metro.cz

Pražská pivní úroda

  9:30
Moucha, muflon, sup. Zapomeňte na zoo. Podle zvířat se jmenují piva, co se nedávno začala vařit v Praze. Zajeli jsme do nových podniků nasát pěnu i atmosféru.
Pivovar U Supa

Pivovar U Supa | foto: ArchivMetro.cz

U Supa

Pivovar U Supa byl v roce 2016 zrekonstruován, aby navázal na svou dřívější tradici nejstaršího pivovaru s hostincem v Praze. Jeho kořeny sahají až do 15. století. Najdete jej v nejstarší a nejrušnější ulici Starého Města zhruba uprostřed Královské cesty, kde sídlí Univerzita Karlova. Vaří tu ležák s vyšší hořkostí nebo čtrnáctku s lehkou karamelovou sladkostí. Varna, tedy hlavní část celého zařízení, je prosklená a umožňuje hostům sledovat proces vaření piva. To nenajdete nikde v Česku.

Pivovar Moucha

Dřív byl létajícím pivovarem, vařil tedy zrovna tam, kde měly pivovary volno. Dnes už mu ale zůstal jen létající název. Ten odkazuje na majitele Petra Mouchu. Bodrého chlapíka, který svůj pivovar usadil do míst, kde to vypadalo, že se vaření piva nadobro nevrátí. Do pivovaru, kde se vařilo až do roku 2007 pivo Braník. Moucha vaří jedenáctku příjemně hořké chuti s jemným aroma žateckého chmele a dvanáctistupňový ležák chmelený americkými chmely s výraznou hořkou chutí.

Pivovar na Lochkově

Za myšlenkou založit lokální restauraci rodinného typu s domácí kuchyní a vlastním pivem stojí Tomáš Stehlík, šéfkuchař s bohatými zkušenostmi s českou i zahraniční gastronomií. Stejně jako většina minipivovarů i ten v Lochkově navázal na zaniklou tradici vaření piva. Můžete si tu vychutnat nejen klasické plzeňské typy piva, ale i další pivní speciály. Na čepu mají Álův ale, třináctku Ipičku či lochkovskou jedenáctku. Místní piva se vyznačují vysokou plností a velkou pitelností!

Pivovar Kunratice

Muflon. To je pilotní pivo z pivovaru v Kunraticích, který se nachází nedaleko Tvrze Kunratice. Pivo vařil až do roku 1901. Po bezmála 115 letech tu stará tradice byla obnovena. Nově byl pivovar otevřen na jaře 2016. Pan sládek Patrik Godovský vyladil muflony znamenitě. Pivo si můžete dát třeba v lesní restauraci Na tý louce zelený v Kunratickém lese. Takže ochutnejte skvělou jedenáctku nebo Muflon Red Ale 13°.

Pivovar Uhříněves

Dějiny Uhříněvsi se začínaly psát už v první polovině 13. století a ve stejnou dobu se tam také začalo vařit pivo. Podnik ale skončil s nástupem komunistů. V roce 1991 byl zdevastovaný objekt vrácen potomkům původních majitelů, kteří v rámci možností začali s jeho záchranou. Do roku 2014 se jen opravovalo. Naplno se pivovar rozjel po dvou letech. Vaří tu na počest tehdejšího majitele Aloise Tichého světlý ležák Alois 11. Je to klasický český ležák s lehce vyšší hořkostí a střední plností.

Pivovar Počernice

Počernický pivovar byl znovuotevřen v červnu 2016, což bylo 453 let od chvíle, kdy se tu uvařilo první pivo. V tomto pivovaru můžete ochutnat nejen 12° Počernický ležák, který je vařen podle původní receptury z 19. století, ale i spoustu dalších druhů piv dle sezonních akcí. Třeba stihnete ještě Počernický Magnát 15°. Tento speciál zrál ve sklepě 90 dní a dosáhl jemné síly a bohatosti. Na to, aby pivo bylo dobré, a na spokojenost štamgastů dohlíží originální soška svaté Barbory z 19. století.

Autor: Marek Peška Metro.cz
zpět na článek