metro.cz
Čerstvý chléb od rozmraženého již snadno poznáte. | foto: Profimedia.cz

Rozmrazené pečivo musí nově prodejci speciálně označovat

  6:00
Pečivo musí být od dnešního dne označeno cedulí, na které zákazníci zjistí, zda se jedná pouze o zmrazený polotovar či čerstvou pochutinu.

To, že je chléb teplý, ještě neznamená, že je čerstvý. V řadě případů je tomu právě naopak a pečivo, které prodejci zákazníkům nabízejí, leží často i několik měsíců v mrazáku. Od dnešního dne se každý zákazník snadno doví, zda pečivo, které kupuje, je pouze zmrazený polotovar či jde o čerstvou pochutinu. V platnost totiž vstupuje nová vyhláška ministerstva zemědělství, která zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením.

Rozmrazené pečivo musí být označeno

Prodejci ale mají současně povinnost označovat rozmrazené pečivo cedulkou "rozmrazeno" nebo "ze zmrazeného polotovaru".

Podle odborníků je změna nutná. Rozdílně připravované typy výrobků se totiž liší jak svými vlastnostmi, tak svým složením. "Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla. Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy," vysvětluje vedoucí právní poradny společnosti dTest Lukáš Zelený.

Komentáře

zpět na článek