metro.cz

Studentka otevřela restauraci na motivy filmů s Marlene

  11:30
Inspirovala se trendem z Londýna a New Yorku.
Francesca Kolowrat-Krakowská | foto: ArchivMetro.cz

Na Ovocném trhu se letos otevřela restaurace Café Elektric, za kterou stojí dvacetiletá Francesca Kolowrat-Krakowská. „Na první pohled můj věk naše zaměstnance v restauraci překvapil. Ale když pochopili, co přesně od nich očekávám, porozuměli jsme si, respektujeme se a společně nám jde o co nejlepší kvalitu a úspěch restaurace,“ říká Francesca a doplňuje: „Často vše i kontroluji, to je další věc, kterou nečekají. Nejsem sice v gastronomii dlouho, ale mám určitou vizi, kterou chci dosáhnout.“ Francesca kromě provozu restaurace stíhá ještě studovat. „Pracuji, protože si myslím, že studia jsou super. Ale nejvíc mi dají zkušenosti z reálného života,“ říká.

Kde se vzala její láska k jídlu? Před pěti lety se začala zajímat o zdravý životní styl a cvičení. „Začala jsem si vyhledávat recepty a vařit a domácí kuchtění se stalo mou zálibou. Ráda jsem i sbírala inspirace v restauracích, kde jsem se ptala na metodu přípravy, když mě nějaké jídlo zaujalo,“ vypráví. Nadchlo ji to tak, že si chtěla otevřít restauraci s jídlem, do které se může chodit každý den. „Obvykle se člověk v restauraci přejí a pak má ze sebe hrozně špatný pocit,“ vysvětluje. Proto ani nechtěla praxi v Česku.

Sbírat zkušenosti jela do New Yorku, do Institutu Kulinářského vzdělávání, a teď studuje v Londýně. „V New Yorku je mnoho nových podniků, stále něco otevírají a zavírají. To, co je běžné v Americe, k nám přijde po třech letech,“ říká. V New Yorku pracovala půl roku v restauraci Ellary’s Greens, kde připravovala normální jídla, ale i veganská, bezlepková a bezlaktózová.

Trendem jsou teď saláty. „Ale ne ty klasické. Jsou to takzvané bowls, kde si můžete přísady volit sami. Máte nějaký základ a přidáváte si bílkovinu vegetariánskou, veganskou nebo klasicky maso. Od tempehu, kuřecího masa po lososa. Nebo si můžete zvolit navíc zeleninu,“ říká Francesca. Právě bowle tvoří základ restaurace Café Elektric, kde nabízí také už namíchané: Mexickou, Buddhu a Rainbowbowl. Ale mají na menu také matcha či dýňové lívance, toast s mačkaným hráškem, avokádem, tapas menu, domácí ajvar, babaghanoush nebo klasická jídla, jako jsou burgry, křídla a panenka.

Restaurace je věnována odkazu Alexandra „Saši“ Josepha Kolowrat-Krakowského, prastrýce Francesky, který byl automobilovým závodníkem, letcem a producentem. Natočil stejnojmenný film Café Elektric s Marlene Dietrichovou v hlavní roli. „Těsně po premiéře v roce 1927 prastrýc zemřel. Design interiéru restaurace je zaměřen na prvky 20. let a zároveň jsou tam i prvky z jeho života, například sedačky ze závodního auta. Stěny zdobí sgrafita z filmu i prastrýce v závodním autě,“ popisuje Francesca.

Otevření restaurace je náročné. „A to jak po technické, tak po materiální stránce. Restauraci, která sídlí v Kolowratském paláci na Ovocném trhu, provozuji společně s maminkou. Chtěla bych do budoucna ještě více rozšířit své podnikání na rychlejší bistro, kde si můžete vybrat teplé menu. Vyrobit si vlastní bowl, až na to, že to není salátová miska, ale teplé jídlo, kam si vybíráte teplý základ, potom teplou bílkovinu a zeleninu. Vše máte čerstvé a dělané před vašima očima,“ říká Francesca.

Autor: Lucie Mottlová Metro.cz
zpět na článek