metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 17 °C

Pátek, 20. září 2019. Svátek má Oleg.
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou.
Dalších 6 fotografií v galerii
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. | foto: Archiv Z. SkanderMetro.cz

Stýská se mi po Brně, říká cukrářka na Džerbě

29. ledna 2017  12:41 Lucie Mottlová Metro.cz
Tunisany naučila jíst medovník. Zuzana Skander žije v Tunisku třináct let.

Zuzana Skander se s manželem seznámila v Brně, když tam byl na studiích. „Po nějaké době dostal pracovní nabídku v oblasti cestovního ruchu na Džerbě. Tak jsem se rozhodla odjet s ním k jeho rodině,“ říká Skander.

Fotogalerie

Zpočátku po ni bylo těžké si zvyknout na život v Tunisku. „Neovládala jsem žádný cizí jazyk, až po čase jsem se částečně domluvila arabsky. A arabštinu se učím dodnes,“ přiznává Skander.

Na život v Tunisku si postupně zvykla, zvlášť když přišly rychle za sebou tři děti a nebyl čas myslet negativně. „Měla jsem štěstí, že jsem poznala lidi kolem sebe – jak místní Tunisany, tak i české delegáty na ostrově. Hodně mi pomohli se začlenit mezi ně a naučit základy arabštiny a vařit tuniská jídla. Jelikož manželova rodina je z hlavního města, tak jsem neměla možnost trávit tolik času přímo s nimi.“

Na otázku, jak se liší život v Tunisku a v Česku, odpovídá: „Je to o mentalitě, jiná země, jiné tradice, jiné zvyky. Všude na světě jsou hodní a špatní lidi a já jsem moc ráda, že mě mezi sebe vzali, jako bych tam patřila,“ říká.

Zpočátku neměla v úmyslu otevírat cukrárnu na Džerbě. „Byl to nápad mého manžela, který se snažil, abych se v cizí zemi nenudila,“ vzpomíná Skander. Hodily se jí zkušenosti s provozováním cukrárny v Česku.

Nejtěžší bylo zajistit suroviny na výrobu zmrzliny, které musela dovážet z ciziny. „Místní nebyli vůbec zvyklí jíst kopečkovou zmrzlinu. Dnes jim nejvíce chutnají mléčné zmrzliny. Tunisané moc rádi mlsají,“ přiznává Skander. Nabídku dortů má podobnou jako v Evropě.

„Hodně zákazníků si oblíbilo medovník. Ze zmrzlin jdou nejvíce na odbyt příchutě jako Ferrero Rocher, Kinder Bueno, Snickers a Jogurt. „Někdy mám pocit, že média podávají informace jinak. Rodina mi pak volá, co se tady děje. A musím je uklidňovat, že je vše v pořádku a že je tady klid,“ říká.

Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. „Ale moc mi schází Brno, kde jsem prožila část svého života, kde mám spoustu kamarádů a známých,“ uzavírá.

Komentáře

Hlavní zprávy

Úřady mají málo „detektivů“, nejlepší je čmoudila natočit

Ilustrační snímek
vydáno 19. září 2019  13:44

Plasty. Nekvalitní uhlí. V některých domácích kotlech se spalují neuvěřitelná svinstva.  celý článek

V Kyjích posnídáte na peroně

Štrúdl z tvarohového těsta s jablky
vydáno 19. září 2019  5:55

Každý, kdo dnes nechá auto doma, dostane od Prahy 14 kávu a štrúdl.  celý článek

Komerční sdělení

3 věci, které může udělat ČR do konce roku pro ochranu klimatu

3 věci, které může udělat Česká republika do konce roku pro ochranu
vydáno 18. září 2019  7:00

Slýcháme, že ti kdo protestují proti změnám klimatu, nenavrhují žádné dosažitelné cíle, že pouze “obchodují se strachem”. Není to pravda. Nyní naši...  celý článek

Češi stále častěji platí mobilem

Platba mobilem s NFC
vydáno 18. září 2019  5:55

Digitální placení výsadou mladých? Internetové bankovnictví zvládají bez potíží i senioři.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám