Zkuste i recept na vánoční omáčku od šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Pavla Václavíka. Připravte si vývar z kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel). Zvlášť ve vodě uvařte sušené švestky (30 dkg) a oba vývary slijte.
Přidejte vyloupané švestky, rozmixujte, přidejte fíky (50 g) a meruňkovou zavařeninu. Lískové (50 g) a vlašské ořechy (20 g) nakrájejte a?každé zvlášť povařte. Mandle (50 g) spařte a nakrájejte. Zvlášť povařte rozinky (100 g). Přidejte do vývarů a vše krátce povařte. Oslaďte medem, zahustěte perníkem a přidejte šťávu z citronů.
Vánoční cukroví může být také s ingrediencemi, které běžně nevyužíváte. Máme pro vás několik receptů, které nejsou tak známé.
1 Kokosky medové jáhlovky
Počet porcí: asi 80 kousků, čas přípravy + pečení: 45 minut
Ingredience: 1 balení medové jablko LeGracie, 8 bílků, špetka soli, 5 lžic sladidla (třtinového cukru), 10 lžic kokosu
Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Medové jablko připravte dle návodu s přidáním sladidla. Nechejte vychladnout. Vyšlehejte bílky se solí. Do kuskusu v míchejte kokos a lehce vyšlehané bílky. Tvořte hromádky na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut.
2 Vánoční hvězdičky
Ingredience: 250 g másla, 250?g měkkého tvarohu, 250 g hladké mouky, 1–2 žloutky, švestková nebo meruňková povidla nebo náplň.
Náplň: 100 ml vypeckovaných švestek/meruněk, 100 ml vody, 50 ml cukr; skořice, vanilkový či skořicový cukr – nemusí být
Postup: Švestková nebo meruňková náplň musí být připravena den předem. Důkladně omyté ovoce dejte na pánev a smíchejte s cukrem a vodou. Ovoce propíchejte vidličkou. Za stálého míchání přiveďte k varu, pak ztlumte. Pánev přikryjte a nechte vařit dalších 15 minut, dokud ovoce nezměkne. Směs občas promíchejte, aby se nepřipálila či nepřichytila k pánvi. Na konci vaření by ovoce mělo být téměř rozvařené. Vzniklou směs rozmixujte ručním mixérem. Horký džem naplňte do sklenic, ty pevně uzavřete a sterilujte horkou vodou. Džem skladujte v chladu.
Příprava těsta: Máslo nechte ohřát na pokojovou teplotu, pak je smíchejte s tvarohem a utřete dohladka. Přidejte mouku a jemně promíchejte. Vše míchejte, dokud se suroviny nespojí, poté těsto zabalte do fólie a nechte ztuhnout.Tvarování hvězdiček: Těsto položte na pomoučený pergamenový papír, poprašte je zlehka moukou a zakryjte druhým papírem. Těsto vyválejte na tloušťku asi 5 milimetrů.
3 Lívance s perníkovým kořením
Ingredience: 300 g bílého jogurtu Hollandia, 3 vejce, 100 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva,1 lžička perníkového koření
Postup: Vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte jogurt. Po částech vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a koření. Hotové těsto nechte 15 minut odpočinout a usmažte lívance dozlatova. Hotové placičky ozdobte ovocem dle chuti. K Vánocům se nejlépe hodí jablka v karamelu s ořechy.
4 Arabské koule s pekanovými ořechy a semínky
Ingredience: 1 ks Kus-Štrúdlu, 100 g směsi dýňových a slunečnicových semínek, 100 g drcených pekanových ořechů, med
Postup: Směs vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Na suché pánvi opražte nasekaná dýňová a slunečnicová semínka. Pekanové ořechy nejprve krátce opražte na suché pánvi a následně rozdrťte. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte 50 g směsi sekaných semínek a 100 g drcených pekanových ořechů. Hmotu zpracujte a tvořte z ní kuličky, které obalujte ve směsi sekaných semínek. Při obalování na kuličky lehce přitlačte, protože semínka nemají tak dobrou přilnavost jako třeba sezam. Každou kuličku uložte do papírového košíčku.