Je zřejmé, že nemocnice nebudou nikdy aspirovat na michelinskou hvězdu. Přesto se nemocnice sami svých pacientů ptají, dotazy na stravu jsou i pevnou součástí pravidelných anket hodnotících celkovou úroveň zařízení. Ostatně podle Lenky Černíkové z Health Care Institute, který teď v únoru spustil již desátý ročník sledování spokojenosti a bezpečnosti v českých nemocnicích, bývá strava na prvním místě v oblasti návrhů na zlepšení. Konkrétně pacienti požadují větší porce a větší pestrost stravy.
Kde tedy bývají s jídlem nejspokojenější? „Nejlépe tuto oblast hodnotí hospitalizovaní pacienti Fakultní nemocnice v Motole, dále pak Thomayerovy nemocnice a Ústřední vojenské nemocnice v Praze,“ sdělila Lenka Černíková.
Například z jiného průzkumu Kvalita očima pacientů vychází co do kvality jídla z pražských nemocnic nejlépe Homolka, nejhůře Thomayerka. Podle autora projektu Tomáše Raitera ale všechny sledované nemocnice patří k těm nadprůměrným.
Větší výběr? Jedině s nadstandardem
Jen málokterá z oslovených nemocnic nabízí „běžným“ pacientům možnost výběru. Širší nabídka jídel je určena pacientům na nadstandardních pokojích. Takovou možnost nabízí například Bulovka, v Motole je na výběr ze dvou jídel na oběd a večeři, daleko širší výběr (za příplatek 200 korun na den) je k mání na Královských Vinohradech. „V této kategorii má pacient možnost výběru až ze sedmi druhů snídaní, pěti druhů obědů a čtyř večeří,“ říká mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek. Pestřejší menu pro pacienty na lepších pokojích chce zavést Ústřední vojenská nemocnice.
Anketa mezi nemocnicemiKolik jídel denně pacientům vydáte? Jaké jsou náklady na suroviny na celodenní stravu pro jednoho pacienta? Jakou máte od pacientů na stravu odezvu?
|