metro.cz

Nejlepší pizza v Praze je v Grossetu. Rozhodli o tom lidé v anketě

  17:55
Tradiční italské jídlo už není jen kus žvance, co rychle zaplní žaludek. Jaké je těsto, náplň, obsluha nebo prostředí pizzerie? To všechno šlo hodnotit v soutěži o­nejlepší pizzu v Praze. O prvenství se ucházelo sedmdesát pražských podniků a během dvou měsíců je ohodnotilo na tři tisíce lidí. Podle výsledků je jasné, že už dávno jsou pryč doby, kdy jsme hltali pizzu, ať byla její kvalita jakákoli.

Další 1 fotografie v galerii
Pizza (ilustrační foto) | foto: Expats.cz

Královny pizzy

První skončilo Grosseto, na druhém místě se v anketě o nejlepší pizzu v Praze umístila Pizza Nuova, na třetím místě pak následovala kultovní Pizzerie Kmotra.

Cenu nakonec získal řetězec Grosseto, který svou vůbec první pizzerii otevřel už v roce 1996 v pražských Dejvicích. "V Grossetu si kromě capricciosy a margherity můžete objednat také třeba calzone primaveru, jejíž recept je zdejším originálem,“ říká PR manažerka pizzerie Petra Koutalová.

Ocenění pro­ nejlepší pizzu tak získal odborník na italské jídlo šéf-pizzař Robert Štrba. Cenu ale nezískal poprvé. Před sedmi lety vyhrál v soutěži o­ nejlepší margheritu a s Pražským kulinářským institutem Romana Vaňka spolupracoval na kuchařce Klenoty klasické evropské kuchyně.

Máte raději burger, nebo steak? Můžete také hlasovat

"Každý rok zveřejňujeme oblíbený žebříček nejlepších burgerových restaurací v Praze. Napadlo nás nechat lidi hlasovat taky o jídle, které každý Čech dobře zná," prozrazuje Martin Howlings, ředitel portálu Expats pro cizince žijící v Česku, který akci uspořádal. Další ankety se chystají: bude se hlasovat o nejlepší indické nebo steakové.

Právě pizza byla podle statistik společnosti Dámejídlo.cz v­loňském roce vůbec nejobjednávanějším rozvozovým jídlem. Dávno už přitom není pravda, že dovezená pizza musí být nekvalitní.

Pizza? Češi ji milují

Podle čeho poznáme kvalitní pizzu? Zeptali jsme se manažerky pizzerie Grosseto Petry Koutalové.

Manažerka pizzerie Grosseto Petra Koutalová

Co dělá pizzu pizzou?
Úspěch určitě tkví v těstě, které se připravuje podle tradiční italské receptury (i když ta je i v Itálii region od regionu jiná), a samozřejmě v používání čerstvých kvalitních italských surovin. Kvalitní pece jsou také podmínkou. Těsto by mělo být tenké, křehké, křupavé a okraje nadýchané.

Co podle vás českým pizzařům schází?
Chybí jim taková ta „láska a vášeň“ k oboru.

Co si myslíte o Češích a pizze?
Češi pizzu milují. Také je to jedna z forem rychlého, levného občerstvení. Občas mi ale zůstává rozum stát nad tím, jaké suroviny si Češi na pizzu dávají a­ jak je spolu kombinují.

Jak vlastně správně pizzu jíst?
Nejjednodušší je jíst ji rukama. Trojúhelníček pizzy je dobré v půlce jako by zlomit, aby jednotlivé ingredience nevypadly. Jíst pizzu příborem považují Italové za zločin.

 

Autor: Metro.cz
zpět na článek