metro.cz

Burčák přijíždí po roce do Prahy, chuť z Moravy dorazí už ve středu

  14:01
Období tradičního nápoje z kvašených hroznů je tady. Blíží se nejenom do vinoték, vyhlížejí ho už i farmářské trhy.
Burčák | foto: ČTK

Přestože večery nabádají díky nízkým teplotám spíše k popíjení horkého svařeného vína, pro milovníky osvěžujícího burčáku je tu dobrá zpráva. Tradiční předzvěst mladého vína už se v Praze začíná objevovat v nabídce.

Burčák může být i z Hrušek, pokud mají velké H

„Ano, burčák z Hrušek na Břeclavsku u nás budeme nabízet už od středy. Tradičně půjde o odrůdu Irsai Oliver,“ uvedla Diana Benšová z Vinotéky Šmerák vedle botanické zahrady v Praze 2. Cena se podle ní od loňska měnit nebude, zůstane lehce nad šedesáti korunami za litr.

Už v uplynulých dnech šel ale po Praze sehnat takzvaný částečně zkvašený hroznový mošt, což je označení pro burčák z hroznů vypěstovaných mimo území Moravy a Čech. A nezaměřují se na něj pouze vinotéky. „Litr máme za 55 korun. Ale nevím přesně odkud je, nakupuje ho totiž manžel,“ řekla pracovnice provozovny Pizza Stazione na Dvoreckém náměstí v Praze 4.

Trhy vyčkávají, čekají na prověřené dodavatele

Pokud nakupujete na farmářských trzích, budete ještě chvíli muset vydržet. „Burčák nám přijde tak na začátku září, bývá to v období, kdy děti začínají chodit do školy. Nejpíše zase bude z oblasti Hustopeče,“ uvedl Jiří Sedláček, provozovatel trhů na náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Burčák vlastně ani nesháníme. Máme už své stálé a prověřené dodavatele a je na nich, aby dovezli dobrý burčák ve správný čas,“ podotkl.

Ne všechny vinotéky ve městě se přitom v tomto období na burčák zaměřují. „Burčák neplánujeme, protože ani ve Francii tento nápoj není známý a nemá tradici,“ zmínil Filip Hotový za vinárnu Na břehu Rhony, která se v Praze 2 specializuje na vína francouzských oblastí.

Autor: Jan David Metro.cz
zpět na článek