metro.cz

Další 3 fotografie v galerii
Nevyužívané záchody na náměstí Bratří Synků se změnily na zmrzlinárnu a cukrárnu. | foto: Filip Jaroševský, Metro.cz

Prvorepublikové toalety slouží jako pekárna i zmrzlinárna, fungují jediné

  15:16
Hospůdka, pekárna, kavárna i zmrzlinárna – tradiční historické podzemní záchody stále nacházejí nová a nová využití. Jako třeba ten na náměstí Bratří Synků, kde je cítit už jen vůně domácí zmrzliny a zákusků.

„Dříve tu byl klasický prvorepublikový záchod, jaký byste dříve našli na náměstí Míru či Uhelném trhu. Před námi tu ještě byli Vietnamci, kteří tu od devadesátých let prodávali textil,“ říká vedoucí výroby v­ nové Baštově zmrzlinárně Jan Falta. Podnik je otevřen něco přes měsíc a až na prázdninový odliv lidí spojený s ­tramvajovou výlukou si na nedostatek příznivců nemůže stěžovat.

„Lidé jsou rádi, že jsme to tu zvelebili. Praha­ 4 klasických náměstí moc nemá,“ dodává Falta.

Nový majitel zachoval vnější fasádu horní boudy nad záchodky a v dolní části zřídil výrobnu zmrzliny. Kromě ní zde ale hodlá zachovat původní účel. Záchodky se tak na náměstí částečně vrátí v novém. „Zřídíme tu ještě turniket, aby nám sem nechodila nějaká individua,“ doplňuje Falta.

Podobný prvorepublikový záchod, který od devadesátých let slouží jako kavárna, najdeme na Karlově náměstí. Podle Lenky Prokopové z tiskového odboru Prahy ­2 zde byly v minulosti například cukrovinky a mnohé další podniky, podle toho, co si nájemce od podnikání v tomto místě sliboval. „Samozřejmě zde vždy fungovalo a ­funguje i veřejné WC, což je podmínkou pronájmu,“ vysvětluje Prokopová, podle které podnik nyní oficiálně slouží jako kavárna.

Zrušené záchodky byly v ­minulosti v metropoli občas přestavěny v hernu, bufet nebo hospůdku. Před několika lety také vznikla na Ostrčilově náměstí Japonská pekárna z objektu, který byl sice jako veřejný záchodek postaven, ale nikdy tak nebyl užíván. Tradiční podzemní záchod, postavený ve 20. letech 20. století, už funguje v metropoli asi jediný, a to na Uhelném trhu.

Komentáře

zpět na článek