Rozdíl byl pouze v tom, že se tentokrát sestavovalo v srdci pražského Smíchova. A že celému aktu přihlížela, mimo jiné, hrstka novinářů.
Dvacet bednářů, čtyři bednářství
Potkat se s Dylanem – dlouholetým zaměstnancem palírny sídlící ve středu Irska, konkrétně v městečku Tullamore – je samo o sobě vzácná příležitost. Tradičních bednářů (v angličtině cooperů) totiž v celém Irsku působí jen dvacet. A jejich činnost probíhá v rámci pouhých čtyř bednářství. Z toho tři jsou součástí soukromých společností.
Při ukázce jeho umění, které jsme byli svědky, mu navíc dýchal na krk šéf – globální ambasador Tullamore D.E.W. John Quinn. „Já jsem tu od mluvení a Dylan od práce. To ale neznamená, že mám v plánu řečnit příliš dlouho,“ smál se na nás bělovlasý sympaťák, který dle svých slov v palírně s irským vlkodavem ve znaku pracuje přesně 51 let.
Bedna od whiskey
Zrání v dubových sudech je jednou z klíčových fází v sofistikované výrobě ikonického zlatavého alkoholického nápoje. Zvolené dřevo a proces zrání mají podle Quinna zásadní vliv na konečnou chuť a aromata. Pro výrobu sudů určených pro whiskey se často používá americký bílý dub, známý svou pevností a schopností dodávat destilátu charakteristické aromatické tóny. Dřevo je pečlivě vybíráno a sušeno tři až devět let, aby dosáhlo optimální kvality pro výrobu sudů.
„Tento proces zahrnuje pečlivé sušení dřeva, které pomáhá vyčistit a zjemnit jeho vlastnosti, a následně i proces vyhoření vnitřních ploch sudu, což ovlivňuje charakteristiku konečného produktu,“ popisuje Quinn.
Zrání whiskey ve dřevěných sudech je proces, který může trvat od několika let až po několik desetiletí. V případě tullamorky je důraz kladen na ideální poměr času stráveného v sudech a vlivu použitých sudů. Whiskey v této značce zraje v kombinovaných sudech, jež dodávají nápoji hloubku a komplexnost. Ve skladech v Tullamoru tak najdete nápoj starý tři roky, pro větší fajnšmekry pak nechávají dobu zrání také 12, 14, ale i 18 let.
„V naší destilérce odebíráme sudy nesoucí chuť po bourbonu a cherry. Naše bednářství řídí kontrolu kvality dřeva a opravy sudů, abychom zajistili, že použijeme jen ty nejlepší kusy,“ přikyvuje Quinn.
Ošiďte smrt!
Čtyřicetiprocentní irskou whiskey jsme měli, po všem tom mudrování i ukázkách tvrdé práce, možnost také ochutnat.
Sám Quinn pije svou whiskey údajně přesně tak, jak má zrovna náladu. Někdy čistou, jindy přihodí dvě kostky ledu. Pokud degustuje, přidává do nápoje s kolegy kapku vody na rozvinutí chutí a vůně.
„Na krádeže, podvádění, boje a pití. Máš-li podvádět, podveď smrt. Pokud musíte krást, odkraďte se od špatné společnosti. Pokud musíš bojovat, blabla. A pokud musíš pít, pij se mnou,“ zakončil akci tradičním přípitkem Quinn.
Andělská daň
|