metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 21 °C

Neděle, 22. září 2019. Svátek má Darina.
Sládkové Trautenberku Tomáš Ďuríček a Vojtěch Kaprálek.
Další 4 fotografie v galerii
Sládkové Trautenberku Tomáš Ďuríček a Vojtěch Kaprálek. | foto: TrautenberkMetro.cz

Tady je Trautenberkovo

10. června 2017  13:50 Ondřej Katz
Ve výšce 1045 metrů nad mořem a pět metrů pod zemí, ve stoletém sklepení bývalé Tippeltovy boudy v Malé Úpě začali vařit pivo horalů. Pivovar Trautenberk je nejmladším přírůstkem do rodiny krkonošských minipivovarů. Vyrazili jsme tam sepsat jeho příběh.

Pivovar z boudy, která se za totality transformovala v hotel Družba, je sousedský v každém smyslu slova. Na jeho vznik přispěli zdejší boudaři i místní lyžařský areál SKiMU. Ti všichni také pivo čepují, a protože je „jejich“, všichni se o ně hezky starají.

Martin Buček, šéf zmíněného areálu v Horní Malé Úpě, je za pivovar Trautenberk fakt rád. „Pivní turistika existuje, o tom vůbec nepochybujte!“ říká a po kratší debatě začínám chápat, proč mu zdejší varna dělá takovou radost.

Pivovar bude!

Před pár roky se lidé okolo podnikatele Martina Kulíka rozhodli vybudovat v Malé Úpě kvalitní lyžařské středisko, což se jim v každém případě podařilo. Jenže to chtělo i letní program. „Nechceme na Pomezkách dělat umělou bobovou dráhu, akvapark nebo podobný cirkus. Sem se to prostě nehodí, nezapomeňte, že se tu pohybujeme ve třetí zóně národního parku,“ říká Buček, když nám servírka na stůl staví dva trautenberky. To mi dává smysl. A taky mi to chutná. „Ještě dvě, prosím vás.“

Fotogalerie

Pražského developera Martina Kulíka živí projekty luxusního bydlení realizované hlavně v Praze. Jak ale sám říká, malým pivovarům propadl a věnuje jim hodně času. Už před čtyřmi roky začal v pražské Hostivaři vařit pivo Hostivar, a to v původně malém podniku hlavně pro známé. V tamní restauraci si ale dnes bez rezervace nesednete a o tom, že by se hostivařské pivo vozilo ještě do jiných hospod, nemůže být řeč. Všechno vypijou! Proč ale vařit pivo na Pomezních boudách, těsně pod hřebeny Krkonoš?

Vysvětlení je vlastně docela jednoduché, Malá Úpa je druhým domovem Martina Kulíka, mimo jiné náruživého lyžaře. Má zde trvalé bydliště a od posledních voleb dokonce sedí v zastupitelstvu obce. Kromě lyžařského areálu mu v okolí patří několik nemovitostí a teď také pivovar. „Dáme si ještě jedno?“ „Ale jo, zkusíme třináctku, to uvidíte!“

Je to naše pivo

Podle webu pivni.info.cz se každý týden otevře nová varna, což zní neuvěřitelně. V Malé Úpě na to šli originálně. Minipivovar Trautenberk je akciovou společností, do níž svůj vklad vložila řada podnikatelů z Úpy a okolí. Tato skutečnost nejen že napomáhá jistému stmelení zdejších živnostníků, což je milý kontrast s řadou jiných, často pěkně rozhádaných horských obcí, ale především si tu trautenberka můžete dát skoro na každém rohu. Čepují ho v bufetech pod sjezdovkami, v penzionech, restauracích, ale dokonce i v nedalekých Janských Lázních nebo v Peci pod Sněžkou. „Je to naše pivo, máme ho rádi. Rádi ho pijeme a rádi ho prodáváme,“ říká Buček a pochvaluje si, že tomu jejich maloúpskému pivu také všichni hospodští věnují náležitou péči. Musím uznat, že zákazník z toho jen profituje. „Tak co, jaká byla?“ „Dobrá, ale já bych si tedy radši zase dal tu jedenáctku.“

Sto let stará bouda

Bývalá Tippeltova bouda v nejsevernější části Malé Úpy zvané Pomezní boudy stojí od roku 1911 a v dobách někdejší slávy prý patřila k nejmodernějším v okolí. Jako první tu měli elektřinu! Rekonstrukce ale, jak je vidět, nespočívala v natření oken a vysmejčení podlahy, vzalo se to pěkně z gruntu.

Sklepení několikapodlažní budovy, v němž je dnes pivovar, bylo dokonce potřeba mírně prohloubit, hodně se bouralo i v přízemí, kde už je dnes zase bezva restaurace a nad ní několik pokojů pro hosty. Kromě minipivovaru je bouda zajímavá i z hlediska architektury. Na česko-polské hranici už stojí více než sto let, takže pamatuje prvorepublikovou slávu i smutné časy umakartu. Když majitel plánoval rekonstrukci, netušil tak úplně, co všechno ho čeká. „Do čeho se sáhlo, to se doslova sypalo!“

Odkrývání starých vrstev ukázalo, že původně byly přístavby prováděné poměrně citlivě, a to i přes to, že zcela otočily orientaci stavby. Původně stála rovnoběžně se silnicí, posléze kolmo. Pak se ale časy změnily. V sedmdesátých a osmdesátých letech na scénu nastoupily levné a nekvalitní materiály, bourání v rámci přestavby o nich vydalo smutná svědectví. Naštěstí všechny zprávy nebyly špatné a našly se i velké poklady. Pod dvěma vrstvami levného linolea bylo původní pískovcové schodiště, v restauraci se podařilo odhalit železné sloupy se starými originálními nýty.

