metro.cz

Zima vyžene z lesů hřiby. Pozor na přemrzlé houby, mohou vás otrávit

  17:32
Hřibovitých hub už letos z lesů v okolí Prahy zřejmě mnoho nepřineseme. Nesvědčí jim totiž současné nízké teploty. Houbařská sezona ale ještě definitivně není za námi. Na podzim můžete vyrazit do lesa na čirůvky, hlívy nebo václavky. Některým "houbařům" pak jistě neunikne, že se začátkem října začínají růst i halucinogenní lysohlávky.
Houbaři zažili v uplynulých dnech žně. Situace se ale rychle mění. | foto: SXC

"Mrazíky by neměly být problém pro podzimní houby. Rostou václavky, čirůvka fialová, čirůvky zemní růst teprve začnou, na podzim jsou to i mlženky a hlívy," potvrzuje mykolog Jan Borovička, který doporučuje houby sbírat spíše v lesích než na otevřených prostranstvích. Tam se totiž drží pro houby příznivější teploty. I proto Borovička kvůli střídajícím se teplotám radí dávat si pozor na to, co sbíráme. "Pokud houba opakovaně zamrzá a rozmrzá, je to stejné jako s jakoukoliv jinou potravinou – není to dobře. Pro houbaře z toho plyne, že houba musí být vizuálně v dobrém stavu," dodává.  

Jak potvrzuje také Sergey Zakharov z toxikologického informačního střediska, potíže mohou být i z jedlých hub. A to pokud jsou nedostatečně tepelně upravované, nebo byly dlouho a nevhodně skladované a jsou zkažené. "Obecně jsou houby těžce stravitelné a jejich trvanlivost je poměrně omezená. Pokud necháme houbová jídla delší dobu při pokojové teplotě, rychle se zkazí. Po požití takových hub může člověka postihnout nevolnost, zvracení a bolesti břicha," varoval Zakharov. Co se jedovatých hub týče, podle Zakharova se letos už deset lidí přiotrávilo muchomůrkou zelenou. Tu si lidé nejčastějí pletou se zelenými holubinkami, nebo žampiony.

Autor: Tomáš Belica Metro.cz
zpět na článek