„Se syny mám unikátní vztah, jsme firma paní cukrouškové“

  19:24
Kdo rád peče, zná Mirku van Gils Slavíkovou. Světoznámá cukrářka, kterou nejen milovníci sladkého mlsání znají i jako „tu porotkyni s růžovou hlavou“, vydala před rokem „cukrářku“ s názvem Famózní! Rok se s rokem sešel a díky energii, kterou jí její fanoušci dodali, je tu další várka receptů určených pro mlsné jazýčky.
Fotogalerie3

Mirka van Gils Slavíková | foto: Matěj Žďárský

Až do pondělí jezdíte po Česku a podepisujete cukrářku Famózní! 2. Proč o knížce nemluvíte jako o kuchařce?
Jestliže v té knize mám receptury o cukrařině a nevařím tam, není to kuchařka. Já tohle mám díky svým synům, kteří jsou Češi, ale protože zhruba deset let žijí mimo republiku, mají češtinu zvláštně krásnou. A jejich slova mají obrovskou logiku, až mi to připomíná dobu Dobrovského. Je to strašně půvabné, a odtud asi vznikla myšlenka, že o knížce mluvím právě jako o cukrářce, a ne kuchařce.

Den co den jste teď na cestách. Řídíte sama?
Ne, mám osobní asistentku Míšu. Ona sama se představuje jako řidička slečny Daisy. Já nejsem úplně člověk, který má vztah k autům, potřebuji ho jako přibližovadlo.

Na křtu Famózní! 2 jsem si všiml, že synové Matěj a Clark měli velmi výrazné role. Hodně pomáhají také s vaší prezentací třeba na sociálních sítích. Musela jste je k tomu přemlouvat?
Já jsem strašně pyšná maminka. My máme se syny naprosto unikátní vztah, jsme semknutá trojka. Nemusím je k ničemu přemlouvat, my jsme taková firma paní cukrouškové.

Kluci studují?
Matěj ještě dodělává poslední ročník Kunstakademie v Utrechtu, obor ilustrátor. Takže ten stojí za veškerým natáčením, animacemi a grafikami, které děláme. A teď vám prásknu jednu novinku – pracujeme spolu na dětské cukrářce! Matěj dělá veškeré ilustrace, celý postup práce rozkresluje a už jsme téměř ve finální verzi. Spolupráce je to úžasná, funguje to a vůbec se nehádáme. Když na to přijde, tak se víc hádáme s Clarkem.

A ten je čím?
Clark je kuchař, cukrář, pekař. Všechny tři obory zvládnul se naučit. V současnosti pracuje v restauraci v Eindhovenu, ale jakmile se dělá kniha nebo se něco zkouší, třeba modelařina, využívám ho, jak to jde. A když maminka nemá čas, tak vaří.

Takže se vlastně oba „pomamili“?
Teď vám řeknu, co je mou největší pýchou. Mí synové se nádherně „pomamili“, aniž by k tomu byli tlačeni. Oba dva si své obory působnosti vybrali sami. Clark chtěl jednoznačně cukrařinu, navíc kuchařina mu přináší mnohem větší pole působnosti. A Matěj mi splnil můj sen. Do 15 let nic nemaloval, pak vzal tužku, namaloval mi kocoura tak, že to vypadalo jako fotka, a řekl mi, že by asi šel na výtvarnou školu.

Kdo vás nasměroval k cukrařině?
Jednoznačně tatínek. Byl pragmatik, učil se kovářem. To výtvarno v tomhle povolání měl, dělal krásné věci.

Toulavé boty jste navlékla až jako cukrářka, projela jste celý svět. Například v Johannesburgu jste vedla místní vyhlášenou cukrárnu, jednou z profesních zastávek byly Spojené státy. Jak jste přišla na myšlenku dobýt Ameriku perníkem?
To je kulišácká otázka. Nedávno jsem se zamýšlela nad tím, jak jsem vlastně přicházela k těm úspěšným věcem. Valnou většinu soukromého života, což tedy byla neuvěřitelná chyba, jsem moc neposlouchala svoji docela silnou intuici. Ale co se řemesla týká, naopak jsem ji poslouchala vždycky. A tak se zrodily perníčky, které slavily v Americe úspěch.

Perník je typický kořením. To k vám neodmyslitelně patří…
Mám kolem sebe nejbližší tým sedmi lidí a řeknu vám, těm už buchty někde jinde jen tak nechutnají. Protože tam chybí citronová kůra, dostatek soli, to je neskutečné téma v cukrařině, a muškátový oříšek. Po babičce přidávám hřebíček a dokonce ve vánočním období také nadrcené nové koření. Ale to jsou pouze špetky, které vám to těsto tak neuvěřitelně nakopnou. Máte cítit lahodné těsto. Koření tam patří, ale na první dobrou byste ho neměli poznat.

