Ve srovnání s rokem 2011 se loni na našem jídelníčku častěji objevovaly těstoviny, přibylo vepřového, čokolády, mírně pak i tuků a olejů. O necelé kilo více jsme snědli vepřového masa, takže na každého Čecha loni připadlo přes 41 kilogramů. Druhým nejoblíbenějším masem bylo drůbeží, toho jsme snědli kolem 25 kilogramů.
Konzumaci tvrdého omezila aféra metanol
Přestože jsme snědli o něco více ryb, loni každý 5,7 kilo, růst je tak nepatrný, že téměř nestojí za řeč. Ani tady propagátoři kvalitních potravin nejásají. "Ke zvýšení došlo především díky vyšším dovozům rybího filé," konstatují totiž statistici. Není se vlastně ani čemu divit. "Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně," dodává Zdeněk Kobes z ČSÚ.
Tak zatímco jsme v loňském roce šetřili na ovoci a zelenině, více peněz jsme investovali do čokoládových cukrovinek a hlavně alkoholu. Nejpopulárnější bylo pivo a víno, u kterých spotřeba stoupala na 149 litrů u prvního, necelých dvacet pak u vína. Pozitivní je, že klesla spotřeba tvrdého alkoholu, což statistici přičítají loňské metanolové aféře.
Omezili jsme vejce
Češi také méně solili i sladili. U cukru klesla spotřeba dokonce o více než čtyři kila na loňských 34,5 kilogramu, u soli pak nepříliš výrazně. I vajec se na talíři objevilo méně. "Začátkem roku 2012 vejce skokově zdražila, byl jich také nedostatek," vysvětluje to statistik Jiří Hrbek. A za co ještě si Češi zaslouží pochvalu? Určitě za nižší spotřebu cigaret. Loni totiž každý vykouřil 1947 kusů, což je o 41 méně, než v roce 2011. Také pijeme méně kávy.
Srovnání spotřeby od roku 1993Co baštíme a pijeme více a kde jsme ubrali?
|