Kvalita českých vín mě překvapila, říká sommeliér z Belgie

  15:12
William Pato Wouters, viceprezident Mezinárodní asociace sommeliérů, do jehož kompetencí spadá Evropa, přijel do Prahy jako jeden z porotců soutěže Bohemia Sekt Trophée o­sommeliéra roku.

William Pato Wouters, viceprezident Mezinárodní asociace sommeliérů, do jehož kompetencí spadá Evropa, přijel do Prahy jako jeden z porotců soutěže Bohemia Sekt Trophée o­sommeliéra roku. | foto: William Pato WoutersMetro.cz

Sám sebe popisuje jako šéfkuchaře, sommeliéra a ­restauratéra v ­jednom. Pochází z ­rodiny restauratérů z­ Antverp v Belgii. V ­posledních letech ho naplno pohltila vášeň pro vytváření vín v portugalském rodinném vinařství Pato, které vlastní se svou manželkou. Je fanoušek fotbalu, je to bývalý šéfkuchař belgického národního týmu. Pochoutky jim připravoval na světovém šampionátu v Brazílii a­na loňském evropském fotbalovém mistrovství v Paříži.

Letošní výsledky

Vítězem jubilejního 20. ročníku sommeliérské soutěže se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích.

V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe jak ve znalostních, tak praktických dovednostech. Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v­podání herečky Ani Geislerové a­režiséra Jana Hřebejka. „Soutěžil jsem potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v­semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a dostat se do finále pro mne byl dosavadní vrchol, taková meta,“ dodal vítěz.

Na stříbrné příčce se umístil David Král z Bohemia Sektu, který tak nenavázal na svá vítězství z let 2015 a 2016.

Třetí místo patří Libuši Vrbové z vinařství U Vrbů.

Jak člověk získá lásku k vínu?

Vždy jsem měl velkou vášeň pro víno. Vystudoval jsem gastronomickou školu a vzal jsem si ženu, která vyrábí víno. Osmnáct let jsem provozoval vlastní restauraci a vinárnu, kde jsme podávali vína z celého světa. Ve světě vína se máte stále čemu učit, protože každé víno je příběhem nejen toho místa, kde vyrostlo nebo kde se vyrobilo, ale jde i o příběhy lidí, kteří jej vypěstovali a vyrobili, o historii vinařství v daném místě. Víno není pouze zkvašená šťáva z hroznů.

My Češi si o sobě myslíme, že naše vína jsou skvělá. Jak to vidíte vy, jako odborník? 

Ochutnali jsme tu výborná moravská vína, například tramín červený nebo veltlínské zelené. Jejich kvalita mne velmi překvapila, vyfotil jsem proto etikety a poslal je svým přátelům. Bylo pro nás velmi zajímavé ochutnat zdejší vína. Ale kupříkladu ve své restauraci mám i některá moravská vína, ale lidé je neznají. Jako sommeliér dám občas našim hostům ochutnat sklenku a oni jsou poté překvapení. A­ objednají si ho i příště. Sommeliér musí být vždy otevřen novým věcem a­ mít vášeň pro víno.

Kromě vína se věnujete i vaření, k ­tomu jste se dostal jak?

Vystudoval jsem gastronomickou školu a ve své restauraci jsem nejdříve působil jako kuchař, až poté jako číšník a sommeliér. Protože nejdříve musíte poznat, jak to funguje v kuchyni, abyste to následně mohli přenést k vašim zákazníkům. Pro číšníka je velmi důležité chápat, jak kuchyně funguje.

Znáte českou kuchyni?

S českou kuchyní ještě nemám moc zkušeností, během svého pobytu jsem ale měl možnost alespoň něco ochutnat. Přijde mi, že česká kuchyně je velmi podobná slovenské a­ maďarské. Měli jsme vídeňský řízek – vepřový, telecí a kuřecí. Je zajímavé, že ačkoliv je to stejný recept i příprava, tak výsledná chuť se velmi liší podle masa, které je použito. A podle toho se k ­tomu také hodí určitý typ vína.

