metro.cz

Skleničku do ruky a vychutnávejte. Vína jsou z Moravy i z Francie

  7:00
Desítky stánků a stovky chutí ze všech koutů světa. Víno a Delikatesy je oblíbený veletrh, který se po roce vrací do pražských Holešovic. Je to jednoduché, po vstupu si návštěvník za finanční zálohu půjčí skleničku a pak už obchází jednotlivé výrobce, zdarma degustuje vzorky a dozvídá se přímo od zdroje vše, co ho může zajímat.
Francouzský herec Pierre Richard jako vinař | foto: ARCHIV

Pierre Richard

Vinařství propadl už roku 1986

  • Před necelými třiceti lety koupil usedlost v panství Evoque u Středozemního moře ve vinařském regionu Languedoc, Corbieres.
  • Jeho první produkce sklidila uznání i ocenění, a tak vytvořil svou první pevnou řadu původních regionálních červených vín, která nazval s lehkým humorem Mon Rouge Pif (volně Můj červený frňák).
  • Vinařství známého herce od té doby získává ocenění doma i v zahraničí a je držitelem několika zlatých medailí z Paříže.

Pod střechy holešovického výstaviště zamíří od středy do pátku akce, která tradičně láká všechny přiznivce vína. Veletrh je zároveň prodejní akcí, takže co člověku chutná, rovnou si může i koupit. Letos se akce zúčastní i francouzský herec Pierre Richard, který je uznávaným vinařem podobně jako jeho kolega Gerard Depardieu.

Jaká jsou slavná filmová vína

"Někdy si lidé myslí, že jejich vína jsou jen reklamní trik, ale oba jsou zapálení vinaři a znalci. Právě díky tomu, že šli na trh se svým jménem, se vinařství opravdu věnují a díky tomu vznikají skvělá vína, která uznává i odborná veřejnost," říká Martin Kopecký, který se Richardovým vínům věnuje. Do České republiky je díky dlouhodobé známosti dováží a jeho obchod je exkluzivním prodejcem vín Pierra Richarda a také vín Gerarda Depardieu.

Vstupné za 400 korun i za půlku

První den veletrhu je od dopoledne již tradičně zaměřen na domácí moravská vína. Druhý den je věnován dovozu  vín z nejuznávanějších moldavských vinařských regionů a třetí den je věnován známým francouzským vínům a rovněž i vyhlášeným francouzským delikatesám. Tento den také bude odpolední část zahájena ve 14 hodin Pierrem Richardem.

Po celou dobu akce jsou samozřejmě k dispozici stánky všech účastníků. Pro profesionály z gastronomie a obchodu je otevřeno 11 do 14 hodin, pro veřejnost od 14 do 20 hodin. Vstupné na veletrh je 400 korun.

Autor: Metro.cz
zpět na článek