metro.cz

Počasí v Praze

-3 °C / 1 °C

Pátek 14. února 2025. Svátek má Valentýn

Nenechte se opít rohlíkem. Ten „domácí“ asi doma nevyrobíte, fígly spočívají i v mouce

  7:00
Rohlíčky byly ve výukovém centru v Kladně „obzvláště vypečené“. Novináři se to učili pod dohledem chlebových mistrů. Receptů na opravdové domácí rohlíky, se kterými se ty kupované nedají srovnat, najdete na internetu desítky. Stačí si je vybrat a pustit se do práce. Jako doplněk domácího stravování vynikající. Buďme však upřímní.
Chlebový someliér Stanislav Janíček spolu s chlebovou komisařkou Hanou...

Chlebový someliér Stanislav Janíček spolu s chlebovou komisařkou Hanou Nikodýmovou | foto: SPCČR

Pokud byste se tím chtěli v takových podmínkách živit a dosahovat optické i chuťové kvality rohlíků i z té nejmenší řemeslné pekárny, museli byste mít buď za sponzora Elona Muska, nebo prodávat kus za padesát korun.

Ruční pečivo se bez strojů neobejde

Školicí centrum společnosti Bacaldrin v Kladně je určeno pekařům a pekařkám, kteří nechtějí zaostat za nejnovějšími trendy ve výrobě pečiva všeho druhu. Laik, jakým novinář bezesporu je, tady zjistí, že ani malá pekařství, která nabízejí „domácí“ rohlíky, se bez pořádného technického zázemí neobejdou.

Počítejte s námi, co všechno potřebují. Kvalitní hnětací stroj, vykrajovač na kousky těsta, ze kterých se pak dělají housky nebo rohlíky či kornšpice. Mechanismus, který za vás buď těsto na jednotlivé rohlíky vyválí do placky, nebo je rovnou sroluje, protože jinak byste se vrátili do pekařského pravěku, který měl sice své kouzlo, ale museli byste zaměstnávat desetkrát tolik lidí. Potom kynárna, ve které rohlíky či housky zrají, než je pekař naloží do elektrické pece.

Před pečením a po vytažení z pece. V novinářském klání v Kladně se po stránce estetické umístily rohlíky deníku Metro na bronzové příčce.

Chlebový someliér Stanislav Janíček ale během asi tříhodinového workshopu ukázal, že i pečivo, které prošlo lidskou rukou jen minimálně, třeba při přendávání na pláty do pece, se chuťově vůbec neliší od toho, jež byste si upekli doma. Pokud byste ale takový výsledek včetně chuti vůbec dosáhli. Jistě, běžné bílé pečivo tohoto druhu z hypermarketů je jiná kategorie, od které zákazník chuťovou vytříbenost z malovýroby ani neočekává.

Ten chce rohlík tmavý, ten zase světlý

Samozřejmě že v malých pekárnách najdete na pultu kousky, které mistr pekař skutečně ručně vyválel a naroloval. Ale těžko tvoří takové pochoutky většinu jeho produkce. Nejdůležitější „fígly“ spočívají v přesném smíchání mouky se všemi ingrediencemi, správným množství vody a její teplotou, přesně dodržené době hnětení, kynutí, vlhkosti v peci.

Rohlík jako takový je, stejně jako český pšenično-žitný chléb, obdobná výjimka. I když ne čistě v českém prostředí, před staletími se pečivo podobného tvaru vyrábělo v domácnostech i pekařstvích u nás i v okolních zemích. Podle legendy byl rohlík poprvé upečen ve Vídni na oslavu vítězství nad tureckou armádou v bitvě, která ukončila obléhání města Turky v roce 1683. Ale pestrá nabídka rohlíků i housek je pro Česko výjimečná a také typická. Stanislav Janíček zdůrazňuje, že pekaři musejí pečlivě hlídat zákaznické chuti a oblibu.

„V jednom městě najdete pekařství, kde jsou rohlíky hodně tmavé, pořádně vypečené, o pár ulic dál zase jen světlé. A je to i mezi městy a okresy. Lidé mají různé chutě a to musí pekař brát v úvahu. Někde by si člověk osolený a makovaný rohlík či housku nekoupil, jinde se po takových mohou lidově řečeno utlouct,“ vysvětluje známé i neznámé nuance rohlíkářského pečení chlebový someliér Janíček.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz
Témata: rohlík, pečivo, mouka, těsto

Hlavní zprávy

Jak se z původní legendy o svatém Valentýnu stal komerční svátek plný čokolád a květin?

vydáno 13. února 2025  14:10

Každý rok 14. února slaví miliony lidí po celém světě svátek svatého Valentýna. Květiny, čokolády a romantická přáníčka se staly jeho neodmyslitelnou...  celý článek

Praha: Zlatá loď v nezaměstnanosti – i přes výzvy zůstává hlavní město rájem pro hledání práce

vydáno 13. února 2025  8:00

Vzhledem k vysokým životním nákladům a rostoucí nezaměstnanosti v Česku zůstává Praha stále regionem s nejnižší mírou nezaměstnanosti. I když se metropole...  celý článek

Kapitánův štít drží Anthony Mackie pevně. Marvel se vykašlal na blbnutí plné barviček

vydáno 12. února 2025  20:30

Bude to hit, nebo průšvih? Po dosud zveřejněných upoutávkách na snímek Captain America: Nový svět se fanoušci komiksových akčních filmů v posledních...  celý článek

Chytrá světla v novém Volkswagenu Touareg jdou za hranice představivosti. Vyzkoušeli jsme je

vydáno 12. února 2025  19:00

Když jsme poprvé viděli film Matrix, byla to revoluce, vzpomeňte si. Když pak někteří z nás prvně řídili auto, které mělo Matrix LED světla, byla to také...  celý článek