metro.cz

Počasí v Praze

17 °C / 20 °C

Středa 22. května 2024. Svátek má Emil

Pastrami. Vyzkoušejte další chutě street foodu

  6:00
Bistro Meat Vandals rozšiřuje obzory, že jíst narychlo může znamenat i chutně.

Další 1 fotografie v galerii
Zleva Vlastimil Pavlica a Martin Zvěřina v jednom ze svých bister | foto: Marie Bartošová

V jednu chvíli vaříte v michelinských restauracích v Británii a potkáváte hvězdy hudebního i filmového průmyslu, které tam chodí na jídlo, a pak po návratu do Česka, který má být pouze přechodný, založíte s kamarádem bistro a už tu zůstanete. To je ve zkratce příběh kuchaře Vlastimila Pavlici, který společně s Martinem Zvěřinou založil značku Meat Vandals. Ta se snaží Čechům dokázat, že poctivé pastrami není gumové hovězí na plátky, jaké možná zažili v minulosti, a že street food nemusí být jen nevzhledný a nezdravý hamburger z fastfoodu.

Jejich další specialitou je trhané vepřové, které už v mnohých domácnostech k jídelníčku patří. „I pastrami si můžete udělat doma, ale je zdlouhavé na přípravu,“ říká Vlastimil, který má v bistru na starosti právě kuchyni. „Ani se to v malém množství, které byste doma spotřebovali a nemuseli zamrazit, nevyplatí,“ doplňuje ho Martin Zvěřina, který má na starosti provoz.

Vlastimil Pavlica sbíral zkušenosti s vařením od mládí, napřed v Německu, poté léta v Británii v různých restauracích, jeho jídlo jedli i známí lidé jako Emma Watsonová, Arnold Rimmer z Červeného trpaslíka, expremiér David Cameron či herec Rowan Atkinson. Poté byl rozhodnut s mezizastávkou v Praze odletět za dalšími zkušenostmi na Nový Zéland. V Praze mimo jiné hledal dočasné bydlení, proto oslovil svého kamaráda a bývalého kolegu z La Bouchée Martina Zvěřinu, se kterým už před deseti lety plánovali vlastní restauraci. Martin v té době pracoval jako šéf Gallery Spirit Shopu a spřádal plány na uskutečnění svého snu – otevření sítě vlastních bister.

„Koncept Meat Vandals označuju za dlouze a kvalitně připravovaný fastfood,“ upřesňuje Vlastimil Pavlica s tím, že sám má rád gastronomické fúze – nové prvky, různé kuchyně a chutě smíchané do nového rozměru, což se výrazně promítá i do celého sortimentu. „U surovin vždy upřednostňujeme kvalitu. Hovězí maso tak například odebíráme ze Severní Ameriky anebo Austrálie a vepřové maso zase převážně z českých chovů,“ doplňuje kuchař.

Sendvič Vandal s čedarem, čimičuri, chipotle majonézouu | foto: Marie Bartošová

S pastrami kdysi začínali vjednom stánku v rámci Manifesta. „Myslím si, že už tam to mnohé lidi formovalo a zamysleli se nad tím, že i když se potřebují najíst rychle, nemusí to být jen hambáč, že ani rychlovka nemusí být žádná nouze,“ hodnotí zpětně Martin Zvěřina.

První bistro v Myslíkově ulici založili na podzim 2019, druhé v Dlouhé na podzim 2020. Pro start podnikání možná trochu překotné období. „Nestěžujeme si, momentálně máme otevřenou jen pobočku v Myslíkově, máme výdejní okénko a rozvážíme,“ říká Martin. „Povědomí o nás je čím dál tím větší, začíná se o nás mluvit,“ doplňuje kamaráda Vlastimil.

„Vývoj ve street foodu je rychlý, lidé také hodně spěchají, tím pádem vyhledávají, kde se rychle, dobře a pohodlně najíst. Dost lidí si také naše jídlo nechá zabalit a dovézt domů, což s ním jde,“ přemítá Martin s tím, že na podzim, během krátkého rozvolnění restrikcí, měli drobný propad tržeb na rozdíl od restaurací, které byly přeplněné.