Milujete čokoládu. Jaké jiné jídlo vám chutná?
Asi vás překvapím, ale nejvíc byste mě uctil novými bramborami s tvrdým tvarohem, pokapanými máslem a posypanými čerstvou pažitkou. Nebo výborným čerstvým chlebem a tuhou smetanou. To miluji. A hrozně ráda mám šneky. Nejlepší dělají naproti pařížské katedrále Notre-Dame.

A co chřest? O něm jste netradičně napsala i kuchařku.
Ta bohužel trošku dostala na frak. V Holandsku jsem žila na vesnici, kde sídlí rodina, která je největším zdejším producentem chřestu. Takže jsem měla možnost tuto zeleninu poznat jako málokdo. Navíc chřest miluji. Lidé se po této kuchařce ptají, ale bohužel zapadla.

Dá se vámi milovaný chřest uplatnit také ve vaší profesi?
Jednoznačně! Chřestový sorbet je naprostá lahůdka, můžete ho zapékat s rebarborou jako tartaletku. Nebo s jahodami jde určitě o vynikající spojení.

Vaše výrobky hýří všemi barvami. Pestrobarevnost neodmyslitelně patří také k vaší osobě. A teď nemám na mysli jen váš růžový přeliv…
Nemůžu černou. I když vidím pěkný kus oblečení, jen si ho přiblížím k tělu, cítím strach z temnoty, prostě si ho nemůžu vzít. Já mám svoji oblíbenou značku, která dělá velmi krásné modely. Mě oblečení prostě musí pinknout do nosu. Já hned vidím kombinaci, aby to dobře vypadalo, takže pro mě není problém si koupit něco třeba v„sekáči“.

Jak vás napadlo nechat si vlasy obarvit zrovna narůžovo?
Jsem experimentátor, já vlastně vyzkoušela, tedy kromě černé, snad všechny barvy. S fialovorůžovou hlavou jsem přišla na casting k soutěži Peče celá země a tam řekli, že si ji mám zachovat. Chcete-li něčeho dosáhnout, není čas ztrácet čas. Abych to urychlila, nebudu šedou myší, té si nikdo nevšimne. Takže pracovně mi to, že jsem „ta s tou růžovou hlavou“, vůbec nevadí.

Famózní! a Famózní! 2 dělí rok. Můžeme tedy na Vánoce 2022 čekat pokračování s číslem 3?
Bude-li zdraví sloužit, tak ano. A bude velmi speciální! Myslím si, že český národ potěší velmi. Bude to poslední knížka z cyklu Famózní!, ale jiné budou následovat.

Nenapínejte nás…
Všichni lidičkové by chtěli vánoční knížku, syn si zadal zakázku, že by chtěl bibli mých triků a tipů – to je strašně těžká disciplína – a pak po mně chtějí autobiografii. Ta je až přepestrá, takže hodně přemýšlím, jak ji uchopit.

Takže se z vás definitivně stává spisovatelka?
To už vlastně jsem, knížek už mám sedm. Hrozně jsem toužila knížky dělat podle sebe. Zamyslete se nad tím, kolik lidí knížku přečte celou, tedy od A do Z. Je velká škoda, že se vyrobí a jdeme do ní pro tři recepty. Zbytek leží ladem. Jak to tedy udělat, aby to bylo atraktivní? Musí to být především čtivé a líbivé na pohled. Proto ke kapitolám dávám malinkou story letos máme ve Famózní! 2 také fotografie od mých blízkých lidiček. Jsem spokojená, povedlo se. Lidi už mi píšou, že ji přečetli celou, a to je přesně ono.

Nejčtenější

GALERIE: Ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají. Příští stanice Purkyňova

Se stanicí podzemní dráhy se na Národní třídě počítalo už od samého prvopočátku, kdy se vůbec téma metra dostalo v Praze na přetřes, tedy už za první republiky. Definitivně se ale o jejím vybudování...

Tipy na levné bazény v Praze: Kde si skvěle zaplavat bez drahého vstupu

V hlavním městě najdete nejen moderní aquaparky s vířivkami, tobogány a wellness zónami, ale i plavecké bazény, které dýchají historií a připomínají dobu první republiky. Některé z nich vznikly už ve...

Praha se zase rozroste! Kudy povedou tramvajové trasy do středních Čech?

Cesta tramvají až do Zdib? Proč ne! Stavba trati Praha-Zdiby-Sedlec by měla začít už za dva roky. A v plánu jsou i další tramvajové trasy do Středočeského kraje.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Pomozte mi se vymočit, prosil ženy na ulici muž s bílou holí. Slepotu předstíral

Neobvyklý případ řešili tento týden olomoučtí strážníci. Na hlídku se v jedné z okrajových městských částí obrátila kolemjdoucí s tím, že poblíž se pohybuje muž s bílou holí a obrací se na ženy s...

