metro.cz

K pálivým indickým jídlům pijte pivo, říká Aditya. Zvolte to nejlepší curry v Praze

  11:10
Svíčková či gulášek – máme je rádi, ale díky populárním kuchařským show stále více objevujeme i exotiku. A žlutý prášek dobyl svět. Kari je slavná směs koření, které propůjčila barevnost kurkuma. Kde je podle vás ta nejlepší indická restaurace v Praze?
Indický foodblogger Aditya Kumar | foto: mojeindickakuchyne.cz

Indie v Praze

  • Hlasujte v soutěži Nejlepší curry v Praze, tedy o nejlepší indickou restauraci.
  •  Soutěž potrvá do 2. července. 
  • První indickou restaurací v Praze je dodnes fungující Mayur založená roku 1978.
  • Koření v kari, tedy kurkuma, koriandr, paprika, zázvor, chilli nebo římský kmín jsou přínosná pro naše zdraví: kurkuma čistí krev, pálivá paprika pomáhá trávení, zázvor je blahodárný pro střeva.

Indickou kuchyni u nás popularizuje indický foodblogger Aditya Kumar, který má web Mojeindickákuchyně.cz, na němž Čechům ukazuje, jak si některé z indických jídel uvařit. „Do Česka jsem se dostal díky své české přítelkyni, kterou jsem potkal v Anglii na studiích. V Praze žiju přes tři roky,“ říká Aditya. U otázky, jaký je život s Češkou a co kulturní odlišnosti, se zarazí a neví, kde začít. „To by bylo nadlouho,“ směje se. Aditya vystudoval hotelový management a nyní pracuje v jednom z nejluxusnějších hotelů v metropoli.

Recepty mám od maminky

„Měl jsem zlomenou nohu a přemýšlel, co bych mohl dělat. Tak mě napadlo zprovoznit web o indických jídlech. Spousta receptů je od mé maminky, která je má od svých předků, takže jsou i léty prověřené,“ říká. Dodává, že si rád dá také třeba mexické, francouzské nebo italské jídlo.

„Pokud se rozhodnete vyzkoušet indickou kuchyni, tak nezapomeňte pít více tekutin. Objevil jsem, že české pivo je také vynikající tekutina, nemusí to být jen voda,“ tvrdí. A které české jídlo Adityovi chutná nejvíce? Jednoznačně kuřecí řízek, bramborový salát a snad všechny české polévky.

Autor: Marek Peška Metro.cz
zpět na článek