metro.cz

Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Pět pražských kaváren uctívá desatero

  7:09
Mnoho hostinských zařízení funguje nehospodárně a neekologicky. Nadprodukce odpadu je velký problém a Institut cirkulární ekonomiky se pokouší o změnu. Jedněmi z nejvýznamnějších producentů jsou restaurační a kavárenská zařízení. Důvodem jsou například přísná hygienická opatření či finanční výhodnost.
Vnitroblock | foto: Vnitroblock

Institut proto spustil pilotní projekt Cirkulární kavárny, ve kterém se zaměřuje na ty aspekty provozu kaváren, které jsou nejdůležitější a zároveň s nimi lze pracovat. Pro tyto účely bylo vytvořeno takzvané Desatero Cirkulární kavárny. Body desatera se týkají například redukce užívání jednorázového nádobí, využití kávové sedliny nebo omezení plýtvání vodou.

Projekt probíhá v pěti kavárnách v Praze 7 – Lajka, Letka, Alchymista, Vnitroblock a bar Cobra. „Potřebovali jsme někde začít a tyto kavárny se nakonec samy nabídly, že by do toho šly,“ říká mluvčí institutu Ivana Hekerle.

Pilotní projekt začal fungovat v listopadu minulého roku a skončí letos v dubnu. Poslouží hlavně ke shromáždění informací a zkušeností, které budou dále využity. „Po skončení pilotní fáze na konci vyhodnotíme stav kaváren, jaké jsou nedostatky, problémy nebo co naopak funguje. Chtěli bychom z našich poznatků vytvořit příručku pro Cirkulární kavárnu, kterou bychom dále nabízeli ostatním podnikům,“ dodává Hekerle.

Kromě Cirkulárních kaváren institut pořádá i mnoho workshopů a přednášek, na nichž své klienty vzdělává.

Akce probíhá za podpory Pražských služeb a Městské části Praha 7. „Za největší úspěch bych považoval, kdyby projekt zvedl vlnu, na kterou budou naskakovat i další kavárny u nás i jinde,“ nastiňuje vizi Ondřej Kolínský z Prahy 7. 

Autor:
zpět na článek