Od loňského prosince platí pacienti za den pobytu v nemocnici 100 korun. Měl tento poplatek nějaký vliv na kvalitu nemocniční stravy? Podle dietologa Pavla Suchánka ze sdružení Fórum zdravé výživy šla kvalita nahoru. Ovšem aby byla srovnatelná s tím, na co jsme zvyklí z domova, museli bychom prý platit ještě více.
Nemůžete čekat hostinu jako v hotelu
„Vezměme si, kolik zaplatíme za plnou penzi i v tom nejlevnějším hotelu, a připočítejme svačiny. Dle mých soukromých výpočtů se dostaneme k částce okolo 300 korun na den. Není tedy možné chtít za sto korun stravu trojnásobné ceny,“ říká Suchánek, podle kterého se rozpočet nemocnic na stravu na pacienta a den pohybuje v rozmezí 170 až dvou set korun. Na kvalitu jídla má prý vliv také to, kdo jídelníček sestavuje. „Zda je to nutriční terapeut, který sleduje moderní trendy, vzdělává se, snaží se složení jídelníčku neustále vylepšovat, nebo zda jde o zaměstnance, který jen opisuje dvacet let starou příručku,“ dodává dietolog.
A co Suchánek říká na výtky pacientů, že jídla v nemocnici je málo? Pravidla prý určují složení stravy pro každého pacienta s daným onemocněním. Ti prý často netuší, že by se tak měli stravovat celoročně a v nemocnicích vyžadují svíčkovou se šesti knedlíky. „Bohužel někdy až v nemocnici pacienti zjistí, jak by měla strava vypadat,“ uzavírá.
V Praze přejdou pacienti na tabletyOd 1. srpna Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zavádí nový systém distribuce jídla.
|