Zaoralem získaná data jasně ukázala, že největší, a především neregulované množství vody prochází vanou na chlazení pivního skla. Z ní často zbytečně odtéká do odpadu velké množství vody, přestože je voda ještě čistá a chladná.
Šikovná aplikace v mobilu
Experti z Plzně na základě měření a následných laboratorních testů navrhli řešení – chytrou vanu, u níž napouštění i vypouštění řídí elektronika a její provoz se ovládá pomocí aplikace v telefonu.
Vana se navíc díky sofistikovanému systému dokáže sama zbavit případných nečistot na dně i na hladině, čímž zůstává voda stále čistá a studená. „Vana má dvojité dno, případné nečistoty tak propadávají vrchním perforovaným dnem a usazují se úplně dole. Při napouštění proudí voda mezi dny, čímž případné nečistoty žene na hladinu a díky hydrodynamickému proudění pak odtékají pryč z vany společně s teplejší vodou na povrchu,“ vysvětluje Petr Kostlán z oddělení vývoje technických řešení Plzeňského Prazdroje. A pochvaluje si, že instalace nové vany a pravidelné používání aplikace sníží spotřebu vody v průměru o 58 procent.
Týdně tak dokáže nová chytrá vana s objemem 75 litrů uspořit asi 385 litrů vody, za rok 20 kubíků, což při cenách vodného a stočného v hlavním městě dělá 2 700 korun. Další přibližně tisícovku ročně pak výčepní uspoří na elektřině, když vanu nebude po každé směně vypouštět a ani přes noc vypínat.
Vychlazená premiéra
První chytré vany na pivní sklenice Prazdroj instaloval v pražské restauraci Energy Pub v Riegrových sadech, kde navíc budou již brzy zbytkovou vodu, vypouštěnou ze zachlazovaných van, využívat na zalévání stromů a záhonů v okolí restaurace.
V průběhu léta pak chytrou vanu dostanou další podniky. „Hospodám standardně poskytujeme výčepní technologii na naše náklady. Pokud se pilotní provozy osvědčí, chceme úspornější vany postupně instalovat i do dalších podniků. Stejně jako to máme v plánu s novým chladicím zařízením, které jsme loni vyvinuli a v posledním roce ho testujeme na několika desítkách hospod,“ uzavírá Zaoral.
Pivní inovace
|