Jde-li o kombinaci vína a jídla, vídáme na etiketách doporučení, co k čemu se hodí. Má to smysl?

Je to velmi subjektivní záležitost. Na etiketě může být něco napsaného, ale není potřeba to brát jako dogma. Já osobně bych například nikdy nepil Château Majureau s hovězím masem, když je venku 30 stupňů, ačkoliv je to doporučovaná kombinace na etiketě. Nebude to asi chutnat tak, jak by mělo. Vždy je potřeba vzít v potaz prostředí, náladu a ­to, komu víno podáváte. Zda je to váš blízký přítel, nebo třeba nějaká celebrita. Myslím, že víno nejde napasovat do tabulek. Můj názor je, že je důležité zkoušet nové věci a mít otevřenou mysl. Když bych se jako sommeliér řídil jenom tím, co je dáno zavedenými pravidly, nikdy bych nebyl tak úspěšný.

Jak došlo ke spolupráci s­ belgickým fotbalovým týmem?

Dostal jsem se tam i­ díky tomu, že jsem polyglot, mluvím celkem šesti jazyky, díky čemuž mám možnost cestovat po celém světě a poznávat různé kultury. Já jsem se oženil s Portugalkou, mluvím tedy plynně portugalsky a mnohokrát jsem byl i v Brazílii. Proto jsem tam poté jel i s národním týmem – vyznám se v oboru, byl jsem schopen se domluvit na místě a mám tam známé. Byl jsem díky tomu schopen vybrat ty nejlepší ingredience pro vaření pro národní tým. Navíc jsem taky úplně blázen do fotbalu, takže to pro mne byla ideální práce – víno, jídlo a fotbal.

Nejčtenější

Oprášili jsme legendární linku k hostivařské přehradě. Retro autobus do kopce funěl, cestu ale zvládl

Vrátili jsme staré ertéóčko do časů, kdy ještě chill smrděl naftou a batoh voněl řízkem. Oprášili jsme pražskou rekreační linku 56 a vyjeli s ní znovu k hostivařské přehradě. Nekonečný kopec k vodě...

Top 5 přírodních koupališť v Praze: Poradíme, kde se v létě zchladit bez chloru

Vybrali jsme pro vás to nejlepší přírodní koupání v Praze. I v hlavním městě se můžete osvěžit bez chloru a další chemie. Objevte pět skvělých přírodních koupališť, kde si naplno užijete ten pravý...

KVÍZ: Otestujte, jak se orientujete v piktogramech pražské MHD

Piktogramy v hromadné dopravě mají za úkol co nejvíc usnadnit orientaci cestujícím, základem je proto co největší srozumitelnost. I když by jejich význam měli pochopit všichni, ne vždy jsou naprosto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Karoserii veteránského autobusu našli u Kladna, podvozek objevili ve východních Čechách

O lásce ke starým vozidlům MHD se nemusíte s Ondřejem Láskou přít. Už jen kvůli jeho příjmení. Teď vyrazí na oslavy sto let autobusové přepravy v Praze s unikátem.

První jízda nové tramvaje Škoda 52T s cestujícími: víme přesný čas i trasu

Je to potvrzené. Nová tramvaj Škoda 52T poprvé vyjede s cestujícími v pátek 20. června přesně ve 12:51 z obratiště Lehovec. Zamíří na linku číslo 12 směrem na Sídliště Barrandov.

V bytovém domě ve Zlíně policie vyšetřuje okolnosti menšího výbuchu a požáru

V bytovém domě ve Zlíně-Loukách dnes večer hořelo a nastal menší výbuch. Šárka Trnková z tiskového oddělení krajské policie ČTK řekla, že se nejedná o větší...

24. června 2025,  aktualizováno 

Pátek třináctého? Pro pacienta to byl výjimečně šťastný den

Mít v těle kus zvířete? Proč ne? Když můžeme pojídat například jitrnice, jejichž obalem jsou vepřová střeva, nemůže v některých případech ani vadit, když nám lékaři zalátají něco v organismu pomocí...

