Kapr v PrazePřed Vánoci se opět objeví stánky u supermarketů a na dalších obvyklých místech.
|
Zatímco kuře, které si koupíte v obchodě, vyrostlo za čtyři týdny, kapr se dostane na předvánoční stánky ve věku minimálně tři a půl roku. Ale může mu být i pět a půl. Ta půlka roku je daná tím, že se plůdky líhnou v červnu.
Není tak vlastně pravdou, že cesta vánočního kapra na štědrovečerní stůl začíná až podzimním výlovem. Padnout mohou i další mýty. Například jeden z velmi rozšířených, že velcí kapři se raději nemají kupovat, protože jejich maso kvůli věku smrdí po bahně.
Velký kapr nesmrdí
"To se může stát u kaprů, kteří pocházejí odněkud ze zabahněného rybníka na návsi, kdy do sebe opravdu mohou načerpat zápach třeba kvůli sinicím. Ale rybníky na Třeboňsku jsou pro kapry ideálním prostředím, a proto nám nic takového nehrozí," říká Matěj Kovář ze společnosti Fish Market, která celoročně provozuje sádky v pražských Lahovicích a skrze smluvní odběratele zásobuje vánočním kaprem přes půlku metropole. Sám kupuje pro rodinu každý rok obříka, který mívá i sedm kilo. "Vždy je výborný," pochvaluje si. Tomu odpovídá i cena, kdy větší kapři stojí zhruba o desetikoru víc na kilo živé váhy.
Bát se podle Kováře nemusíte ani spolknutých kostí. "Rozpustí se," tvrdí.
A nakonec: kapra šupinatého, nebo lysého? Je to prý jedno a existuje i tvrdší rybářský vtip odkazující právě na povrch těla: Dali byste si radši dalmatina, nebo setra?