Vinné sklepy Kutná Hora vsadily na metodu zachytávání uhlíku v půdě. „Spalujeme organický materiál, který není vhodný ke kompostování, a přeměňujeme ho na biouhel. Ten pak smícháme s kompostem, což zvyšuje úrodnost půdy a zároveň dlouhodobě váže uhlík,“ vysvětluje Soňa Podholová, ředitelka vinařství. Podotýká, že tento postup nejen zlepšuje kvalitu půdy, ale také snižuje množství oxidu uhličitého uvolňovaného do atmosféry.
Humus uchová uhlíky
Na podobném principu pracuje i Vinařství Holánek, které se zaměřuje na obnovu půdy a podporu přirozené biodiverzity. „Na vinicích vyséváme směs 18 druhů bylin, které zachytávají uhlík v půdě a zároveň zlepšují mikroklima vinice,“ říká majitel Hynek Holánek. Tento přístup pomáhá vytvářet trvalý humus, schopný uchovat uhlík po stovky let. Kromě toho vinařství minimalizuje chemické vstupy a upřednostňuje mechanické zpracování půdy. „Výroba syntetických pesticidů a hnojiv je energeticky náročná a významně přispívá k emisím skleníkových plynů. Proto jsme přešli na biologické metody ochrany rostlin a snažíme se maximálně omezit používání chemie,“ dodává Holánek.
Záporná uhlíková bilance
Inovativním řešením v oblasti udržitelnosti je také technologie jímání kvasného oxidu uhličitého, kterou vyvinuli vědci z Mendelovy univerzity v Brně. V největším rozsahu ji využívá například Vinný dům. „Plyn získaný při kvašení moštu používáme k výrobě perlivých vín nebo ho prodáváme jiným firmám,“ vysvětluje majitel vinařství Dušan Černoch s tím, že tento přístup nejen snižuje emise a umožňuje i využití vedlejších produktů výroby. „Naším cílem je nejen uhlíková neutralita, ale dokonce záporná uhlíková bilance,“ uzavírá Černoch.
Bio s certifikáty
|