metro.cz

Objevte tajemství španělských jednohubek. I v Praze se dá ochutnat originální tapas

  8:00
Dokážete si představit Česko bez piva a hospod? Podobně neskutečný by se Španělům zdál svět bez tapas barů. Můžeme je najít i v Praze? Zeptali jsme se přímo u nás žijících Španělů a odpověď zní ano.
Tapas bary se hodí k popíjení.

Tapas bary se hodí k popíjení. | foto: Miró

V Praze je na rozdíl od italských, latinskoamerických nebo francouzských podniků španělských tapas barů poskrovnu. Autentický u nás ani nenajdete. Jít na tapas totiž ve Španělsku znamená vyrazit na pivo nebo víno, ke kterému servírují na malém talířku nějakou tapu, tedy jednohubku. Zdarma! Pozornost podniku, aby se zákazník tak rychle neopil. Jestli se tak nestane, stačí se přihlásit, a obsluha ví, co je její nepsanou povinností. Pokud máte chuť zobat u drinku trochu víc, objednáte si střední porci, za kterou už platíte (zhruba od 4 do 8, někdy 10 eur), je-li vám i to málo, pak požádáte prostě o porci tapas (od 5 do 14 eur).

Miró, jako u nás doma

Kam na tapas

  • Room - V Jámě, Praha 1
  • Bar Miró - Štefánikova, Praha 5
  • LA Bodega Flamenca - Šmeralova, Praha 7
  • La Terassa - Janáčkovo nábřeží - Dětský ostrov, Praha 5 - podávají tapas, ale jedná se o klasickou restauraci

Kritizovat existující podniky v Praze za to, že nejsou stoprocentně autentické, by však bylo laciné. Těžko chtít po Češích, aby převzali naprosto cizí kulturu, ostatně ve Španělsku taky nenajdete pravou českou knajpu. Kde si tedy v metropoli, když vás honí mlsná, pochutnáte na španělských specialitách? Zeptali jsme se těch nejpovolanějších, tedy Španělů, kteří v Praze bydlí několik let a ve městě se už vyznají. Zaměříme-li se na kvalitu servírovaných, připravovaných tapas a jejich cenu, panuje shoda u dvou podniků: Room v ulici V Jámě a Bar Miró ve Štefánikově ulici proti Švandovu divadlu.

Bar Miró
Bar Miró

Bar Miró

Posledně jmenovaný bar je vlastně žhavou novinkou, funguje teprve třetím měsícem, ale už teď si získal mezi Španěly dobrou pověst, především kvůli připravovaným mořským specialitám. „Krevety, a především chobotnici po galicijsku tady připravují skvěle, jako u nás doma,“ říká Sandra Castiéeiras, která pochází přímo ze španělské Galicie. Zdejšího šéfkuchaře totiž poslali na vyučenou do Španělska, navíc se španělskými dodavateli vždycky konzultují, jak kterou pochutinu připravovat.

Přečtěte si další články z nového magazínu Metro

  • Neznámí doma, slavní ve světě. Češi se dokáží prosadit i v zahraničí, třeba výrobou luxusních vodních dýmek pro šejky.
  • Pozor na prsty! Krmili jsme žraloky i nejjedovatější ryby světa v Mořském světě.
  • Zkoušeli jsme slackline. K netradičnímu sportu potřebujete dva stromy, lano a spoustu trpělivosti.

Kromě studených i teplých tapas za příznivé ceny se může Bar Miró pochlubit i vkusným interiérem a příjemnou atmosférou. Název připomíná slavného katalánského malíře Joana Miróa. V uměleckém duchu Španělska 20. a 30. let je vyzdoben malými kachličkami i bar u vchodu, který pro změnu připomíná barcelonský Parque de Güell, dílo dalšího slavného Katalánce - Antonia Gaudího. Majitel se však rozhodl pro Miró z prozaičkého důvodu, jmenuje se totiž Mirek.

Bar Room
Bar Room

Bar Room

Do Room na sépii

Jak to vzniklo

  • Tradice chození na tapas podle jedné z legend sahá až do 13. století. Tehdy ve Španělsku vládl Alfonso X. zvaný Moudrý.
  • Když měl král již chatrnější zdraví, doporučil mu jeho doktor pít víno. Vladař uposlechl rady svého lékaře, ale protože nechtěl být každý den „pod parou“, poručil, aby mu k vínu nosili také něco drobného k snědku.
  • Kombinace vína a jídla se osvědčila, a tak král přikázal hostinským v zemi, aby k alkoholu povinně servírovali také drobnou pochutinu.

V Room v ulici V Jámě oproti Baru Miró španělská atmosféra příliš nevládne, svým interiérem i atmosférou připomíná noční podnik, hrají zde i dýdžejové, otevřeno je však od rána až do jedné v noci. Room, který vede Argentinec Juan Cruz Allendez, je navíc propojen se sousedním hotelem.
Ovšem tapas zde podávají velmi dobré a personál kromě češtiny mluví i španělsky.

„V Praze se snažím žít českým životem, když však na mě padne trocha nostalgie, vyrazím do Room, ne ani tak kvůli atmosféře, ale za dobrými tapas,“ říká Ginés Casanova ze Sevilly. A co si zde objednat? Z vlastní zkušenosti doporučuje Madriďan Luis Ocho obalované malé sépie a krokety plněné šunkou, pokud byste rádi zakončili hody něčím sladkým, zvolte místní churros - smažené válečky chuťově podobné lívancům, které se namáčejí do čokolády.

Nejčastější tapas - slovníček

Tapas existuje milion druhů, v zásadě se mohou rozdělit na studené a teplé a na ty, které pocházejí ze souše, nebo z moře.

Výběr z tapas v baru Room

  • Sýr manchego a dalších tisíc různých druhů
  • Chorizo - klobáska
  • Jamón serrano a jamón ibérico - sušené španělské šunky
  • Calamares - sépie
  • Chipirones - malé sépie
  • Pulpo a la gallega - chobotnice po galicijsku
  • Gambas - krevety
  • Boquerones - ančovičky
  • Patatas bravas - smažené brambory s česnekovým a pálivým dresinkem
  • Croquetas - krokety plněné šunkou, sýrem, bešamelem, kuřecím masem, tuňákem a podobně
  • Pimientos de padrón - smažené zelené papričky na olivovém oleji, posypou se solí. Pokud si je objednáte ve Španělsku jako tapu, mějte se na pozoru. Mezi deseti bývá jedna, která poctivě pálí. Může za to nerovnoměrné rozprostření pálivé látky kapsaicinu v plodech rostliny.
  • Champiéones plancha - smažené žampiony
  • Morcilla de arroz - jitrnička s rýží (někdy bývá i s rozinkami)

Kam na tapas

  • Room - V Jámě, Praha 1
  • Bar Miró - Štefánikova, Praha 5
  • LA Bodega Flamenca - Šmeralova, Praha 7
  • La Terassa - Janáčkovo nábřeží - Dětský ostrov, Praha 5 - podávají tapas, ale jedná se o klasickou restauraci
Autor: Ondřej Nekola Metro.cz
Témata: alkohol, jídlo
zpět na článek