"Musíte vědět, jak na to, a to je nejtěžší. Je potřeba mít sílu a zručnost," říká Eliška Marková, která se stala loni vůbec první ženskou vítězkou v historii českého klání. Soutěže v otvírání ústřic jsou podle ní právě kvůli síle prakticky mužskou záležitostí. "Když jsem pak dorazila na mezinárodní šampionát v Irsku, byli překvapení, protože po osmapadesáti letech tam soutěžila žena," zmínila Marková, která bude i letos obhajovat titul.
Kuchařská show začne na pódiu v sobotu ve 14 hodin. Dvacet závodníků bude na čas otvírat třicet kusů ústřic typu Belon, které se běžně na evropském i světovém šampionátu používají. "Miluji ústřice, člověk má pocit, jako by políbil moře na ústa," komentuje soutěž citátem jednoho francouzského básníka profesionál Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Ochutnat můžete i vy.