Hned na úvod pro vás máme špatnou zprávu. Festival Whisky Life! Prague jste propásli. Konal se na začátku listopadu. Pokud máte ale jen trochu rádi whisky, určitě se příští rok stavte a úplně nejlépe uděláte, když se zúčastníte i jedné z řízených degustací. My to udělali a bavily nás nejen ochutnávky, ale i celý příběh. Jeho průvodcem byl Kevin Pigott. Globální whisky ambassador Tullamore D.E.W. klame tělem. Mladík s vášní pro poezii umí totiž i krásně básnit o whisky.
Uisce beatha neboli „voda života“ se v Irsku pálí již po mnoho staletí a prsty v tom mají misionářští mniši. Při své snaze přinést křesťanství ze Středního východu do pohanských zemí se jim podařilo předat své znalosti výroby parfémů a esencí z místních rostlin místním obyvatelům. Těm netrvalo dlouho, než zjistili, že právě s touto dovedností lze vyrobit velmi lahodný elixír.
Česká stopa
|
Zajímavý je příběh i samotné Tullamore D.E.W. Palírna vznikla v hrabství Offaly v roce 1829. Destilát je známý hlavně díky procesu míchání, který vznikl tak trochu náhodou. „V době, kdy se irská whisky začala potýkat s vysokými daněmi na destilaci, se v Tullamore uchýlili k inovativním technikám míchání různých druhů whisky, aby dosáhli potřebné chuti a kvality, a přitom dokázali optimalizovat výrobní náklady. Naše palírna tehdy přišla s unikátním blendem, který kombinuje tři základní druhy irské whisky: single malt, grain a pot still,“ popisuje Pigott a v ruce už drží degustační sklenku a v ní trochu single pot still whisky.Destilát zraje v americkém dubu, voní po ovoci a zaujme olejnatou texturou.
To druhá ochutnávka odpočívá v sudech ze španělského dubu, kde dřív ležela cherry. Také proto má single malt whisky tmavší barvu. Oceníte i karamelové tóny. Jako třetí pozvedá Kevin Pigott single grain whisky. Méně výrazná chuť u průhledné whisky vůbec neurazí. Devětašedesátiprocentní destilát ale rozhodně zaujme.
Sladkou tečkou je ochutnávka dvanáctileté Tullamore D.E.W., a to nejen proto, že si před ní dáváme ještě čokoládu. Příjemně suchý závěr s trvajícími lehkými citronovými a sladkými tóny končí naši ochutnávku.
Poradí nám Kevin Pigott na závěr, jak si nejlépe vychutnat whisky? Ambasador krčí rameny. „Vy Češi si dáte pivo, když koukáte na sport, víno se zase nejlépe kombinuje s jídlem. S whisky je to jiné, na tu si musíte najít správný moment,“ radí Pigott a v očích má jiskru. Těžko říct, zda z něj mluví básník, či ty čtyři ochutnávky.