metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 2 °C

Pátek 17. ledna 2025. Svátek má Drahoslav

Milovaný a také zatracovaný smažený sýr. Zase je to levné jídlo pro masy

  19:40
Nelžeme si do kapsy. O stravování v restauracích, až na výjimky, rozhoduje především cena. Zvláště tehdy, když tam jíme pravidelně. I s jedním pivem do patnácti korun. Tak na dva roky vojenské základní služby v jihočeském Táboře vzpomíná fotograf Petr. Týká se to smaženého sýra.

Smažák s hranolky a tatarkou, česká klasika | foto: dušan gejdošMetro.cz

„Pravidelně každou neděli, pokud jsme ovšem dostali vycházku, jsme chodívali do tamního vyhlášeného nejdražšího podniku ve městě, do hotelu Palcát,“ vybavuje si Petr. V tehdejším systému veřejného stravování se jednalo o takzvanou II. cenovou skupinu. I tak se tam dal jako jedna z nejlevnějších položek na jídelním lístku objednat právě populární smažák.

Obecně patřil v celém Československu k nejlevnějším, a navíc velice sytým jídlům. V Palcátu na něho stačilo deset korun (v levnější III. cenové skupině za osm), porce hranolků za cca dvě koruny, dvanáctka plzeňského byla za tři koruny. „V kasárnách se nevařilo špatně, ale oblíbený smažený sýr se tam nikdy nekonal,“ dodává bývalý voják základní služby. Kdyby si dal řízek, zaplatil by za jídlo tak o pětikorunu víc. A za to už byla dvě piva v táborské hospodě Nový ráj, kam se vojáci nejčastěji stahovali, protože to bylo na dohled od kasáren.

Luxus také od Pohlreicha

Po roce 1989 ještě vydržel smažený sýr ve skupině levného jídla, ale se stoupající cenou mléčných výrobků se najednou vyhoupl mezi luxusní položky v restauracích. Mnohde s ním úplně skončili. Některé podniky ho sice v seznamu zachovaly, ale v luxusní podobě, z nejdražších surovin, takže se i s přílohou začal pohybovat mezi nejdražšími jídly. „Nikdy bych ho nevzal do úst,“ prohlásil před pár lety v televizní debatě na iDNES.cz Zdeněk Pohlreich, vyhlášená celebrita českých restaurací. Přesto ani on „národním“ jídlem úplně nepohrdá, ale jeho recept je vzdálený klasickému smažáku z bufetu. Běžný tvrdý sýr nahradil kozím, místo hranolků salát z manga a dalších ingrediencí. A především, nesmaží se ve fritéze, ale na přepuštěném másle. Není to ovšem jídlo za sto nebo sto padesát korun...

Smažený sýr je hitem asijských kantýn

K cenové, a proto i oblíbenostní renesanci smažáků přispěly v posledních letech především asijské restaurace. Vedle nejrůznějších typických čínských či vietnamských jídel najdete smažený sýr na většině nabídkových tabulí těchto podniků. Protože se leckde podařilo cenu tohoto typicky českého jídla srazit i v současnosti na 150 korun (průměr v restauracích za jídlo se nyní pohybuje od 180 do 200 korun), bývá v řadě podniků hitem nejen mezi vyznavači východní stravy.

Řízek, smažák, palačinky

Radost z toho ale nemají odborníci na zdravé stravování. Protože nejen v asijských bistrech se stravují jak dospělí, tak děti. „Dětství je mimořádně citlivým obdobím života. Kvůli probíhajícímu růstu mohou nedostatky ve stravě negativně dopadat na zdraví v dospělosti. I proto je naprosto klíčové, aby složení dětských jídel v restauracích odpovídalo tomu, jak má zdravý dětský jídelníček vypadat. Aby jídla nebyla zbytečně slaná a obsahovala například dostatek ovoce, zeleniny nebo i celozrnných produktů,“ říká Eliška Selinger, nutriční epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu.

Jenže právě smažená jídla za nízkou cenu figurují jako nejčastěji objednávaná rodiči pro jejich malé strávníky. Dokazuje to i průzkum společnosti Edenred mezi provozovateli restaurací. Vyplývá z něho, že se mezi nejoblíbenější jídla pro děti v restauracích na první místo dostal řízek s bramborovou kaší, ten označilo za populární až 66 procent respondentů. Těsně za ním následoval smažený sýr s hranolky s 55 procenty a třetí místo obsadily palačinky na sladko. Toto jídlo má na kontě třicetiprocentní oblíbenost. Obliba těchto jídel je daná i tím, že ne podniky většinou mívají jako jediná dětská jídla.

Kolik jsou ochotni za smažák utratit čtenáři Metra?

  • Michal Moučka: Nejlepší je doma dělaný, vlastní brambory, určitě ne s hranolky. A v restauraci do 200 korun.
  • Milan Ani: Smažák je jídlo králů, a tak má vypadat i na talíři. Za takový poctivý klidně dám 600 korun.
  • Petr Lesňák: Pokud se mám chuť po pěti pivech zaplácnout nějakou prasárnou, popřípadě budu chtít na smažák vzít děti, zvolím levnější verzi do 180 se vším. Musím tu ale počítat s klasickým eidamem či goudou, zmrazenými hranolky a hellman’s tatarkou. Pokud mám chuť na smažený sýr vyšší kategorie, je logické že těch 300 zaplatím. Holandská gouda v panko strouhance na přepuštěném másle s domácími hranolky i omáčkou vás nemůže vyjít na stejné peníze jako první varianta.
Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Most starší než Karlův? Narazili jsme na poklady ukryté na starých obchodních stezkách

vydáno 16. ledna 2025  16:28

Řítíme se za volanty svých vozů vstříc turistickým lákadlům. Ale unikají nám místa, kde se leckdy psala zajímavá historie. Deník Metro proto představuje...  celý článek

Dezinformace se netýkají jenom covidu a politiky, ale dokonce i obezity

vydáno 16. ledna 2025  12:32

Redukce váhy, tedy hubnutí, je především běh na dlouhou trať. Pro některé to představuje celoživotní úsilí, kdy se potácejí od jednoho pokusu k druhému a...  celý článek

Čtenáři deníku Metro na lovu vánočních stromků v ulicích. Do Hlídače přišly desítky fotografií

vydáno 16. ledna 2025  4:37

Válejí se ve vaší čtvrti stromky na chodnících i týdny po svátcích? Nebo jsou naopak vaši sousedé ukáznění a dávají je tam, kam patří? Pošlete nám fotku...  celý článek

Významné hudební ceny letos chystají několik novinek. Diváci se mohou těšit na nečekaná jména

vydáno 15. ledna 2025  18:50

Ceny Anděl 2024, které jsou vyhlašovány Českou národní skupinou Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI), čeká podle pořadatelů v tomto roce...  celý článek