„Důležitý moment vidíme také v tom, že sbírka možná přiměla některé z nás, aby se zamysleli nad tím, že potraviny, které nakoupili a nespotřebují, je lépe darovat, než vyhodit,“ uvedla předsedkyně Potravinové banky Praha Věra Doušová. V prosinci lidé odevzdali kolem 300 kilogramů potravin, městská část proto sbírku prodloužila do konce ledna. Kromě trvanlivých potravin s dlouhou dobou spotřeby, které potravinové banky obvykle dostávají, přinesli lidé tentokrát také ovoce, zeleninu, jogurty nebo uzeniny. Potravinová banka funguje od roku 2009 a spolupracuje s více než 90 organizacemi.
Sbírky se snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15 procent obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. V listopadové celostátní sbírce, jejíž výtěžek šel také do potravinových bank, se vybralo více než 173 tun potravin. Lidé darovali jídlo ve stovkách obchodů. Už od prosince je darování potravin výhodnější i pro firmy, nebudou ze zboží platit 15procentní DPH z prodejní ceny výrobku. Právě kvůli dani bylo pro ně dosud levnější potraviny zničit, než je věnovat potřebným.