I přes nevyzpytatelnou situaci se snaží koukat dopředu s heslem, že dělají jen takové jídlo, které by sami chtěli jíst. „Nevymysleli jsme nic nového, snažíme se ale do našich jídel dávat to nejlepší a budovat značku, abychom jednou mohli mít franchisy, a to i v dalších městech po republice,“ říká Zvěřina s tím, že samozřejmě s větším prodejem by pak souvisel i větší odběr od dodavatelů a tím i možná nižší cena pro koncového zákazníka.

Různé druhy sendviče s trhaným vepřovým masem stojí 179 korun, ceny pastrami začínají na 195 korunách. „Samozřejmě nemůžeme cenově konkurovat velkým sítím fastfoodových řetězců, kde máte hambáč za třicet, ani bistrům s kebabem, kde člověk dostane za stovku, sto třicet placku narvanou i masem, ale hlavně zeleninou. Gramážově to máme podobné jako ty hambáče z fastfoodu, když si ale vezmete, že v naší ceně je opravdu kvalitní a prověřené maso, tak nám to nepřijde tolik,“ hodnotí společníci to, že se občas stane, že si lidé postěžují na cenu či na malou porci. „Možná někde v nás zakořeněné obžerství je, ale myslíme si, že lidé už hodně přemýšlí nad tím, že není dobré se naprat k obědu velkou porcí a mít pak útlum,“ uzavírají.

Americký oblíbenec pocházející z Rumunska

  • O pastrami se často mluví jako o americké či přímo newyorské pochoutce. Není tomu ale tak, recept je původně z Rumunska.
  • Do Spojených států se pastrami dostalo spolu s židovskými přistěhovalci ve 30. letech 19. století. Ti zde zakládali bistra a specializovaná lahůdkářství zvaná „deli“, kde se pastrami  prodávají dodnes. 
  • Jedním z nejznámějších je bistro Katz’s v New Yorku, kde se na místa k sezení stojí i několikahodinové fronty.
  • Pastrami jsou tenké plátky nejčastěji z hovězího hrudí, používají se také pupeční žebra. Příprava je poměrně časově náročná, uzení masa má totiž v případě pastrami specifické náležitosti. Maso se připravuje tak, že se naloží v soli, česneku a koření, takto naložené může být až týden. Poté se obalí v jiné směsi koření a udí na tvrdém dřevě. Následně se ještě upravuje v páře nebo se vaří. Takto připravené hovězí je krásně měkké a už se nijak nedochucuje. Najemno nakrájené se podává v sendviči, nejčastěji s kvašeným zelím třeba v housce nebo chlebu, s nakládanou okurkou a hořčicí.
  • V Meat Vandals nabízí tři druhy: Classic s kysaným zelím, okurkou a hořčičnou majonézou; Swiss s nakládanou cibulí, sýrem raclette a křenovou majonézou; Vandal s čedarem, čimičuri a chipotle majonézou. 
Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Stěny koupelny ze skla byly v minulosti zcela nemyslitelné, říká architektka Jiřičná

vydáno 22. května 2024  11:00

„Většinu života se člověk účastní nejrůznějších soutěží a většinu jich prohrává,“ říká velice upřímně světoznámá architektka, která do českého prostředí...  celý článek

Veduta z roku 1829 ukazuje čilý život na Jiřském náměstí na Pražském hradě

vydáno 22. května 2024  5:00

Projekt Miluju Prahu a deník Metro v pravidelném seriálu vybírají nejkrásnější pražské veduty. Znáte sochu plnou hříchů? A víte, kde stála původně?  celý článek

Centru sociálních služeb Tloskov je 65 let a oslaví to ve velkém stylu

vydáno 21. května 2024  16:22

Tuto sobotu 25. května se za branami domova pro lidi se zdravotním postižením bude konat hudební festival, který si tu vyzkoušeli už před pěti lety. U...  celý článek

Šéf festivalu Rock for People sní o Red Hot Chilli Peppers a System Of A Down

vydáno 20. května 2024  12:57

Michal Thomes dokázal z lokální akce vydupat mezinárodně uznávaný festival obřích rozměrů. Šéf festivalu Rock for People deníku Metro říká, že se letos...  celý článek