24. června 2025  20:30

Zdrogovaný řidič ujížděl před policií. Naboural do projíždějícího autobusu

Řidič se v úterý odpoledne pokoušel ujet před policejní kontrolou. Při honičce ulicemi naboural do protijedoucího autobusu městské hromadné dopravy a způsobil tak škodu za desítky tisíc korun....

24. června 2025  20:22

Po laně nad táborským Jordánem přešel muž vzdálenost přes 400 metrů

Více než 400 metrů nad hladinou táborské nádrže Jordán dnes překonal na laně Ondřej Málek. Trasu zdolával déle než půl hodiny. Kvůli větru několikrát spadl do...

24. června 2025  18:30,  aktualizováno  18:30

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Cyklohráček se letos chystá na Dobříš a do Rožmitálu. Kdy vyjede letní vlak pro děti, cyklisty a turisty?

Prázdniny se blíží a s nimi i letní sezona turistického vlaku Cyklohráček. České dráhy ho vypraví z pražského hlavního nádraží hned na 14 výletů po Středočeském kraji. Vyjíždět bude v úterky a...

24. června 2025  19:31

Pacienta museli zdravotníci přiblížit k sanitce v podvěsu pod vrtulníkem

Náročný zásah čekal na zdravotníky, kteří na Písecku dostávali z těžko přístupného terénu muže, jenž vykazoval příznaky cévní mozkové příhody. Nejdřív k němu museli na břeh Otavy dojít pěšky, pak ho...

24. června 2025  19:04

VIDEO: Přejdi Jordán. Sportovec v Táboře překonal hladinu na půlkilometrovém laně

Vrcholem úterní akce v Táboře nazvané Sportuj s námi byl přechod slacklinera po laně nataženém nad hladinou nádrže Jordán. Dlouhé bylo 440 metrů. Program začal už ráno a nabídl aktivity pro školáky i...

24. června 2025  18:42,  aktualizováno  18:42

Policisté z Ústeckého kraje budou cvičit zásahy ve virtuální realitě

Policisté z Ústeckého kraje budou nacvičovat zásahy proti útočníkům ve virtuální realitě. Ve školicím středisku v Ústí nad Labem se budou pohybovat s VR...

24. června 2025  16:59,  aktualizováno  16:59

Zastupitelé Libereckého kraje dnes schválili kroky, které umožní fúzi nemocnic

Zastupitelé Libereckého kraje dnes schválili kroky, které umožní připravit fúzi Krajské nemocnice v Liberci a Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Kraj chce...

24. června 2025  16:50,  aktualizováno  16:50

Psi mu uhynuli v kufru auta. Staral jsem se o děti v nouzi, hájil se marně policista

Případ úhynu dvou psů v kufru auta definitivně skončí pokutou dva a půl tisíce korun. Od nadřízených ji jako kázeňský trest dostal policista, který belgické ovčáky, služebního a vlastního, do kufru...

24. června 2025  18:22,  aktualizováno  18:22

Elixír krásy, který si užijete: Testovaly jsme Collagen Beauty by @sabina.karaskovaa
Elixír krásy, který si užijete: Testovaly jsme Collagen Beauty by @sabina.karaskovaa

Chcete podpořit zdravý vzhled pleti, vlasů i nehtů a zároveň si pochutnat? Kolagenový doplněk Collagen Beauty v sobě spojuje funkčnost, styl a...

Plzeňský festival Finále připravil 18 letních promítání na netradičních místech

Filmový festival Finále Plzeň, jehož 38. ročník bude 26. září až 1. října, připravil na léto promítání na devíti netradičních místech - na statku, v galerii,...

24. června 2025  16:42,  aktualizováno  16:42

Ceny za stánky na trzích letí vzhůru. Loni přes půl milionu, letos ještě víc

Prodejci jídla a pití nabídli v elektronické aukci městské části Brno-střed za místa na vánočních trzích rekordních 31 milionů korun. Proti minulému roku je to o deset milionů více. Zájemci soutěžili...

24. června 2025  18:12,  aktualizováno  18:12
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.