metro.cz

Baráky, pivo a prsa jsou pro cizince slavná lákadla Prahy

  7:37
Praha vítězí nad tak slavnými městy, jako jsou Paříž, Londýn, New York, ale třeba i švýcarský Zermatt. V nedávném světovém žebříčku hodnocení cestovatelského portálu TripAdvisor se dostala na páté místo. Svůj pohled na to, co za tím může být, přináší pro deník Metro milovník jídla Pavel Maurer.
Gurmán Pavel Maurer

Když jste v Paříži, musíte se alespoň jednou projít pod Eiffelovkou, ve Florencii je zase potřeba vidět okouzlující sochu Davida od Michelangela Buonarrotiho.

Já bych ještě doplnil, že z hlediska opravdového poznávání jiných kultur je nutné také něco ochutnat. Ve Francii kohoutka na víně, na Manhattanu typické židovské pastrami a ve Florencii neodolatelné dršťky neboli trippa alla florentina, které nabízejí pouliční stánky.

Když turisté plánují cestu do Prahy, mezi západní mládeží se dlouhodobě ujala zkratka, že se jezdí na 3B. Každé písmeno B znamená jednu významnou atrakci z našeho hlavního města. Buildings & Beer & Boobs. Hned to přeložím. 

Buildings znamená budovy a je tím myšleno, že v Praze uvidí turista spoustu krásné architektury, beer překládat nebudu, jen bych rád připomněl, že zvídavý milovník piva si může užít nejen klasické značky, ale i několik takzvaně pivních muzeí, kde mají na čepu či v lahvích až několik set nejrůznějších piv.

To poslední písmeno B zastupuje slovo boobs. Jde o anglický hovorový výraz pro ženská ňadra. Je tím myšleno, že v Praze turista v rámci 3B může kromě architektury a piva obdivovat i jiné věci. A kromě toho, já si naivně myslím a též doufám, že v tomto třetím B je skryta alespoň malá pocta kráse našich českých žen!

Podle významných internetových vyhledávačů, průvodců a výzkumů jsou tedy 3B – Buildings & Beer & Boobs – turistickým tahákem a přitažlivou svatou trojicí charakteristickou pro naše hlavní město. Jak jsem uvedl na začátku, každé město na světě má svoje ikony, své symboly a zvláštnosti.

Já jsem vděčný za to, že jsme do těch tří B „propašovali“ díky našemu skvělému pivu alespoň trošku gastronomie…

Autor:
zpět na článek