpečovacího zařízení, která je...

Kde mají nejlepší zmrzlinu v Praze? Prošli jsme recenze a našli 5 top podniků

Jak říká jeden z nejuznávanějších zmrzlinářů v Česku Jan Hochsteiger, není důvod jíst zmrzlinu jen v létě, dobrá je přece i v zimě. Přesto právě v parných dnech zažívají stánky a cukrárny největší...

Osvěžující koupání. Nuda pláže v Praze a okolí nabízí retro i moderní mejdany

S létem přichází touha po slunci, vodě, ale i pocitu naprosté svobody. Pro ty, kteří preferují opalování bez plavek a touží si opravdu svobodně zaplavat, nabízí Praha a její okolí několik skvělých...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Top 5 přírodních koupališť v Praze: Poradíme, kde se o prázdninách zchladit bez chloru

Vybrali jsme pro vás to nejlepší přírodní koupání v Praze. I v hlavním městě se můžete osvěžit bez chloru a další chemie. Objevte pět skvělých přírodních koupališť, kde si naplno užijete ten pravý...

Masivní blackout zasáhl Česko, v Praze stojí metro i tramvaje. Příčinu vysvětlil ČEPS

Velká část Česka se dnes krátce po poledni ocitla bez elektřiny. Nejhůře postižená je Praha, kde blackout ochromil městskou dopravu. Výpadky hlásí i další města, zatímco jih země zůstává bez problémů.

Moravskoslezská města se připravují na možné problémy kvůli intenzivnímu dešti

Některá města v Moravskoslezském kraji se začala připravovat na případné problémy kvůli hlášenému intenzivnímu dešti a svolávají povodňové komise. Města a...

8. července 2025  11:14,  aktualizováno  11:14

VIDEO: Mladíci vylezli na komín těžařské firmy, hazardem se chlubili na internetu

Po totožnosti dvou mladíků, kteří vylezli na komín podniku v Sadově na Karlovarsku, kde se těží kaolin, pátrají policisté z Ostrova. Adrenalinový zážitek zachytili na video, kterým se pochlubili na...

8. července 2025  12:42,  aktualizováno  12:42

Úprava nebezpečné křižovatky vázne, kvůli sporu o délce omezení provozu

Nedávná vážná nehoda se na nebezpečné křižovatce v Zašové stala tak, že řidička odbočovala z hlavní cesty na vedlejší do obce a vjela s autem pod vlak, který projížděl po trati. Ten zachytil jenom...

8. července 2025  12:32,  aktualizováno  12:32

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Kvůli nehodě kamionu bude zcela uzavřena silnice I/29 u Opařan na Táborsku

Kvůli dopolední nehodě kamionu bude několik hodin zcela uzavřena silnice I/29 u Opařan na Táborsku. Jde o hlavní tah na cestě z Písku do Tábora. Řidiči musí...

8. července 2025  10:52,  aktualizováno  10:52

Něco ve mně umřelo, říká o SOCDEM hradecký exhejtman. O krizi partaje mluví i jinde

Značka SOCDEM se po námluvách s komunistickým hnutím Stačilo! velmi silně otřásla i v Královéhradeckém kraji. Skončil nejvýše postavený straník, bývalý hejtman a nyní krajský radní Jiří Štěpán, o...

8. července 2025  12:22

Zámek Sychrov sbírá staré panenky, přetvoří je na andělíčky pro takzvané Nebe

Zámek Sychrov nedaleko Turnova v Českém ráji začal sbírat panenky ze 70. až 80. let minulého století. Lidé je mohou nechávat v pokladně zámku. Pracovníci...

8. července 2025  10:36,  aktualizováno  10:36

Hvězdárnu obklopují modely planet, nejnovější ukazuje detaily ze dna oceánu

Velkolepou a velmi oblíbenou vesmírnou přehlídku opět přichystala Hvězdárna a planetárium Brno. Každoroční akce nazvaná Festival planet tento týden mění její okolí na Kraví hoře díky obřím modelům...

8. července 2025  12:12,  aktualizováno  12:12

Beskydy očekávají extrémní deště, v Třinci už si lidé chodí pro pytle s pískem

Dlouhá a možná i bezesná noc čeká obyvatele části Moravskoslezského kraje. Meteorologové totiž vydali varování před vydatnými srážkami, které by měly spadnout především nad Beskydami. Do ohrožení se...

8. července 2025  12:12

Úřednici NKÚ čeká soud za přípravu vraždy exmanžela, udal ji najatý vykonavatel

Státní zástupce obžaloval tři lidi z plánování vraždy a nedovoleného ozbrojování. Obvinění čelí administrativní pracovnice Nejvyššího kontrolního úřadu, která podle vyšetřovatelů připravovala vraždu...

8. července 2025  11:52
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.