Kolik z těchto 10 faktů o pražském metru znáte? Některé vás možná překvapí

Pražské metro denně spolkne a zase vyplivne na povrch skoro milion cestujících. Pro Pražany představuje rutinní přepravní prostředek, pro turisty adrenalinovou jízdu do neznáma. I tato zdánlivě...

Štatlu věříme, vybízí k napití, říká ředitelka Starobrna o nové dvanáctce

Advertorial

Při vývoji nového piva má ředitelka brněnského pivovaru Starobrno Klára Konupčíková zvlášť v oblibě fázi vymýšlení nové receptury, diskuse při hledání její finální podoby a s tím spojené degustace....

14. května 2025,  aktualizováno 

Zastupitelé H. Králové umožnili Endetě pokračovat v přípravě nákupního centra

Zastupitelé Hradce Králové dnes umožnili firmě Endeta a developerské společnosti J&T Real Estate CZ pokračovat v přípravě stavby nákupního centra Nová Zelená...

13. května 2025  20:38,  aktualizováno  22:46

Hasiči vyjeli do Úval k hořící hale. Oheň je pod kontrolou, dohašování potrvá do rána

V Úvalech zasahuje hasičský sbor u rozsáhlejšího požáru haly s automobilovými veterány. Před devátou hodinou večerní dostali hasiči požár pod kontrolu. Lidé se mají vyhnout okolí Škvorecké ulice.

13. května 2025  21:02,  aktualizováno  22:15

Kladenská nemocnice začala používat nový robotický operační systém

Kladenská nemocnice od pondělí používá robotický operační systém Versius. Nová technologie je pro pacienty bezpečnější, umožňuje zákroky s vysokou přesností....

13. května 2025  19:59,  aktualizováno  19:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Závada na solárních panelech způsobila požár. Na Nymbursku vzplály přístřešky

V Městci Králové na Nymbursku v úterý odpoledne hořely přístřešky. Škoda je téměř dva miliony korun. Oheň vznikl od poruchy na solárních panelech.

13. května 2025  20:52,  aktualizováno  20:52

Cenu Jihomoravského kraje převzala i vědkyně hledající talentované děti

S hledáním nadaných dětí v třídách základních škol pomáhá docentka brněnské Masarykovy univerzity Šárka Portešová několik let. Kromě toho je ředitelkou...

13. května 2025  19:12,  aktualizováno  19:12

Napínavý příběh z druhé světové války vypráví Ústečan ve vydaných pamětech

Ústí nad Labem vydalo k 80. výročí druhé světové války paměti Ústečana, který bojoval ve Francii. Zavedou čtenáře na dobrodružnou cestu z českých zemí, na...

13. května 2025  19:05,  aktualizováno  19:05

U Havlíčkova Brodu srazil rychlík muže, těžkým zraněním podlehl

Provoz na železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Okrouhlicí zastavila na tři hodiny srážka vlaku s mužem, který se pohyboval v kolejišti. Muž podlehl těžkým zraněním, uvedl mluvčí krajských...

13. května 2025  20:42

Interaktivní výstava Malý princ začala dnes v Písku

Interaktivní výstava Malý princ v písecké Sladovně zavede diváky kombinací ilustrace, fotografie, rozšířené reality a scénografie do fantasy světa, který...

13. května 2025  18:20,  aktualizováno  18:51

Požár rodinného domu v Mrsklesich způsobil škodu milion Kč, jeden člověk zraněn

Škodu zhruba za milion korun dnes odpoledne způsobil požár rodinného domu v Mrsklesích na Olomoucku. Při požáru, jehož příčinou byla nedbalost při pálení sena,...

13. května 2025  18:14,  aktualizováno  18:14

Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila
Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila

Lehká, svěží a plná přírody – taková je parfémová voda Ranní Louka od Manufaktury, kterou jsme v naší redakci měly možnost otestovat. Proč se hodí...

U H. Brodu srazil vlak muže, zraněním podlehl, provoz na trati stál dvě hodiny

Provoz na železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Okrouhlicí stál přes dvě hodiny kvůli srážce vlaku s mužem, který se pohyboval v kolejišti. Muž podlehl...

13. května 2025  17:58,  aktualizováno  17:58

VIDEO: Turecké letadlo škrtlo v Praze ocasem o ranvej. Modleme se, vyzýval pilot

Napínavý pokus o přistání si prožili cestující na palubě letu TK1771 společnosti Turkish Airlines z tureckého Istanbulu do Prahy. Airbus A321neo při přistávání na Letišti Václava Havla škrtl ocasem o...

13. května 2025  19:22
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.