Všechny tyto unikáty jsou v interiéru znovu k vidění, přiznané, doplněné tradičním horským materiálem – dřevem na pokojích i kachlovými obklady. Překvapení čekalo také na půdě, kde se podařilo najít původní dřevěné vyřezávané lustry – i ty jsou dnes zpátky a osvětlují hospodský sál.

Chalupa nakonec dostala nové stropy i podlahy, z původní boudy zůstal de facto jen skelet. Ovšem genius loci se sem po padesáti letech existence hotelu Družba evidentně vrací. S každým uvařeným pivem, s každým hostem. „Asi už byste měl jít. Sládek tu bude i zítra, tak se za ním stavte na vyprošťováka. On vám taky něco poví.“

Vojtěch Kaprálek z nové generace sládků

Jedním ze dvou sládků minipivovaru Trautenberk je Vojtěch Kaprálek. Přiznám se, že spíš než mladého skejťáka jsem si v pozici ctihodného sládka pivovaru, co se jmenuje Trautenberk, představoval... No něco jako Trautenberka. Absolvent oboru Potravinářská technologie a biotechnolgie na uznávané pražské Vyšší odborné škole Podskalská se hned ukázal být kompetentní osobou. Trautenberk je sice jeho první štací v pozici hlavního sládka, zkušenosti už ale dva roky sbíral coby pravá ruka sládků Jana Tržila a Františka Poláčka z Hostivaru. Z jeho povídání, které jsme absolvovali přímo ve sklepě Tippeltovy boudy, jsem záhy poznal, že pro výkon tak váženého povolání samozřejmě potřebujete o pivu hodně vědět, taky tu práci ale musíte mít rádi. A to Vojtěch určitě má. Vždyť kvůli ní do Malé Úpy jezdí až z Kolína.

Vojtěchu, co je na pivu, které v Malé Úpě vaříte, tak zvláštního?

Tak třeba to, že používáme místní vodu, přímo tu z vodovodního řadu. Chemickým složením je velmi vhodná, měkká a nemusíme ji jakkoliv upravovat. Voda z okolních opců tedy opravdu dává našemu pivu to, co jiné pivo nemá.

Ale chmel z Krkonoš nemáte, že ne?

Z devadesáti procent používáme chmel český – žatecký. Ten je docela slavný, my bereme poloraný červeňák. Vaříme z něj naše spodně kvašená piva, takzvané ležáky. Pro vaření piv typu ale nebo stout potom používáme chmely americké, novozélandské či anglické. To proto, že české chmely prostě neumí dodat ono citrusové nebo ovocné aroma, které je pro pivní speciály třeba amerického typu zapotřebí. Tou úplně základní surovinou pro vaření piva je ale slad. My ho kupujeme ze sladovny v Kounicích u Českého Brodu. Karamelové nebo barvicí slady dovážíme z Německa.

Jak vypadá pivní turistika v Krkonoších?

Malá Úpa je docela hojně navštěvované turistické centrum, kam samozřejmě lidé přijíždějí primárně kvůli jiným věcem, než je pivo. Není ale vůbec špatné, že se Úpa pivovarem Trautenberk napojila na konec, nebo možná na začátek, jak se to vezme, cesty místních pivovarů. Vezměme to tedy od Vrchlabí, kde jsou Pivovarská Bašta a Hendrych, v Trutnově je Krakonoš, pivo se vaří na Friesových boudách i na Luční boudě, takže na relativně malém území najdete i s námi šest minipivovarů. To už se vyplatí si sem kvůli pivu zajet, nemyslíte?

Kolik toho v Trautenberku uvaříte?

Maximální výstav pivovaru Trautenberk je deset tisíc hektolitrů ročně. To jsou dva miliony piv, které se vypijí v Malé Úpě, Janských Lázních, v Peci, pak ještě v Trutnově a v šesti provozovnách v Praze. Ambice expandovat někam jinam nemáme. U správného minipivovaru tvoří základnu odběratelů hospody v dosahu komína, tak se to říká. Má to svoji logiku. Jednak chceme, aby pivo Trautenberk zůstalo autentickým, svým způsobem výjimečným, a pokud o ně máte zájem, musíte se za ním prostě vydat k nám do regionu.

Komentáře

Hlavní zprávy

Hraboši útočí dál! Ve hře je opět jed

ilustrační snímek
vydáno 22. září 2019  0:29

Jsou nemilosrdní jako mloci z Čapkova dramatu. Škodí hlavně na Moravě.  celý článek

Metro.cz je offline. Tento článek si přečtěte až zítra

Ilustrační černá
vydáno 21. září 2019  0:41

V úterý to bylo 20 let, kdy důchodkyně Věra Pohlová v jedné anketě deníku Metro řekla: „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“ Její výrok se...  celý článek

Pohodlnější spojení do centra je v plánu z Rajské zahrady, Hostavic, Jahodnice i Jiráskovy čtvrti

Simona Vlašimská (vpravo) věnovala koláč i nám.
vydáno 20. září 2019  15:51

Fouká vítr, venku kolem deseti stupňů a každý vlak má zpoždění několik minut. Tak vypadá v posledních dnech téměř každé ráno na vlakové zastávce...  celý článek

Jsem nadšenej, říká Vladimír Mišík o albu bez Etc…

Přebal desky
vydáno 20. září 2019  12:12

Dnes vychází nové album hudebníka Vladimíra Mišíka s názvem Jednou tě potkám. Hudební doprovod nově obstarala kapela Blue Shadows producenta Petra...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám