metro.cz

Vysokou kulinařinu ve špitále nečekejte, požitky zabíjí dieta

  6:00
Studené, rozlité, přeslazené, příliš jednotvárné, malé porce, či přímo nepoživatelné... Proč se pacientům nemocniční kuchtíci těžko zavděčí? „Většina pacientů v nemocnici je nemocná a musí dodržovat určitou dietu, proto nemastná a neslaná strava většině pacientů nechutná v žádné nemocnici,“ vysvětluje mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Ptali jsme se v sedmi největších pražských nemocnicích, kolik vydávají na jídlo za pacienty a jak jim u nich „šmakuje“. Téma stravy totiž figuruje na prvních příčkách návrhů na zlepšení.
Večeře ve VFN Praha | foto: Metro.cz

Je zřejmé, že nemocnice nebudou nikdy aspirovat na michelinskou hvězdu. Přesto se nemocnice sami svých pacientů ptají, dotazy na stravu jsou i pevnou součástí pravidelných anket hodnotících celkovou úroveň zařízení. Ostatně podle Lenky Černíkové z Health Care Institute, který teď v únoru spustil již desátý ročník sledování spokojenosti a bezpečnosti v českých nemocnicích, bývá strava na prvním místě v oblasti návrhů na zlepšení. Konkrétně pacienti požadují větší porce a větší pestrost stravy.

Kde tedy bývají s jídlem nejspokojenější? „Nejlépe tuto oblast hodnotí hospitalizovaní pacienti Fakultní nemocnice v Motole, dále pak Thomayerovy nemocnice a Ústřední vojenské nemocnice v Praze,“ sdělila Lenka Černíková.
Například z jiného průzkumu Kvalita očima pacientů vychází co do kvality jídla z pražských nemocnic nejlépe Homolka, nejhůře Thomayerka. Podle autora projektu Tomáše Raitera ale všechny sledované nemocnice patří k těm nadprůměrným.

Větší výběr? Jedině s nadstandardem

Jen málokterá z oslovených nemocnic nabízí „běžným“ pacientům možnost výběru. Širší nabídka jídel je určena pacientům na nadstandardních pokojích. Takovou možnost nabízí například Bulovka, v Motole je na výběr ze dvou jídel na oběd a večeři, daleko širší výběr (za příplatek 200 korun na den) je k mání na Královských Vinohradech. „V této kategorii má pacient možnost výběru až ze sedmi druhů snídaní, pěti druhů obědů a čtyř večeří,“ říká mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek. Pestřejší menu pro pacienty na lepších pokojích chce zavést Ústřední vojenská nemocnice.

Anketa mezi nemocnicemi

Kolik jídel denně pacientům vydáte? Jaké jsou náklady na suroviny na celodenní stravu pro jednoho pacienta? Jakou máte od pacientů na stravu odezvu?

  • Bulovka
    2500 jídel (jídlo zajišťuje společnost Aramark) / 64,42
    koruny na pacienta / v anketách dosahují 70procentní spokojenosti.
  • Motol
    5100 jídel / 69 korun na pacienta / odezva je prý příznivá. „Samozřejmě nelze vyhovět všem a pořád je co zlepšovat,“ říká mluvčí Pavlína Danková. Prosincová večeře na snímku.
  • Homolka
    900 jídel / 68 korun na pacienta / na dotaz „jak hodnotíte kvalitu podávané stravy“ byla loni nejčastější odpověď „výborně“. „Připomínky ke stravě řešíme s pacienty ihned,“ tvrdí mluvčí Martina Vápeníková.
  • VFN v Praze
    3000 až 3600 jídel / 75 korun na pacienta / v poslední anketě nemocnice ohodnotilo známkou 1 stravu 45 procent pacientů, 44 procent dalo jedničku za pestrost stravy.
  • Ústřední vojenská nemocnice
    1800 jídel / 89 až 107 korun na pacienta / z každoročního nemocničního dotazníku loni vyplynulo, že „naprosto spokojeno“ se stravou bylo 59 procent hospitalizovaných. Možnost „naprosto nespokojen“ zaškrtl jediný pacient. „Ne vždy lze ovšem skloubit představy pacientů o chuti s dietním režimem,“ vysvětluje mluvčí Jitka Zinke.
  • Thomayerova nemocnice
    850 jídel (jídlo zajišťuje společnost Eurest) / 80 korun na pacienta / z nemocniční ankety vyplývá nadpoloviční spokojenost se stravou. Podle mluvčí Martiny Štanclové si občas pacienti stěžují na studené nebo vylité jídlo, k tomu prý dochází jeho převozem mezi pavilony.
  • Královské Vinohrady
    700 jídel / 65 korun na pacienta / většina pacientů je prý se stravou spokojena.
Autor: ČTK
zpět na článek