metro.cz

Láska a víno? Přece růžové!

  14:10
Oslavte svátek růžových vín, již podesáté! Jak toto víno vzniká a co doporučuje sommeliér?
Po dlouhé zimě přichází sezona osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. | foto: ShutterstockMetro.cz

Tak jako každý rok, i letos se můžete těšit na rosé, vinařskou atmosféru a různé kulinární dobroty. To vše v prostředí Villy Richter a Svatováclavské vinice s okouzlujícím výhledem na Prahu. Akce je pořádaná Vinařským fondem a loni přivítala okolo tří tisíc návštěvníků.

Vydejte se dnes na ochutnávku více než stovky vzorků růžových vín z Moravy nebo z Čech, které představí přes třicet našich vinařů a odstartujte tak růžovou sezonu.

Kam dál za růžovými

Moravská v růžovém

5. 5. 2018

  • Ochutnávka vín pod názvem Moravská v růžovém nabídne více než jen růžová vína. Tato akce otevřených sklepů proběhne v sobotu 5. května od 11 do 19 hodin ve sklepní uličce Výmol a Zátiší v Moravské Nové Vsi. Otevřeno bude šest vinných sklípků a o zábavu se postará cimbálová muzika. Kdo přijde nejlépe růžově vyladěn, získá dárek. Více informací naleznete na www.vinaricek.cz

Jarovín rosé Znojmo 

7. 5. 2018

Jarovín rosé, ochutnávka vín zúčastněných ve stejnojmenné soutěži růžových vín a klaretů, proběhne v pondělí 7. května od 14 do 21 hodin ve Znojmě. Nejrůžovější den nabídne unikátní pultovou degustaci věnovanou výhradně růžovým vínům a klaretům a poskytne přehled o rosé vínech vůbec. Stejně jako v loňském roce budou na zvláštním pultu prezentována perlivá a šumivá vína ze soutěže Král vín České republiky. Akce se koná v rámci Májových dnů města Znojma a na nedalekém náměstí bude paralelně probíhat majáles. Více na: www.facebook.com/JarovinRose

Svátek růžových vín proběhne první májový den do 18 hodin ve Ville Richter na Pražském hradě. Součástí dvousetkorunového vstupného bude katalog, odznak a degustační sklenička. Za vzorky vín budou návštěvníci vinařům letos poprvé platit pomocí nabíjecích digitálních náramků, které dostanou při vstupu.

Rosé se vyrábí z odrůd plodících modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. A tak můžeme s nadsázkou říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé. Růžová vína se podle sommeliéra Marka Babisze doporučují podávat nachlazená na 8–12 °C, zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v teplejších měsících. Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami.

Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno, a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům. Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno.

Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžeme od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů a nejčastěji se dělí do tří hlavních skupin: Růžová rosé, Červená rosé, Oranžová rosé.

Autor: Petr Holeček Metro.cz
zpět na článek